Samo mirno: koje arome pozitivno deluju na nervni sistem

Gde da ih potražite i kako da se opustite kod kuće.

Samo terapeut može pomoć u slučaju anksioznosti, ali prijatni i umirujući mirisi mogu odvratiti pažnju od tužnih misli i ublažiti stres nakon teškog dana. Takve arome možete pronaći u mirisima za negu tela i parfemima. Otkrićemo kako odrediti favorita.    

Arome sa smirujućim dejstvom uključuju verbenu, mentu, limun, ružino drvo,  ilang-ilang, ružu, lubenicu, majaron i, naravno, lavandu. Pored toga, možete obratiti pažnju i na grupu citrusa – sveže, blistave i sočne arome narandže, grejpa, limete, mandarine najčešće su povezane sa slavljem i lakoćom i mogu dodatno podržati psihu pod stresom. Ali svakako je vredno razmotriti karakteristike individualne psihoemocionalne percepcije. Tako će, na primer, ista lavanda za neke biti najbolji relaksant i stvoriće atmosferu pravog SPA-a, dok se za nekoga to može povezati isključivo sa lekom protiv moljaca ili apotekarskim mirisom.

Stoga se kao „alati“ za kućnu antistres terapiju mogu sigurno preporučiti:     

mirisni biljni čajevi     
upotreba bilja i začina pri pripremi omiljenih jela     
kupanje ili tuš sa aromatičnim proizvodima – pilingom, sapunom, gelom ili penom     
mirisni sprejevi za unutrašnjost, sveće, difuzori     
omiljeni parfemi i parfemisani sprejevi za kosu

Ako tradicionalni mirisi za smirenje nisu po vašoj želji – povežite svoje neuronske veze. Na primer, priprema mirisnog jela čiji miris podseća na bezbrižne dane. Ili ponovo kupite nekada voljeni parfem s kojim ste krenuli na svoje prvo putovanje. Podsetite se dragih aroma i kupite parfeme koji oduševljavaju i inspirišu. Da biste postigli smirujući efekat, trebalo bi da se fokusirate prevashodno na sopstvene sklonosti i simpatije. Ovde se, naravno, ne može izostaviti takozvana olfaktorna sidra – vezivanje sećanja za određeni period ili događaj, sa superpozicijom arome koja dominira u tom trenutku. A ako govorimo o nečem subjektivno neprijatnom, tada će identifikacija ovog mirisa biti određena postojećim psiho-emocionalnim iskustvom pojedinca. U isto vreme, mirisno sidro može da se koristi za vaše dobro – na primer, sveža aroma bergamota može da vas podseti na srećan put kroz Sredozemno more, a aroma kamilice ili ribizle može vas podsetiti na bezbrižno detinjstvo ili toplo leto u vašoj voljenoj vikendici. Poznati miris koji je nekada pratio srećne trenutke vašeg života može vam pomoći da se nosite sa stresom i opustite se tokom dana koji su puni stresa.

/marieclaire.ua