X

Lifestyle

Sanjate o svom domu u Italiji? Sada možete kupiti kuću za 1 evro!

Primamljiva ponuda!

Pandemija je nanela ogromnu štetu italijanskom turizmu i ekonomiji, ali život počinje postepeno da se vraća u normalu.

Zemlja je ponovo omogućila veoma profitabilne transakcije nekretninama: u mestu Činkve Frondi koje se nalazi u regiji Kalabrija možete kupiti kuću u vrednosti od 1 evro.

Ovo mesto se naziva "bez koronavirusa", jer nije bilo nijednog slučaja zaraze novom vrstom infekcije. Oblast se ne može pohvaliti velikim brojem stanovnika: meštani napuštaju selo u potrazi za poslom i boljim životom, a mnoga naselja su potpuno prazna. Gradonačelnik je pokrenuo projekat pod nazivom "Operation Beauty."

"Odrastao sam u Nemačkoj gde su moji roditelji migrirali, a onda sam se vratio da spasim svoju zemlju. Previše ljudi je decenijama bežalo odavde, ostavljajući za sobom prazne kuće. Iako je mesto okruženo prirodnim lepotama iscrpljenog nacionalnog parka Aspromonte i pogledom na jonsku i tirensku obalu, urbani krajolik preplavljen je ruševinama" kaže gradonačelnik.

"Mi se uzdižemo između osvežavajućih brežuljaka i dva topla mora. Reka teče u blizini, a plaže su udaljene 15 minuta vožnje automobilom. Ali čitav kvart leži napušten, sa praznim kućama koje su takođe nestabilne i rizične za život."

Činkve Frondi nije imao koronavirus među svojim stanovnicima i nalazi se u regionu koji je imao jedan od najnižih nivoa zaraze u Italiji. Italija je širom zemlje počela da otvara granice posetiocima nakon što je postigla značajan napredak u smanjenju infekcije.

„Stambeni posao“ ovde deluje malo drugačije u poređenju s drugim jeftinim ponudama u Italiji. Dok svi ostali gradovi koji prodaju kuće za jedan evro zahtevaju avans u iznosu do 5.000 evra koji kupac izgubi ako ne uspe da obnovi kuću u roku od tri godine, Činkve Frondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje polisa u iznosu od 250 evra do završetka radova.

Pretpostavlja se da će novi vlasnici kuća izvršiti rekonstrukciju, jer takve zgrade još nisu pogodne za život. Tri godine nakon kupovine kuća bi trebalo da se dovede u red i osposobi za život, dok će sve vreme vlasnik plaćati samo jednu naknadu u iznosu od 250 evra. Međutim, ako kuća nije obnovljena, tada će vlasnik imovine biti kažnjen sa 20 hiljada evra.

Dostupne kuće od jednog evra su otprilike 40-50 kvadratnih metara, veličine koja skraćuje vreme obnove. One se nalaze u istorijskom drevnom delu. Neke čak imaju i balkon sa lepim pogledom.

Neobičan naziv Činkve Frondi na italijanskom znači "pet sela", što se odnosi na rana naselja grčkog i vizantijskog porekla koja su bila ujedinjena u jednu zajednicu tokom srednjeg veka. U uličicama mogu se videti ostaci starog grada. Činkve Frondi je podnosio prirodne katastrofe i strane invazije, ali je opstao tokom vekova. Sjajni tragovi prošlih civilizacija su svuda. Stare grčke reči opstaju u lokalnom dijalektu i u imenima mesta i ulica, a meštani s ponosom sebe nazivaju "poslednjim Grcima".

cnn.com

Povezane teme

Lifestyle

Kako bela posteljina utiče na san

Najlakši i naučno dokazan način za dobar noćni odmor.

Lifestyle

Kako da prošlost ostavite iza sebe

Traume iz detinjstva, slomljeno srce ili neki drugi razlog mogu nas naterati da ostanemo zaglavljeni u prošlosti.

Lifestyle

Koliko vremena treba da vaš bivši prestane da misli o vama?

Nije važno ko je koga ostavio - važnije je kada ćete se osećati bolje. To je sve!

Lifestyle

10 znakova koji vam govore da više niste zaljubljene

Ljubav je nekada cvetala, a sada nismo oduševljeni našim izborom partnera. Svi smo se susreli sa ovom situacijom, zar ne?

Lifestyle

5 ubedljivih znakova da je zaljubljen u vas

Nisu samo šesnaestogodišnjaci ludo zaljubljeni i nagađaju koliko su zanimljivi nekome ko im se sviđa.

Lifestyle

Koji je najbolji hobi za smirenje nerava

Pletenje, vožnja bicikla ili blogovanje?

Lifestyle

Kako izaći na kraj sa jesenjim bluzom i ne pasti u depresiju

Bliži se jesen, i svi ćemo osetiti jesenji bluz - vlažna siva svakodnevica (a, nažalost, veći deo jeseni upravo je takav) beznadežna melanholija i nedostatak želje za izlaskom iz...

Lifestyle

Keep calm: od čega raspoloženje zaista zavisi

I, najvažnije, kako upravljati njime.

Lifestyle

Kako psi produžavaju naš život (i čine da živimo zdravije)

Psi produžavaju život, često se kaže, ali sada studija objavljena u časopisu American Heart Association, to takođe dokazuje - imati psa naučno je povezano sa dužim životom.

Lifestyle

Kako pronaći savršeni grudnjak

Skoro 70 procenata žena na svetu nosi grudnjak pogrešne veličine.

Lifestyle

Negovati želje: kako poželeti seks?

Najčešći uzroci blede privlačnosti i recepti za ispravljanje situacije.

Lifestyle

Zašto je imati najboljeg prijatelja dobro za vaše zdravlje

Šta nauka kaže o prednostima prijateljstva?

Lifestyle

Jesu li klima-uređaji korisni ili štetni za naše zdravlje

Nekad su bili luksuz, dok je danas neobično ukoliko nemate klima-uređaje na poslu ili kod kuće.