Sanjate o svom domu u Italiji? Sada možete kupiti kuću za 1 evro!

Primamljiva ponuda!

Pandemija je nanela ogromnu štetu italijanskom turizmu i ekonomiji, ali život počinje postepeno da se vraća u normalu.

Zemlja je ponovo omogućila veoma profitabilne transakcije nekretninama: u mestu Činkve Frondi koje se nalazi u regiji Kalabrija možete kupiti kuću u vrednosti od 1 evro.

Ovo mesto se naziva “bez koronavirusa”, jer nije bilo nijednog slučaja zaraze novom vrstom infekcije. Oblast se ne može pohvaliti velikim brojem stanovnika: meštani napuštaju selo u potrazi za poslom i boljim životom, a mnoga naselja su potpuno prazna. Gradonačelnik je pokrenuo projekat pod nazivom “Operation Beauty.”

“Odrastao sam u Nemačkoj gde su moji roditelji migrirali, a onda sam se vratio da spasim svoju zemlju. Previše ljudi je decenijama bežalo odavde, ostavljajući za sobom prazne kuće. Iako je mesto okruženo prirodnim lepotama iscrpljenog nacionalnog parka Aspromonte i pogledom na jonsku i tirensku obalu, urbani krajolik preplavljen je ruševinama” kaže gradonačelnik.

“Mi se uzdižemo između osvežavajućih brežuljaka i dva topla mora. Reka teče u blizini, a plaže su udaljene 15 minuta vožnje automobilom. Ali čitav kvart leži napušten, sa praznim kućama koje su takođe nestabilne i rizične za život.”

Činkve Frondi nije imao koronavirus među svojim stanovnicima i nalazi se u regionu koji je imao jedan od najnižih nivoa zaraze u Italiji. Italija je širom zemlje počela da otvara granice posetiocima nakon što je postigla značajan napredak u smanjenju infekcije.

„Stambeni posao“ ovde deluje malo drugačije u poređenju s drugim jeftinim ponudama u Italiji. Dok svi ostali gradovi koji prodaju kuće za jedan evro zahtevaju avans u iznosu do 5.000 evra koji kupac izgubi ako ne uspe da obnovi kuću u roku od tri godine, Činkve Frondi samo traži godišnju naknadu za osiguranje polisa u iznosu od 250 evra do završetka radova.

Pretpostavlja se da će novi vlasnici kuća izvršiti rekonstrukciju, jer takve zgrade još nisu pogodne za život. Tri godine nakon kupovine kuća bi trebalo da se dovede u red i osposobi za život, dok će sve vreme vlasnik plaćati samo jednu naknadu u iznosu od 250 evra. Međutim, ako kuća nije obnovljena, tada će vlasnik imovine biti kažnjen sa 20 hiljada evra.

Dostupne kuće od jednog evra su otprilike 40-50 kvadratnih metara, veličine koja skraćuje vreme obnove. One se nalaze u istorijskom drevnom delu. Neke čak imaju i balkon sa lepim pogledom.

Neobičan naziv Činkve Frondi na italijanskom znači “pet sela”, što se odnosi na rana naselja grčkog i vizantijskog porekla koja su bila ujedinjena u jednu zajednicu tokom srednjeg veka. U uličicama mogu se videti ostaci starog grada. Činkve Frondi je podnosio prirodne katastrofe i strane invazije, ali je opstao tokom vekova. Sjajni tragovi prošlih civilizacija su svuda. Stare grčke reči opstaju u lokalnom dijalektu i u imenima mesta i ulica, a meštani s ponosom sebe nazivaju “poslednjim Grcima”.

cnn.com