grazia

Lifestyle

7 stvari koje vam pomažu u uspešnoj karijeri

Neko obavi pet poslovnih zadataka do podneva i krene da čavrlja sa kolegama već u 15 časova ili radi u kafiću, a završi više poslova nego vi koji provodite sate i sate u kancelariji?

Sigurno je da imate istu motivaciju za obavljanje posla kao i vaš produktivniji kolega, samo što izgleda da on zna tajnu koju vi ne znate – kako pametno koristiti svoje vreme.

Dugo se smatralo da biti produktivan na poslu znači obavljati još više i više zadataka za isto vreme ili postizati iste rezultate sa manjim utroškom vremena i ostalih resursa, ali vremena se menjaju.

Danas se podrazumeva da produktivnost znači racionalni utrošak vremena, a da svakog dana uradite malo više i bolje, sa što manje uloženih resursa – energije, sati, materijala koji su vam potrebni za završavanje stvari.

Predstavljamo sedam načina da poboljšate svoju produktivnost i postanete ekspert za trošenje vremena, ne samo u karijeri nego i u životu generalno, ako ni zbog čega drugog onda barem zbog toga da ne nosite posao sa sobom kad izađete iz kancelarije.

Odredite prioritete

Ili što bi Amerikanci rekli “pojedi tu žabu”. Zapitajte se šta vam je najteži zadatak tog dana i krenite od njega, nikako obrnuto, jer većina ljudi ima tendenciju da najteže ostavlja za kraj. Kada rešite zadatak koji vam izgleda najkomlikovanije, sve ostalo će vam delovati manje problematično i zabavnije, a to će vas dodatno motivisati da budete produktivniji. Jutarnji časovi su, pokazalo se, najpogodniji za obavljanje kompleksnih zadataka, a razlog tome je to što su naša energija I koncentracija na uzlaznoj putanji.

Jedno po jedno

Ako samo "skačete" sa jedne na drugu obavezu, a da ih prethodno ne završavate kako treba, na kraju ćete imati mnogo započetih, a malo završenih zadataka i dosta uludo utrošenog vremena. Dakle, racionalno trošenje vremena jednako produktivnost na poslu. Rešavajte jedan po jedan zadatak i za svaki odvojte potrebno vreme – teži zahtevaju malo više, manji - manje, a prioritete određujte prema hitnosti i važnosti. Takođe, ne dozvolite da vas svaki pridošli mejl odvuče od posla koji trenutno obavljate. Uglavnom ništa nije toliko hitno da zahteva vašu momentalnu pažnju. I dobro procenite – nekad hitno nije zaista i važno, a oduzeće vam mnogo vremena i na kraju vas odvući od obavljanja glavnog zadatka.

Koristite planer

Spisak obaveza za dan pred vama, obavezno napišite veče pre toga kod kuće u rokovnik. Na taj način nećete morati ništa da pamtite, tačno ćete znati šta se i koliko od vas očekuje u kom trenutku. Dan ćete lakše prilagoditi svojoj energiji i sopstvenim mogućnostima, i bićete produktivniji. Mnogi smatraju da im je dovoljno da koriste papiriće kao podsetnike, međutim budite sigurni da to radi posao jedino dok nemate veliki obim obaveza.  Kada stvari postanu kompleksne i ritam rada brži i zahtevniji, stikeri neće biti dovoljni. Precrtavajte jednu po jednu obavezu sa spiska, što će vam dati dalju motivaciju za rad, a uveče obavezno izanalizarajte urađeno tokom dana – da znate na čemu ste. Bonus savet – zapisujte na šta sve trošite vreme, koliko ste pauza imali, koliko minuta pričali sa kolegom, izlazili do toaleta i usput pričali telefonom– tako ćete tačno znati koliko vremena vam odlazi na sam posao, a koliko na propratne distrakcije. 

Smanjite spoljne ometače

Da, tu spada i razgovor sa kolegama koji je uvek primamljiv, ali i odlazak na instagram, fejsbuk, tiktok. Eliminacija suštinski bespotrebnih sadržaja u toku radnog vremena može mnogo da vam pomogne. Ukoliko uspete neprekinuto da obavite neki zadatak, on će biti brže i bolje urađen. Naravno, tokom dana se uvek desi nešto neplanirano, i zato je važno da u rokovniku unapred odvojite sat-dva za rešavanje takvih stvari. To mogu biti telefonski razgovori (vezani za posao naravno), pomoć kolegi oko projekta, sastanci. Pažljivo planirajte svoje vreme, odnosno vi upravljajte njim, a ne obrnuto.

Olakšajte sebi maksimalno

To podrazumeva da imate najbolju opremu za rad, računar, ali i sve propratne elemente. Prilikom kupovine kompjutera možda se najpre koncentrišemo na ono što se nalazi unutar njega, a često zanemarujemo ono sa čime zapravo najviše radimo – miš i tastaturu.  

Osetite razliku pod prstima s novom mehaničkom tastaturom MX Mechanical - prvom takvom iz Logitechove MX serije, koja pomaže vrsnim grafičkim dizajnerima i iskusnim kreatorima digitalnog sadržaja da uživaju u svakom trenutku kreativnog procesa. Logitechova Master serija doprinosi kvalitetu sadržaja svojim naprednim vrhunskim performansama koje imaju za cilj povećanje produktivnosti i preciznosti prilikom tipkanja i praćenja raznovrsnog sadržaja.

Tastature MX Mechanical i MX Mechanical Mini nude najnoviju generaciju niskoprofilnih mehaničkih prekidača, što ih čini najtišim Logitechovim mehaničkim tastaturama ikada, sa neverovatno udobnim osećajem pod prstima. Pametno pozadinsko osvetljenje, podesivo u šest opcija, automatski se prilagođava trenutnoj svetlosti ambijenta i isključuje se kada nije potrebno, radi pametne potrošnje baterije.

Miš u rukavu

Kako bi što bolje zadovoljio potrebe vrsnih dizajnera i iskusnih kreativaca, miš MX Master 3S ima optički senzor koji pruža praćenje na skoro svakoj površini, uključujući staklo, i nudi brži tok rada s monitorima visoke rezolucije. Klikovi su sada 90 odsto tiši u poređenju s prethodnom verzijom miša MX Master 3, a zadržavaju isti zadovoljavajući osećaj preciznosti tako da se možete usredsrediti na svoj rad, a ne na buku.

Bočno scroll dugme omogućava bržu horizontalnu navigaciju, a jedinstveni ergonomski oblik je idealno formiran da pruži udobnost tokom višesatnog rada. MX Master 3S miš povezuje se sa do tri različita uređaja putem Logi Bolt i Bluetooth® Low Energy i kompatibilan je s različitim operativnim sistemima, uključujući Windows, macOS, Chrome OS, Linux, iPadOS i Android.

Logitechov MX Master 3S miš sadrži USB-C priključak za brzo punjenje i bateriju dugog veka trajanja. Dostupan je u dve boje - grafitnoj i svetlo sivoj, kako bi pristajao svakom okruženju. A ako ste ekološki osvešćeni (a naravno da jeste) MX Master 3S sadrži određeni udeo plastičnih delova izrađen od reciklirane plastike (PCR) – 27 odsto kod grafitnih modela i 22 odsto kod svetlo sivih, čime doprinosi ekološkoj održivosti. 

Važno je kako koristite vreme van posla

Radi što bolje produktivnosti na radnom mestu, apsolutno je važno kako i koliko sati spavate. Nabavite što bolji dušek, boravite u sobi sa temperaturom koja je nešto niža od one u kojoj obično provodite vreme, nabavite svilenu posteljinu. Vrlo je važno da lepo jedete tokom dana, da ne opterećujete organizam teškom i masnom hranom, da unosite dovoljno tečnosti i dodatne vitamine i minerale. U spisak svojih obaveznih delatnosti uključite vežbanje – trošenje kalorija kroz sport ima brojne učinke, ne samo što ćete biti zadovoljni svojim izgledom već ćete se osećati bolje, biti zdraviji i bolje spavati. Ako imate loše navike, prvo probajte njih da eliminišete i što više vremena provodite u zdravom i prijatnom druženju sa prijateljima.

Obavezno jedan deo dana odvojite za stvari koje prijaju samo vama – da li je to jutarnja kafa koju pijete sami pre nego što se svi u kući probude, odlazak u bioskop sredom ili pola sata čitanja pre spavanja – lični rituali su vrlo važni da biste se osećali dobro. Isplanirajte šta ćete oblačiti na nedeljnom nivou, kako biste smanjili utrošak vremena na biranje odevnih kombinacija (isto tako možete isplanirati i jelovnik za sedam dana, kako ne biste trošili vreme na razmišljanje o tome šta jedete), a ponekad sve to prekršite – radi spontanosti i osećaja slobode.

Tekst: Promo

Fotografije: Promo, Pexels 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

U SRCU GRADA: Rajićeva SC slavi 5. rođendan!

Humanitarna izložba modnih fotografija

Lifestyle

Zavirite u presladak stan Dženifer Lorens sa Menhetna

Glumica prodaje loft za neverovatnih 10,5 miliona dolara.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Trifonas Samaras: Sloboda kao imperativ

Upoznajte legendarnu ikonu stila iz Atine

Lifestyle

Da li je Dženifer Lorens najiskrenija holivudska mama?

Glumica otkriva kako izgleda život sa bebom u kući!

Lifestyle

Porodila se Adrijana Lima i odabrala nesvakidašnje ime za bebu

Nakon dve ćerke koje ima sa košarkašem Markom Jarićem, manekenka je dobila sina sa filmskim producentom.

Lifestyle

STIHL - dobri komšija: Društvena odgovornost kao imperativ

Poslednjom akcijom, kompanija je uredila zelene površine u dvorištima vrtića na teritoriji Novog Beograda.

Lifestyle

Srećan rođendan, Kameron! Slavna glumica danas puni 50 godina.

Iako se povukla iz sveta glume, uskoro je gledamo u komediji "Back in Action".