Lifestyle

Seks u braku ili kavez sa kanarincem

Pesnik Andreas Empirikos je rekao „Ne postoje legalne ili ilegalne ljubavne veze. Postoje samo ljubavi bez prezimena“.

Dakle, u seksu ne postoji bračni ili vanbračni seks. Postoji veza u kojoj se oblikuje seksualni život para.

Seksualni život para podseća na kanarince starih rudara. Početkom prošlog veka rudari su sa sobom imali kanarince kako bi dobili rane vesti o otrovnim gasovima koji kruže rudnicima. Sićušne osetljive ptice su od malih nogu osetile prisustvo gasova, brzo su disale i često umirale, ali su dozvolile rudarima da na vreme napuste opasno područje.

Seks podseća na kavez za kanarince. Kada vezu utapaju otrovni gasovi, seks umire. Bez sigurnosti i topline, bez prave reakcije, ko od partnera zaista želi takvu bliskost i intimnost?

„Najdemokratskiji trenutak je trenutak uzajamnog orgazma“, reći će Titos Patrikios u jednom stihu. U vezi retko postoje demokratski trenuci. Prevladavaju trenuci kritike, „igre“ kategorije „ko je najgori“, prećutne ili otvorene kazne.

Jesi li tu za mene? Ako je odgovor „da“ za obe osobe, najverovatnije imamo sigurnu vezu, koja je osnova sjajnog seksualnog života.

Sigurna veza ima tri karakteristike:

Pristupačnost: Imam vašu pažnju i vi ste emocionalno otvoreni za ono što vam kažem.

Odzivnost: Prihvatate moje potrebe i strahove, tešite me i brinete se o meni.

Obaveza: Emocionalno ste „tu za mene“.

Sigurna veza nije definisana spajanjem dva partnera niti je karakteriše pretnja napuštanjem ili odbijanjem.

U prvom slučaju seks je ropstvo, dok je u drugom prevara da bi se „održavala“ veza. Da bi kanarinac ostao živ, u bilo kojoj vezi potreban je rad, ništa se ne može postići magijom.

Unsplash