Lifestyle

Srećni zajedno: kako se ne svađati u karantinu

Šta će pomoći u preživljavanju antivirusne izolacije uz očuvanje nervnih ćelija?

Pa, shvatili ste, zar ne? Smirite se, samo smirite, nema panike, a ako osećate prehladu, molimo vas, ne idite nikuda, ne izlažite druge opasnosti. Nema hitnih stvari, pa morate ostati kod kuće.

Jasno je da boravak kod kuće, još prisiljen, nije lak za većinu, ali skoro svi će se morati naviknuti na ovu meru. Naučnici i lekari jednoglasno izjavljuju da je u postojećoj stvarnosti najmoćnije oružje protiv zaraznog korona virusa izolacija i karantin. I kao što sledi iz iskustva stanovnika drugih zemalja, koji se zatvaraju u stan na nekoliko nedelja, vredi se brinuti ne samo o hrani, higijenskim proizvodima i potrebnim lekovima, već i o psihološkoj ravnoteži. Ako ćete karantin provesti ne sami, već sa 1) svojom voljenom osobom, 2) voljenom osobom i decom, 3) svojim voljenim, decom i roditeljima, zamislite da se nalazite u „Kući 2“ uoči početka nove sezone, gde će najsmirenija i najkreativnija osoba biti proglašena pobednikom.  

Generalno, prema rezultatima karantina, sociolozi iz različitih zemalja očekuju rast dva pokazatelja: nataliteta i razvoda. „Vanredni događaji mogu razdvojiti ili ujediniti ljude, pojačavajući emocije i dramatičan odnos prema stvarnosti“, objašnjava klinički psiholog. - Mašta obdaruje situaciju simbolizmom u duhu „ne bojim se ničega s tobom“ i još više okuplja par, ali ako ste u sukobu jedno s drugim, izolacija pogoršava međusobno nezadovoljstvo, svakodnevno podsećajući da to nije partner na koga možete se osloniti u teškim vremenima." Da bi preživeli karantin bez sukoba i pozitiva, psiholozi preporučuju nekoliko jednostavnih pravila.

Definišite svoj lični prostor

Ako se karantin poklapala s vašim medenim mesecom, možete preskočiti ovaj predmet. Drugima se preporučuje da se dogovore o vremenu koje ćete provoditi zajedno (jedući, gledajući filmovei) i odvojeno (radeći, čitajući, proučavajući) - u različitim sobama ili barem u uglovima stana. Raspravite o temi na odrasli način, uzimajući u obzir moguće nijanse i prirodu domaćinstava.

Pazite na svoj izgled

Zato što je na Fejsbuku i Instagramu nepristojno izaći u rastegnutim majicama. Pored šala, izbegavajte iskušenje da ceo dan provedete u pidžami. Okupajte se, češljajte kosu, presvucite se u udobnu, urednu odeću i ohrabrite sve u stanu da slede vaš primer. Izmučen izgled ne motiviše za radnu aktivnost i dobro raspoloženje.

Bavite se poslom

Pridržavajte se uobičajene svakodnevne navike. Prvo, ne predajte se iskušenju da sedite do kasno u noć, ne zaboravite da zdrav san jača imuni sistem. Drugo, pridržavajte se rutine: ustanite u uobičajeno vreme, istuširajte se, doručkujte, pospremite krevet. Ako ste na udaljenoj lokaciji, pridržavajte se uobičajenog rasporeda rada, a ako ne radite, odredite dnevni raspored, na primer: časovi nemačkog, ručak, čitanje, šetnja, razgovor telefonom, plaćanje računa itd. Čak i ako imate malo obaveza, strategija „aktiviranja ponašanja“ obezbediće vam zaposlenje i odvratiti pažnju od zahteva jednih prema drugima.

Planirajte sedmicu

Na psihološku harmoniju u kući pozitivno utiče ne samo dnevna rutina, već i raspored nedelja. Za vikend smislite nešto posebno: romantičnu večeru, porodičnu zabavu uz film, ples ili igranje „Monopola“,  promenu zavesa i prolećno čišćenje.

Kombinacija strukturalnog pristupa i različitih aktivnosti omogućava vam da budete mirni dok ostajete podsticajni - obe su važne za emocionalno blagostanje.

Izađite na zagrevanje

Osvojite 10.000 koraka u najbližem parku ili trčanju, šetajte sa psom ili izvodite vežbanje - po mogućnosti na vazduhu i daleko od ljudi. Napolju je proleće i potrebno vam je vitamina D i endorfin više nego ikad. Ako ne možete otići od kuće, sada je vreme da započnete domaći zadatak - da zajedno učite jogu ili samostalno trenirate.

Naučite nove stvari

Iskoristite dodatno slobodno vreme za dobru upotrebu - postavite cilj u karantinu - novu veštinu ili hobije. Posvetite sat ili dva dnevnog rasporeda aktivnosti koja vas zanima i, ako je moguće, unapred pripremite potrebne materijale.

Analizirajte

Koristite principe svesti, prilagođavajući mentalni stav na pozitivan način: od nezadovoljstva ili razočaranja - do radoznalosti. Zamislite sebe antropologa ili reportera koji posmatra socijalni eksperiment. Vodite dnevnik (u beležnici, društvenim mrežama ili video zapisima) svog iskustva tokom karantina - šta ste radili i kako ste se osećali svaki dan. Ovaj pristup smanjuje stepen stresa i baca sveže perspektive za diskusiju o bilo kojoj, uključujući redosled dosadnih tema. Meditirajte, filozofirajte, komponujte - zajedno ili odvojeno, u skladu sa raspoloženjem.

 

foto:elle.ru

 

Povezane teme

Lifestyle

Pripadnike ove vrste muškaraca izbegavajte online

Profile na sajtovima za upoznavanje sam otvarala i zatvarala, jer se nisam dugo zadržavala. Dosadi mi kada ne nađem zanimljivog sagovornika, pa odustanem, ili izaberem nekoliko pis...

Lifestyle

Ko je zapravo bila Frida Kalo

Frida Kalo: reći ćemo vam ko je zaista bila velika meksička umetnica, buntovna i nekonvencionalna, kroz (ne samo) njene najlepše citate.

Lifestyle

KUPOVINA IZ FOTELJE: 10 pravila bontona ako se snabdevate putem dostave

Sve više ljudi je počelo da kupuje onlajn, bilo zato što im je kretanje ograničeno, bilo iz straha od zaraze.

Lifestyle

U POKUŠAJU DA UHVATI DUH VREMENA: Ruski juvelir pravi uspomene na pandemiju koronavirusa

Juvelirska firma iz Rusije, specijalizovana za predmete povezane sa naukom i medicinom, lansirala je ukrasne priveske na temu koronavirusa.

Lifestyle

Samo mirno: koje arome pozitivno deluju na nervni sistem

Gde da ih potražite i kako da se opustite kod kuće.

Lifestyle

Privatnost na ceni: Da li je tajna srećne veze u povremenom odvajanju partnera?

Engleska psihoterapeutkinja i TV voditeljka Lusi Beresford je, neposredno pred izbijanje pandemije koronavirusa objavila knjigu „Srećne veze“ u kojoj objašnjava koliko je važno da...

Lifestyle

Čitajte aprilsko izdanje online - i to besplatno!

Magazin Grazia je uz svoje čitateljke u svakom trenutku. U vreme karantina trudimo se sa da vam pomognemo da što kreativnije provodite vreme kod kuće!

Lifestyle

MUZEJ GETI ŠALJE VAM IZAZOV: Oživite omiljeno umetničko delo od stvari koje pronađete u kući

U vreme kada većina nas zatvorena u kući tokom karantina zbog koronavirusa, i ne može da uživa u umetnosti pravih galerija, to ne znači da moramo voditi život poptuno lišen kulture...

Lifestyle

Ona je priznala: Zaljubila sam se online!

Naravno, desilo mi se da se zaljubim, više puta. Mnogo puta. Mislim da ta zaslepljenost zavisi od stanja u kome se nalazim. Ako mi je period kada mi pada samopouzdanje, kada sam ve...

Lifestyle

Kako prepoznati online manipulatore?

Negativnih iskustava je bilo malo, možda zato što nisam imala sliku u kupaćem kostimu ili izazovnoj seksi toaleti. Kaže mi prijateljica, jao pa meni se javljaju sve neki manijaci....

Lifestyle

Najsigurniji put za obnavljanje izgubljene motivacije

Govoriti o tome šta su najdominantniji izvori motivacije za žene pri samom kraju druge decenije dvadeset prvog veka se u prvi mah čini jednostavnim. U eposi vladavine medija, tradi...

Lifestyle

Zašto je važno biti iskren prema sebi?

Uvek učim mlade naraštaje i sigurna sam da je ispravno. Nikada ali nikada nemojte raditi ono čega se stidite. I što nećete moći da priznate. Ili ceo život treba da izmišljate?! Da,...

Lifestyle

Sedam znakova površnog odnosa

Verovatno svako od nas želi da njegova srećna romansa traje zauvek, a veza bude čista, duboka i plodonosna.