grazia

Lifestyle

Srećni zajedno: kako se ne svađati u karantinu

Šta će pomoći u preživljavanju antivirusne izolacije uz očuvanje nervnih ćelija?

Pa, shvatili ste, zar ne? Smirite se, samo smirite, nema panike, a ako osećate prehladu, molimo vas, ne idite nikuda, ne izlažite druge opasnosti. Nema hitnih stvari, pa morate ostati kod kuće.

Jasno je da boravak kod kuće, još prisiljen, nije lak za većinu, ali skoro svi će se morati naviknuti na ovu meru. Naučnici i lekari jednoglasno izjavljuju da je u postojećoj stvarnosti najmoćnije oružje protiv zaraznog korona virusa izolacija i karantin. I kao što sledi iz iskustva stanovnika drugih zemalja, koji se zatvaraju u stan na nekoliko nedelja, vredi se brinuti ne samo o hrani, higijenskim proizvodima i potrebnim lekovima, već i o psihološkoj ravnoteži. Ako ćete karantin provesti ne sami, već sa 1) svojom voljenom osobom, 2) voljenom osobom i decom, 3) svojim voljenim, decom i roditeljima, zamislite da se nalazite u „Kući 2“ uoči početka nove sezone, gde će najsmirenija i najkreativnija osoba biti proglašena pobednikom.  

Generalno, prema rezultatima karantina, sociolozi iz različitih zemalja očekuju rast dva pokazatelja: nataliteta i razvoda. „Vanredni događaji mogu razdvojiti ili ujediniti ljude, pojačavajući emocije i dramatičan odnos prema stvarnosti“, objašnjava klinički psiholog. - Mašta obdaruje situaciju simbolizmom u duhu „ne bojim se ničega s tobom“ i još više okuplja par, ali ako ste u sukobu jedno s drugim, izolacija pogoršava međusobno nezadovoljstvo, svakodnevno podsećajući da to nije partner na koga možete se osloniti u teškim vremenima." Da bi preživeli karantin bez sukoba i pozitiva, psiholozi preporučuju nekoliko jednostavnih pravila.

Definišite svoj lični prostor

Ako se karantin poklapala s vašim medenim mesecom, možete preskočiti ovaj predmet. Drugima se preporučuje da se dogovore o vremenu koje ćete provoditi zajedno (jedući, gledajući filmovei) i odvojeno (radeći, čitajući, proučavajući) - u različitim sobama ili barem u uglovima stana. Raspravite o temi na odrasli način, uzimajući u obzir moguće nijanse i prirodu domaćinstava.

Pazite na svoj izgled

Zato što je na Fejsbuku i Instagramu nepristojno izaći u rastegnutim majicama. Pored šala, izbegavajte iskušenje da ceo dan provedete u pidžami. Okupajte se, češljajte kosu, presvucite se u udobnu, urednu odeću i ohrabrite sve u stanu da slede vaš primer. Izmučen izgled ne motiviše za radnu aktivnost i dobro raspoloženje.

Bavite se poslom

Pridržavajte se uobičajene svakodnevne navike. Prvo, ne predajte se iskušenju da sedite do kasno u noć, ne zaboravite da zdrav san jača imuni sistem. Drugo, pridržavajte se rutine: ustanite u uobičajeno vreme, istuširajte se, doručkujte, pospremite krevet. Ako ste na udaljenoj lokaciji, pridržavajte se uobičajenog rasporeda rada, a ako ne radite, odredite dnevni raspored, na primer: časovi nemačkog, ručak, čitanje, šetnja, razgovor telefonom, plaćanje računa itd. Čak i ako imate malo obaveza, strategija „aktiviranja ponašanja“ obezbediće vam zaposlenje i odvratiti pažnju od zahteva jednih prema drugima.

Planirajte sedmicu

Na psihološku harmoniju u kući pozitivno utiče ne samo dnevna rutina, već i raspored nedelja. Za vikend smislite nešto posebno: romantičnu večeru, porodičnu zabavu uz film, ples ili igranje „Monopola“,  promenu zavesa i prolećno čišćenje.

Kombinacija strukturalnog pristupa i različitih aktivnosti omogućava vam da budete mirni dok ostajete podsticajni - obe su važne za emocionalno blagostanje.

Izađite na zagrevanje

Osvojite 10.000 koraka u najbližem parku ili trčanju, šetajte sa psom ili izvodite vežbanje - po mogućnosti na vazduhu i daleko od ljudi. Napolju je proleće i potrebno vam je vitamina D i endorfin više nego ikad. Ako ne možete otići od kuće, sada je vreme da započnete domaći zadatak - da zajedno učite jogu ili samostalno trenirate.

Naučite nove stvari

Iskoristite dodatno slobodno vreme za dobru upotrebu - postavite cilj u karantinu - novu veštinu ili hobije. Posvetite sat ili dva dnevnog rasporeda aktivnosti koja vas zanima i, ako je moguće, unapred pripremite potrebne materijale.

Analizirajte

Koristite principe svesti, prilagođavajući mentalni stav na pozitivan način: od nezadovoljstva ili razočaranja - do radoznalosti. Zamislite sebe antropologa ili reportera koji posmatra socijalni eksperiment. Vodite dnevnik (u beležnici, društvenim mrežama ili video zapisima) svog iskustva tokom karantina - šta ste radili i kako ste se osećali svaki dan. Ovaj pristup smanjuje stepen stresa i baca sveže perspektive za diskusiju o bilo kojoj, uključujući redosled dosadnih tema. Meditirajte, filozofirajte, komponujte - zajedno ili odvojeno, u skladu sa raspoloženjem.

 

foto:elle.ru

 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Kako Simpsonovi proriču sve što nam se desilo?

Za tri decenije postojanja serija o najpoznatijoj crtanoj porodici predvidela je mnoge događaje, od Trampovog ulaska u Belu kuću do Grete Tunberg. Scenaristi otkrivaju kako im to p...

Lifestyle

Zašto vam treba sladak doručak?

Ako ste kao mali navikli na musli i mleko, neće vam biti teško da jedete američke palačinke ili slatke prženice ujutru.

Lifestyle

Najbolji znaju zašto: Ukinite Instagram, počnite da pišete dnevnik

Kako vam svakodnevno beleženje utisaka o stvarima koje vam se događaju, bilo da vas pritiskaju ili raduju, može preokrenuti život.

Lifestyle

Kako izgleda univerzitet za seks biznis?

Svet je dobio prvu zvaničnu školu za radnice u industriji za odrasle, ali se među hiljadama brucoša beleže i mnogo drugi koji žele da postanu uspešni preduzetnici.

Lifestyle

Najbolji memoari koje ćete pročitati: Majkl Džej Foks

Nova knjiga Majkla Džej Foksa sa takvim humorom pripoveda o teškim životnim izazovima da je kritičari smatraju prekretnicom u žanru memoara.

Lifestyle

Putujte Srbijom i ostvarujte popuste na svakom koraku

Uz bezbrižno plaćanje, stvarajte nove uspomene!

Lifestyle

Da li želite da spavate kao beba? Zavirite u londonsku "utrobu"!

Dizajniran da oponaša sigurnost majčine utrobe, ovaj krevet pruža savršen san daleko od kuće.

Lifestyle

Kako se vodi ljubav u 21. veku?

Novi pogledi na komunikaciju među partnerima menjaju mnogo toga.

Lifestyle

Mali vodič za bezalkoholna pića sa ukusom alkohola

Šta da pijete u izlasku, ako ne želite alkohol?

Lifestyle

Tek kada vas ona fotografiše možete reći da ste uspeli!

Eni Lebovic nije samo fotograf, ona je slikarka snažnih duša.

Lifestyle

Kako da se svađate na pravi način?

Verbalni sukobi ne moraju da nam otvaraju duboke rane. Čak ih nije poželjno uvek uklanjati ih iz društva, jer mogu da budu produktivni.

Lifestyle

Kako da kupujete luksuzne stvari?

Predstavljamo vam Mastercard Travel Rewards!