grazia

Lifestyle

Srećni zajedno: kako se ne svađati u karantinu

Šta će pomoći u preživljavanju antivirusne izolacije uz očuvanje nervnih ćelija?

Pa, shvatili ste, zar ne? Smirite se, samo smirite, nema panike, a ako osećate prehladu, molimo vas, ne idite nikuda, ne izlažite druge opasnosti. Nema hitnih stvari, pa morate ostati kod kuće.

Jasno je da boravak kod kuće, još prisiljen, nije lak za većinu, ali skoro svi će se morati naviknuti na ovu meru. Naučnici i lekari jednoglasno izjavljuju da je u postojećoj stvarnosti najmoćnije oružje protiv zaraznog korona virusa izolacija i karantin. I kao što sledi iz iskustva stanovnika drugih zemalja, koji se zatvaraju u stan na nekoliko nedelja, vredi se brinuti ne samo o hrani, higijenskim proizvodima i potrebnim lekovima, već i o psihološkoj ravnoteži. Ako ćete karantin provesti ne sami, već sa 1) svojom voljenom osobom, 2) voljenom osobom i decom, 3) svojim voljenim, decom i roditeljima, zamislite da se nalazite u „Kući 2“ uoči početka nove sezone, gde će najsmirenija i najkreativnija osoba biti proglašena pobednikom.  

Generalno, prema rezultatima karantina, sociolozi iz različitih zemalja očekuju rast dva pokazatelja: nataliteta i razvoda. „Vanredni događaji mogu razdvojiti ili ujediniti ljude, pojačavajući emocije i dramatičan odnos prema stvarnosti“, objašnjava klinički psiholog. - Mašta obdaruje situaciju simbolizmom u duhu „ne bojim se ničega s tobom“ i još više okuplja par, ali ako ste u sukobu jedno s drugim, izolacija pogoršava međusobno nezadovoljstvo, svakodnevno podsećajući da to nije partner na koga možete se osloniti u teškim vremenima." Da bi preživeli karantin bez sukoba i pozitiva, psiholozi preporučuju nekoliko jednostavnih pravila.

Definišite svoj lični prostor

Ako se karantin poklapala s vašim medenim mesecom, možete preskočiti ovaj predmet. Drugima se preporučuje da se dogovore o vremenu koje ćete provoditi zajedno (jedući, gledajući filmovei) i odvojeno (radeći, čitajući, proučavajući) - u različitim sobama ili barem u uglovima stana. Raspravite o temi na odrasli način, uzimajući u obzir moguće nijanse i prirodu domaćinstava.

Pazite na svoj izgled

Zato što je na Fejsbuku i Instagramu nepristojno izaći u rastegnutim majicama. Pored šala, izbegavajte iskušenje da ceo dan provedete u pidžami. Okupajte se, češljajte kosu, presvucite se u udobnu, urednu odeću i ohrabrite sve u stanu da slede vaš primer. Izmučen izgled ne motiviše za radnu aktivnost i dobro raspoloženje.

Bavite se poslom

Pridržavajte se uobičajene svakodnevne navike. Prvo, ne predajte se iskušenju da sedite do kasno u noć, ne zaboravite da zdrav san jača imuni sistem. Drugo, pridržavajte se rutine: ustanite u uobičajeno vreme, istuširajte se, doručkujte, pospremite krevet. Ako ste na udaljenoj lokaciji, pridržavajte se uobičajenog rasporeda rada, a ako ne radite, odredite dnevni raspored, na primer: časovi nemačkog, ručak, čitanje, šetnja, razgovor telefonom, plaćanje računa itd. Čak i ako imate malo obaveza, strategija „aktiviranja ponašanja“ obezbediće vam zaposlenje i odvratiti pažnju od zahteva jednih prema drugima.

Planirajte sedmicu

Na psihološku harmoniju u kući pozitivno utiče ne samo dnevna rutina, već i raspored nedelja. Za vikend smislite nešto posebno: romantičnu večeru, porodičnu zabavu uz film, ples ili igranje „Monopola“,  promenu zavesa i prolećno čišćenje.

Kombinacija strukturalnog pristupa i različitih aktivnosti omogućava vam da budete mirni dok ostajete podsticajni - obe su važne za emocionalno blagostanje.

Izađite na zagrevanje

Osvojite 10.000 koraka u najbližem parku ili trčanju, šetajte sa psom ili izvodite vežbanje - po mogućnosti na vazduhu i daleko od ljudi. Napolju je proleće i potrebno vam je vitamina D i endorfin više nego ikad. Ako ne možete otići od kuće, sada je vreme da započnete domaći zadatak - da zajedno učite jogu ili samostalno trenirate.

Naučite nove stvari

Iskoristite dodatno slobodno vreme za dobru upotrebu - postavite cilj u karantinu - novu veštinu ili hobije. Posvetite sat ili dva dnevnog rasporeda aktivnosti koja vas zanima i, ako je moguće, unapred pripremite potrebne materijale.

Analizirajte

Koristite principe svesti, prilagođavajući mentalni stav na pozitivan način: od nezadovoljstva ili razočaranja - do radoznalosti. Zamislite sebe antropologa ili reportera koji posmatra socijalni eksperiment. Vodite dnevnik (u beležnici, društvenim mrežama ili video zapisima) svog iskustva tokom karantina - šta ste radili i kako ste se osećali svaki dan. Ovaj pristup smanjuje stepen stresa i baca sveže perspektive za diskusiju o bilo kojoj, uključujući redosled dosadnih tema. Meditirajte, filozofirajte, komponujte - zajedno ili odvojeno, u skladu sa raspoloženjem.

 

foto:elle.ru

 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Ovo su najpopularnije destinacije za putovanja u 2022.

Izgleda da će 2022. godina zaista biti godina velikih putovanja budući da turistička industrija već beleži ogroman porast interesovanja za najrazličitije destinacije.

Lifestyle

Zaleđeno kraljevstvo: Festival snega i leda u Kini ponovo ostavlja bez daha

Kineski grad Harbin, u provinciji Heliođijang, blizu granice sa Rusijom, širom sveta je poznat po Međunarodnom festivalu snega i leda koji se ove godine održava 37. put i posvećen...

Lifestyle

Zavirite u ukletu vikendicu Robi Vilijamsa koju je posle 12 godina uspeo da proda

Skoro milion i po dolara je pristao da spusti cenu nekretnine.

Lifestyle

Poznate ličnosti koje su otvoreno govorile o svojoj borbi sa tumorom

Potresno je i teško boriti se sa bilo kojom bolešću, naročito ovom opakom, a stvar je još komplikovanija kada se to dešava pred očima javnosti.

Lifestyle

Ben Aflek: "Pogađa me kada moja deca čitaju na internetu svašta o meni"

Glumac otvoreno o javnom imidžu, koji utiče na njegovo troje dece.

Lifestyle

Amsterdam više ne želi turiste - zašto?

Otkrijte zašto su holandski zvaničnici doneli niz mera kako bi odvratili one koji žele da posete njihov glavni grad.

Lifestyle

10 filmskih parova koji su nas naučili šta je to ljubav

Možda neke priče nemaju srećan kraj, ali ne možemo poreći da su i te kako inspirativne.

Lifestyle

11 načina da podstaknete MRŠAVLJENJE - danas!

Da li se i vama dešava da se osećate loše i nezadovoljno sobom? Hajde da to promenimo. Od ovog 1. januara, od ove 2022. godine koja je pred nama!

Lifestyle

Najbolji modni trenuci kraljevskih dama iz 2021. koje ćemo pamtiti

Stil vojvotkinja bio je besprekoran i u ovoj godini.

Lifestyle

Da 2022. bude najbolja godina do sada: Neobična verovanja koja donose sreću

Kako da provedete današnji dan, a da pritom privučete sreću?

Lifestyle

Najlepše jelke vrhunskih hotela širom sveta

Možda ne postoji zvanično takmičenje među lux hotelima, ali želja za originalnošću je i više nego očigledna.