grazia

Lifestyle

Srećni zajedno: kako se ne svađati u karantinu

Šta će pomoći u preživljavanju antivirusne izolacije uz očuvanje nervnih ćelija?

Pa, shvatili ste, zar ne? Smirite se, samo smirite, nema panike, a ako osećate prehladu, molimo vas, ne idite nikuda, ne izlažite druge opasnosti. Nema hitnih stvari, pa morate ostati kod kuće.

Jasno je da boravak kod kuće, još prisiljen, nije lak za većinu, ali skoro svi će se morati naviknuti na ovu meru. Naučnici i lekari jednoglasno izjavljuju da je u postojećoj stvarnosti najmoćnije oružje protiv zaraznog korona virusa izolacija i karantin. I kao što sledi iz iskustva stanovnika drugih zemalja, koji se zatvaraju u stan na nekoliko nedelja, vredi se brinuti ne samo o hrani, higijenskim proizvodima i potrebnim lekovima, već i o psihološkoj ravnoteži. Ako ćete karantin provesti ne sami, već sa 1) svojom voljenom osobom, 2) voljenom osobom i decom, 3) svojim voljenim, decom i roditeljima, zamislite da se nalazite u „Kući 2“ uoči početka nove sezone, gde će najsmirenija i najkreativnija osoba biti proglašena pobednikom.  

Generalno, prema rezultatima karantina, sociolozi iz različitih zemalja očekuju rast dva pokazatelja: nataliteta i razvoda. „Vanredni događaji mogu razdvojiti ili ujediniti ljude, pojačavajući emocije i dramatičan odnos prema stvarnosti“, objašnjava klinički psiholog. - Mašta obdaruje situaciju simbolizmom u duhu „ne bojim se ničega s tobom“ i još više okuplja par, ali ako ste u sukobu jedno s drugim, izolacija pogoršava međusobno nezadovoljstvo, svakodnevno podsećajući da to nije partner na koga možete se osloniti u teškim vremenima." Da bi preživeli karantin bez sukoba i pozitiva, psiholozi preporučuju nekoliko jednostavnih pravila.

Definišite svoj lični prostor

Ako se karantin poklapala s vašim medenim mesecom, možete preskočiti ovaj predmet. Drugima se preporučuje da se dogovore o vremenu koje ćete provoditi zajedno (jedući, gledajući filmovei) i odvojeno (radeći, čitajući, proučavajući) - u različitim sobama ili barem u uglovima stana. Raspravite o temi na odrasli način, uzimajući u obzir moguće nijanse i prirodu domaćinstava.

Pazite na svoj izgled

Zato što je na Fejsbuku i Instagramu nepristojno izaći u rastegnutim majicama. Pored šala, izbegavajte iskušenje da ceo dan provedete u pidžami. Okupajte se, češljajte kosu, presvucite se u udobnu, urednu odeću i ohrabrite sve u stanu da slede vaš primer. Izmučen izgled ne motiviše za radnu aktivnost i dobro raspoloženje.

Bavite se poslom

Pridržavajte se uobičajene svakodnevne navike. Prvo, ne predajte se iskušenju da sedite do kasno u noć, ne zaboravite da zdrav san jača imuni sistem. Drugo, pridržavajte se rutine: ustanite u uobičajeno vreme, istuširajte se, doručkujte, pospremite krevet. Ako ste na udaljenoj lokaciji, pridržavajte se uobičajenog rasporeda rada, a ako ne radite, odredite dnevni raspored, na primer: časovi nemačkog, ručak, čitanje, šetnja, razgovor telefonom, plaćanje računa itd. Čak i ako imate malo obaveza, strategija „aktiviranja ponašanja“ obezbediće vam zaposlenje i odvratiti pažnju od zahteva jednih prema drugima.

Planirajte sedmicu

Na psihološku harmoniju u kući pozitivno utiče ne samo dnevna rutina, već i raspored nedelja. Za vikend smislite nešto posebno: romantičnu večeru, porodičnu zabavu uz film, ples ili igranje „Monopola“,  promenu zavesa i prolećno čišćenje.

Kombinacija strukturalnog pristupa i različitih aktivnosti omogućava vam da budete mirni dok ostajete podsticajni - obe su važne za emocionalno blagostanje.

Izađite na zagrevanje

Osvojite 10.000 koraka u najbližem parku ili trčanju, šetajte sa psom ili izvodite vežbanje - po mogućnosti na vazduhu i daleko od ljudi. Napolju je proleće i potrebno vam je vitamina D i endorfin više nego ikad. Ako ne možete otići od kuće, sada je vreme da započnete domaći zadatak - da zajedno učite jogu ili samostalno trenirate.

Naučite nove stvari

Iskoristite dodatno slobodno vreme za dobru upotrebu - postavite cilj u karantinu - novu veštinu ili hobije. Posvetite sat ili dva dnevnog rasporeda aktivnosti koja vas zanima i, ako je moguće, unapred pripremite potrebne materijale.

Analizirajte

Koristite principe svesti, prilagođavajući mentalni stav na pozitivan način: od nezadovoljstva ili razočaranja - do radoznalosti. Zamislite sebe antropologa ili reportera koji posmatra socijalni eksperiment. Vodite dnevnik (u beležnici, društvenim mrežama ili video zapisima) svog iskustva tokom karantina - šta ste radili i kako ste se osećali svaki dan. Ovaj pristup smanjuje stepen stresa i baca sveže perspektive za diskusiju o bilo kojoj, uključujući redosled dosadnih tema. Meditirajte, filozofirajte, komponujte - zajedno ili odvojeno, u skladu sa raspoloženjem.

 

foto:elle.ru

 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Kako je raditi za Anđelinu Džoli?

10 stvari koje smo saznali od kako su dadilje i osoblje njene vile progovorili

Lifestyle

Nedeljni astro od 28. novembra do 5. decembra

Šta su zvezde "isplanirale" za nedelju pred nama, pročitajte u nastavku...

Lifestyle

Kolika je moć koju imamo nad ljudima koji nas vole?

Teško je ostati netaknut kada vam neko blizak učini nešto loše. Ako shvatimo šta mi radimo drugima, shvatićemo i šta drugi čine nama

Lifestyle

Evrovizija menja pravila: Ovo su novine

Gledaoci iz zemalja koje ne učestvuju na Evrosongu moći će 2023, prvi put u istoriji takmičenja, da glasaju za svoje favorite

Lifestyle

Red Communication: Agencija sa svrhom

Dobitnik najviše priznanja na Festivalu društveno odgovorne komunikacije

Lifestyle

Nedeljni astro: Od 21. do 27. novembra

Šta su zvezde pripremile za nedelju pred nama.

Lifestyle

Crni petak nikad nije bio šareniji!

Do čak 50% popusta na vaše omiljene Foreo proizvode

Lifestyle

6 razloga zbog kojih oprostiti i zaboraviti nije za svakoga

Praštanje je velika vrlina jer nam pomaže da ostavimo prošlost za sobom i nastavimo dalje. Ipak, postoje ljudi kojima praštanje donosi veći stres nego olakšanje. Da li ste među nji...

Lifestyle

7 razloga da pravite selfi - svakog dana

Otkriveno je da selfiji mogu biti ne samo alat u zaštiti mentalnog zdravlja, nego i fizičkog. Ali, ako preterujete, možda patite od selfitisa