grazia

Lifestyle

Šta određuje koliko često imate seksualne odnose?

Zašto neki parovi vode ljubav češće od drugih?

Istraživači su iznenađujuće pedantni u proučavanju ljudske seksualnosti, zbog čega izgledaju pomalo voajerski, ali za to postoji dostojan izgovor: ako su parovi srećni u seksu, onda su srećni u vezama. I želimo da znamo kako to postići.

Naučnici ne blistaju originalnošću pristupa. U nedavnoj studiji, psiholozi sa Državnog univerziteta Florida (SAD) odlučili su da mere učestalost intimnih odnosa kod heteroseksualnih parova na primeru mladenaca - ko još, ako ne oni, imaju evidenciju o vođenju ljubavi? Vođe projekata zatražili su od 278 parova da kreiraju lične profile koristeći Veliku petorku, najprihvaćeniji model ličnosti, i da vode dnevnike kako bi beležili svoj ljubavni raspored.

Već smo pisali, ali neće biti štetno podsetiti se da se Velika petorka, odobrena za psihološku dijagnozu ličnosti 1980-ih, sastoji od sledećih kvaliteta:

openness to experience = otvorenost za iskustvo (inteligencija), ili sposobnost doživljavanja i žeđ za avanturom;

conscientiousness = savesnost (ili savesnost, razboritost) ili verovatnoća da ćete na vreme dolaziti na sastanke i odgovarati na poruke;

extroversion = ekstroverzija, ili ljubav prema zabavi;

egreeableness = koliko se trudite da udovoljite ljudima;

neuroticism = neurotizam (za razliku od emocionalne stabilnosti) ili kako reagujete na različite poteškoće u životu.

Ako želite da saznate više o principima Velike petorke, pročitajte naš materijal ili knjigu popularnog psihologa Briana Littlea „Ja, opet ja i mi“. Psihologija ličnosti i blagostanja “.

Dakle, istraživači su tražili od skoro trista novopečenih parova starih 20-30 godina da dve nedelje vode dnevnike, gde su, između ostalog, morali da prijave da li su imali seks i ako jesu, koliko su zadovoljni na skali od sedam poena. Zaključak nije izgledao previše vruće: parovi su imali seks u proseku jednom u tri dana.

Međutim, ovo nije bila glavna vest. Prethodne studije su pokazale da muškarci žele sve češće od žena, što daje psiholozima razlog da lepši pol definišu kao „čuvare vrata“ seksa - to jest, žene su te koje omogućavaju da noć ne bude labava, ili obrnuto. Koliko god ova ideja bila konzervativna, novi dokazi samo potvrđuju da što je žena dobronamernija ili spremnija za eksperimentiranje, to redovniji par ima seks. Lične osobine supružnika, kako se ispostavilo, malo utiču na to koliko se često par spaja u ekstazi.

U proučavanju zadovoljstva otkrivena je drugačija slika - ovde je bio važan karakter svakog od partnera. I za muškarce i za žene, visoka stopa neuroticizma dovodi do niskog nivoa zadovoljstva. Otvorenost, po pravilu, garantuje minimum zadovoljstva muškarcima, ali ženama pruža potpuno suprotan efekat.

Kvalitet i količina orgazama direktno zavise od vašeg tipa ličnosti, a ne od karakteristika vašeg partnera.

Autori studije primećuju da dvonedeljno posmatranje mladenaca tokom faze medenog meseca ne bi trebalo tumačiti kao reprezentativno za sve parove u svakom trenutku u svim fazama veze. Niko ne zna koliko bi par trebalo da ima seks da bi se osećali kao da je život dobar. A onda, postoji sumnja da ljubavnici i dalje praktikuju seks češće od 2-3 puta nedeljno - i to ne samo mladenci, već i srećni parovi u dugom braku. S druge strane, kao što je opisano u materijalima koji prate projekat, kada je istraživački tim zatražio od parova da udvostruče broj vođenja ljubavi, seks je pretvorio u rutinu za učesnike - i nije im se mnogo svideo.

Još jedan savet iz pomenutog projekta: Ako želite da izbegnete praznine u rasporedu seksa, učinite da se vaš partner oseća posebno.

Privlačnost je direktno povezana sa reakcijom vašeg predmeta strasti - i ovo je ključ za održavanje vatre u dugotrajnoj vezi. Kada osetite da voljena osoba odgovara na vaše želje, on postaje poželjniji za vas - u podsvesti se pokreće automatsko ažuriranje vrednosti  partnera.

 

Povezane teme

Lifestyle

5 načina da produžite svoje zadovoljstvo u seksu

Brojevi ne lažu. Većini parova treba 5 do 10 minuta da postignu orgazam.

Lifestyle

Kada život nije ispunjen radošću: šta je anhedonija i kako se nositi s njom

Ponekad je uobičajeni ritam života poremećen naglim padom vitalnosti i nemogućnošću uživanja u uobičajenim stvarima - ovo stanje u psihologiji naziva se anhedonija.

Lifestyle

Provodite mnogo sati ispred računara? Imamo nekoliko saveta za vas!

Dugi sati provedeni za računarom u našem svakodnevnom životu utiču negativno na naše telo.

Lifestyle

Retro torte: Zašto je Instagram prepun poslastica iz 80-ih?

Torte iz maksimalističkih 80-ih nova su opsesija Instagramera.

Lifestyle

Senzacionalan izgled Zendeje: smaragdni blejzer umesto haljine

Najtraženija mlada glumica slavi novu ulogu u kultnoj franšizi - „Svemirski basket“.

Lifestyle

3 načina da naučite da kažete DA sebi (i zašto je to važno)

Poslednjih godina pitanja o izgradnji ličnih granica i sposobnosti da se kaže „ne“ postaju sve relevantnija, ali neki psiholozi tvrde da ove veštine možda nisu dovoljne.

Lifestyle

Odbegla mlada: Dženifer Lopez na snimanju filma u Dominikanskoj Republici

Dženifer Lopez je zbog snimanja filma otišla sa svojom decom u Dominikansku Republiku.

Lifestyle

6 navika koje utiču na vašu sreću

Sreća nije u novcu i nije u deci, već u serotoninu.

Lifestyle

Pravilo 2-2-2 s kojim ljubav traje zauvek

Čak i kada ste sami, svakodnevni život nije lak test.

Lifestyle

Šta radite odmah nakon seksa?

Zagrlite se, večerate ili zaspite?