Gugl otkrio koji su bili najtraženiji modni pojmovi u 2021. godini

Gugl je upravo objavio rezultate svoje “Year in Search” godišnje pretrage najtraženijih pojmova. Nakon najpopularnijeg pojma iz 2020. “Indie style”, podaci za 2021. otkrivaju uticaj TikTok društvene platforme i njenog odraza na modne trendove. Među 10 najpopularnijih pretraživanih outfita u ovoj godini našli su se rejv outfiti, seoski outfiti, outfiti 90-ih i 70-ih, što sugeriše da ljudi koji traže modne savete žele da usmeravaju svoj stil ka retro estetici.

Ovde se postavlja pitanje, da li se to potkulture, poput pokreta iz 70-ih ili rejva, vraćaju među mladim generacijama? Ipak ne. Način na koji se ove reči koriste na mreži, posebno na platformama kao što su TikTok i Instagram, ukazuje u drugom pravcu. Mnogi mladi ljubitelji mode, iz redova milenijalaca i generacije Z, ove potkulture vide manje kao ideološke pokrete, a više kao čisto estetske. Želja da se oblače kao rejveri nema mnogo veze sa tim da li su zaista rejveri – a to je stav koji starijim generacijama baš i nije jasan. Nekada, oblačenje u stilu grupe kojoj ne pripadate, bio je kardinalni greh, a kazna je bila teška: smatrani ste “plagijatom”.

Guglovi podaci o trendu potvrđuju ovu poentu. Dok su u prošlosti odevni komadi i lična estetika označavali nešto o svom nosiocu – samo su pravi pankeri nosili karirane uske pantalone i nanizane alke na ušnim resama, a posh fenseri kupovali u Ralf Lorenu, danas kupci mogu da utonu u modne pokrete i još brže isplivaju njih, bez obaziranja na šire implikacije i istorijske konotacije njihovog izgleda.

Razmišljajući o 2022., malo smo sumnjičavi povodom retro/indi trendova kojima smo okruženi i šta nas dalje očekuje. Da li internet kultura i pokušaji da se uklopimo u njenu brzinu i grafički uticaj, znači i da norme odevanja moraju da signaliziraju malo bizarnosti?

U nastavku teksta donosimo vam Guglove podatake o top trendovima iz sfere mode.

Tipovi outfita

 1. Rejv outfiti
 2. Fensi outfiti
 3. Kantri klub outfiti
 4. Outfiti 70-ih
 5. Seoski outfiti
 6. Outfiti 70-ih
 7. Outfiti za po kući
 8. Retro outfiti
 9. Party outfiti
 10. Outfiti 50-ih

Da li je u modi?

 1. Šiške
 2. Skinny džins
 3. Vojnički šortsevi
 4. Kombinezoni
 5. Duboke čizme
 6. Teksas jakne
 7. Zvonarice
 8. Naramenice
 9. Kožne jakne
 10. Prsluci

Šta obući…

 1. … na koncert
 2. … po kući
 3. … ispod haljine za maturu
 4. … na momačko/devojačko veče
 5. … na diplomski
 6. … za sudnicu
 7. … na bejzbol utakmicu
 8. … za skijanje
 9. … na intervju
 10. … ujutru

Outfiti likova iz serija i filmova

 1. Sara Kameron
 2. Bela Svon
 3. Hana Montana
 4. Love Kvin
 5. Kruela
 6. Rejčel Grin
 7. Kejli Džons
 8. Elena Gilbert
 9. Džeki Burkhart
 10. Fren Fajn

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.