Danas je svetski dan koktela! Koji birate?

 

Svetski dan koktela slavi se 13. maja, a ovaj datum je određen davne 1806. godine, kada je Heri Korsvel – američki novinar, prvi put napravio definiciju koktela u časopisu The Balance and Columbian. Opisao ga je  kao novi osvežavajući alkoholni napitak, koji od tada obožavaju ljudi širom sveta. Iako od njega možete gadno da se napijete, dok ga ispijate uživaćete u miksu ukusa i “nepodnošljivoj lakoći postojanja” koju pruža.

Predstavljamo recepte za tri poznata koktela koje možete da spravljate kod kuće ili da, jednostavno, izađete i popijete ih u gradu sa društvom. Premda mogu da se ispijaju zimi, idealni su za tople dane.

Sex on the Beach

Ovo je jedan od najlepših svežih voćnih koktela i nije ga teško napraviti. Postoji mnogo načina za njegovo pripremanje, a mi ćemo vam predstaviti jedan. Preporučujemo da sastojke za ovaj koktel mešate u šejkeru.

Sastojci:

– 40 ml votke

– 20 ml likera od breskve

– 60 ml soka od pomorandže
– 60 ml soka od ananasa
– kriška pomorandže
– 2-4 kocke leda

Način pripreme:

1) Stavite 2-4 kocke leda u čašu
2) Sipajte votku, liker i sokove u šejker i dobro promućkajte
3) Zatim procedite sastojke iz šejkera u čašu i prelijte kocke leda
4) Dekorišite koktel kriškom pomorandže

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 13 CLUB (@13club_slupsk)

Cuba Libre

Glavni sastojak ovog koktela je, kao i u Mohitu, beli rum, a namenjen je svima koji se ne plaše jakih i slatkih aroma. Ovo je piće za one koji vole da uživaju u životu i koji cene svoju slobodu.

Sastojci:
– 10 ml čistog soka od limuna, bez pulpe i šećera;
– 50 ml belog ruma;
– Koka-kola, može i ona bez šećera ili sa 0 kalorija ukoliko pazite na liniju;
– 4-7 malo većih kocki leda ili mrvljeni led u toj razmeri;
– limun ili limeta za dekoraciju.

Način pripreme:

Smućkajte ga u što većoj čaši i mutite duguljastom i tankom plastičnom kašičicom. Izbegavajte šejker, a kako koka-kola ne bi penila, dodajte je na kraju. Na led sipajte prvo rum, pa sok od limuna ili limete, izmešajte u šejkeru i sipajte u čašu. Dodajte koka-kolu do ivice čaše, a za dekoraciju koristite krišku limete ili limuna. Pijte ga na slamčicu.

Negroni

Italijanski koktel, nazvan po grofu Negroniju, nastao je početkom XX veka, a popularnost mu ne jenjava do danas. Obično se pije kao aperitiv, iako je jak, jer njegova gorčina povoljno deluje na otvaranje apetita.

Sastojci i priprema: kampari, vermut, džin i led ulijte u šejker, protresite i izlijte u dobro rashlađene koktel čaše. Poslužite sa kriškom pomorandže, a po želji možete deo džina zameniti vermutom.

Tekst: J.M.

Fotografije: Profimedia, Instagram