Tajni osećaji: zašto ne treba žuriti sa izjavljivanjem ljubavi

Pet razloga da sačekate, čak i ako umirete da kažete “volim te”

U ranom detinjstvu nam nije teško izraziti svoja osećanja – deca jednostavno priznaju vezanost koju doživljavaju. Odrastajući shvatamo da svet oko nas deluje po pravilima koja moramo prilagoditi da bismo se zaštitili od briga i srčanih rana. Čak i kada sretnemo pravu ljubav, ne žurimo sa izgovaranjem dve dragocene reči, iako smo sigurni da objekt strasti to zaslužuje.

Pored toga, stereotipi koje nameće društvo: bolje je ako to učini muškarac prvi, a još bolje ako se to dogodi ne samo u pravo vreme, već i na pravom mestu. Sudeći po klasičnim romanima i holivudskim filmovima, iskreni osećaj zahteva ne samo odgovarajuće okruženje, već i test vremena da bismo uspeli da dobijemo prave „signale“ – čitamo ih kao zeleno svetlo za ispovest sa minimalnim šansama razočaranja.

Svi žele da čuju „volim te“, ali plaše se da to prvi kažu i pokušavaju da odaberu pravi trenutak. Ljubav nema vremensku ili emocionalnu skalu koju je potrebno slediti. Ne morate svakodnevno meriti porast stepena strasti ili brojati dane svoje naklonosti da biste izračunali kada dolazi pravi trenutak. I zato, dozvolite sebi da verujete u ono što zapravo doživljavate – neka se sve odvija prirodno i ugodno. Kada doživite prvi emocionalni vatromet, shvatite dubinu svoje ljubavi i budite sigurni u svoja osećanja, izrazite ih onako kako želite i u vreme koje smatrate prikladnim. Stvarno nema gde da se žuri – kao što je Viktor Tsoi rekao, „ljubav je vredna čekanja.“

Da bismo vam pomogli da procenite situaciju što je moguće objektivnije sastavili smo listu važnih razloga da ne požurite sa izjavama ljubavi.

Otkrivamo ih u nastavku: