grazia

Lifestyle

U koje vreme se treba probuditi da bi stres i anksioznost postali stvar prošlosti

Da li već dugo želite da ustajete ranije? Za to postoji još jedan neočigledan, ali važan razlog. Nova studija istraživača sa Harvarda pokazuje da će buđenje sat vremena ranije imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, a pored toga, značajno će smanjiti rizik od depresije.

Odavno je poznato da postoji veza između vremena spavanja i raspoloženja. Međutim, koliko ranije vredi zaspati i probuditi se - ovo pitanje brine mnoge i još nema definitivnog odgovora. Sada su naučnici uspeli da dokažu da će buđenje 60 minuta ranije već igrati važnu ulogu, posebno u pogledu stanja povezanih sa stresom i anksioznošću.

Dokazano naukom

Studija je uzela u obzir navike spavanja više od 800 hiljada ljudi, a takođe je korišćena i Mendelova metoda randomizacije koja se koristi za analizu uzročno-posledičnih veza u genetici. Dakle, statistika je prikupljena uzimajući u obzir podatke ljudi koji su nedelju dana nosili uređaje koji mere sati provedene u snu, kao i onih koji su ispunjavali upitnike za spavanje. Otkrili su da su učesnici studije koji su legli sat ranije i ustali ranije nego obično imali manji rizik od depresije za 23 odsto. A u slučaju da se vreme spavanja pomeri za dva sata, onda je ova cifra dostigla 40 odsto.

Počnite da spavate na nov način već danas

Sa modernim aktivnim ritmom života, često nemamo dovoljno sati u danu, a mnogi žrtvuju sopstveni san da bi i dalje imali vremena da urade sve planirano. U isto vreme, često se ono što nije urađeno tokom dana prenosi na veče, glatko prelazeći u noć. Pokušajte da izađete iz ovog začaranog kruga - počnite se buditi samo sat vremena ranije i u ovo ušteđeno vreme u potpunosti uživajte u početku novog dana. Naučnici i psiholozi obećavaju da će ovo pružiti talas snage i energije.

Ko zna, možda sada sve planirano još uvek može da se uradi i nije potrebno žrtvovati san i svoje zdravlje?

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Otkrivamo vam koja ostrva Grci sakrivaju od turista i gde se ona nalaze

Grčka je mnogo više od tri prsta. Ona svoja najlepša ostrtva čuva samo za svoje lokalce, ali mi vam otkrivamo koja su to ostrva.

Lifestyle

Matcha: Sve što treba da znaš o ovom trendi, ali i zdravom napitku

Napici sa matcha prahom nisu samo u trendu, već su i jako dobri za zdravlje. Otkrivamo ti šta je matcha, koji su njeni benefiti i kako da je konzumiraš.

Lifestyle

8 trendova koje ćemo zauvek zaboraviti kada se pandemija i zvanično završi!

Opustili se jesmo, ali i dalje nije sve završeno. A kada bude - nemojte da je neko spomenuo neki od ovih trendova!

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želeli da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo d...

Lifestyle

Otkrivamo: Kako se zaista hrane sportistkinje tokom priprema za Olimpijske igre

Verovala ili ne, ukusni zalogaji kao što su pasta, pica i sladoled uključeni su u njihove planove ishrane!

Lifestyle

Kako se danas traži posao?

Ne možete da pronađete novo radno mesto? Možda pravite neku od 5 grešaka koje se, na sreću, mogu lako ispraviti.

Lifestyle

Svuda gde želite da budete

U svetu punom priča, vaša iskustva su ono što vas izdvaja od drugih. Za korisnike Premium kartica, Visa je pripremila ekskluzivno iskustvo koje ide u korak sa vašim dinamičnim stil...

Lifestyle

Pratimo modu i volimo trendove. Go Blue!

Trendovi nam se nameću iz sezone u sezonu, teško je ispratiti baš sve ali se trudimo da sebi priuštimo stvari koje će nam dati osećaj slobode i izražaja.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Najkul letnji trendovi koji će osvežiti tvoju svakodnevicu

Potražili smo inspiraciju za osveženje u fashion, beauty i lifestyle trendovima i evo šta je to privuklo našu pažnju.

Lifestyle

Deca poznatih: Siroti mali bogataši

Istaknuti milijarderi se obavezuju da potomcima neće ostaviti ništa ili će im dati tek delić svoje ogromne imovine. Zašto to čudi običan svet?

Lifestyle

Bitka superbogataša za svemir

Rivalstvo dva najbogatija čoveka na svetu, Iliona Maska i Džefa Bezosa, svelo se na takmičenje u novoj igrački elite - privatnim letovima među zvezde.

Lifestyle

Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Posle nagrađivanih dramskih uloga, 38-godišnja Lora Doneli prokrčiće put ka slavi kao ideal nove žene u seriji Nemoguće, i to doslovno - natprirodnim moćima i pesnicama.

Lifestyle

Rita Moreno: Košmar američkog sna

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave.