U koje vreme se treba probuditi da bi stres i anksioznost postali stvar prošlosti

Da li već dugo želite da ustajete ranije? Za to postoji još jedan neočigledan, ali važan razlog. Nova studija istraživača sa Harvarda pokazuje da će buđenje sat vremena ranije imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, a pored toga, značajno će smanjiti rizik od depresije.

Odavno je poznato da postoji veza između vremena spavanja i raspoloženja. Međutim, koliko ranije vredi zaspati i probuditi se – ovo pitanje brine mnoge i još nema definitivnog odgovora. Sada su naučnici uspeli da dokažu da će buđenje 60 minuta ranije već igrati važnu ulogu, posebno u pogledu stanja povezanih sa stresom i anksioznošću.

Dokazano naukom

Studija je uzela u obzir navike spavanja više od 800 hiljada ljudi, a takođe je korišćena i Mendelova metoda randomizacije koja se koristi za analizu uzročno-posledičnih veza u genetici. Dakle, statistika je prikupljena uzimajući u obzir podatke ljudi koji su nedelju dana nosili uređaje koji mere sati provedene u snu, kao i onih koji su ispunjavali upitnike za spavanje. Otkrili su da su učesnici studije koji su legli sat ranije i ustali ranije nego obično imali manji rizik od depresije za 23 odsto. A u slučaju da se vreme spavanja pomeri za dva sata, onda je ova cifra dostigla 40 odsto.

Počnite da spavate na nov način već danas

Sa modernim aktivnim ritmom života, često nemamo dovoljno sati u danu, a mnogi žrtvuju sopstveni san da bi i dalje imali vremena da urade sve planirano. U isto vreme, često se ono što nije urađeno tokom dana prenosi na veče, glatko prelazeći u noć. Pokušajte da izađete iz ovog začaranog kruga – počnite se buditi samo sat vremena ranije i u ovo ušteđeno vreme u potpunosti uživajte u početku novog dana. Naučnici i psiholozi obećavaju da će ovo pružiti talas snage i energije.

Ko zna, možda sada sve planirano još uvek može da se uradi i nije potrebno žrtvovati san i svoje zdravlje?