grazia

Lifestyle

Umetnost zavođenja: u čemu je tajna francuskih ljubavnika?

Zašto se francuski ljubavnici smatraju stručnjacima za umetnost zavođenja - koja je tajna koja nije dostupna muškarcima iz drugih zemalja?

Pitamo se ko je prvi zaključio da su Francuzi najbolji ljubavnici? Šta mi uopšte znamo o Francuzima? Ljubitelji vintage vina. Specijalisti za sir. Estete, gurmani, ljubitelji mode  - opet! Divni su ljubavnici. Ovaj stereotip nastaje u mozgu, stabilan, poput zakona prirode, bez izazivanja senke sumnje. Naročito ako pred sobom zamišljate Vensana Kasela, Luja Garela i Gaspara Ullijea.

Verovatno je svetska slava započela poljupcem. Od francuskog poljupca, kako su ga Britanci nazvali u prošlom veku, iz čiste zavisti. Već tada se u Evropi znalo da se Francuzi ne mogu zaobići na ljubavnom planu, a strastveni poljubac „jezikom“ postao je obeležje ljubavnog autoriteta.

Ali pre prvog poljupca morate proći kroz upoznavanje koje uvek izgleda kao odmor sa Francuzima. Oni znaju kako da zavode, uživajući u finom flertovanju, i zato izgledaju iskreno i sigurni u osećanja. Pored toga, oni brinu o svom izgledu, uspevajući da izgledaju elegantno čak i u ružičastim košuljama i u bilo kojoj dobi. Kada idete na sastanak sa Francuzom, trebalo bi da sledite tri zapovesti: obucite lepu haljinu, opustite se i zabavite. Druga je teža, ali sa gomilom prijatnih bonusa kojih ćete se sećati ceo život. U stvari, na francuskom jeziku nema jasne analogije sa rečju „sastanak“, što znači da nema razloga za nervozu. Postoji staromodni termin „randez-vous“, koji je upio sve, od šetnje sa tetkom do posete lekaru. Dejt na francuskom je vreme za tet-a-tet, za romantiku, a ne sastanak na kome se međusobno ispitujete poput intervjua. Pripremite se da budete u galeriji, restoranu - bilo gde, osećaćete se kao kraljica o kojoj se brine o životu i smrti. Ne brinite da li će se romansa uskoro zahuktati. Za Francuza je razgovor svetinja: on samo treba da vas zaslepi duhovitošću, lakoćom i suptilnim poznavanjem umetnosti.

I, naravno, Francuzi nemaju moralnih problema sa prelaskom na seks. Vođenje ljubavi i priznavanje svojih osećanja ili pozivanje u brak su prihvatljive opcije za razvoj događaja. Sa stanovišta Francuza, ovde ništa nije u suprotnosti sa logikom: ako niste stigli do seksa na prvom sastanku, onda je nešto pošlo po zlu. Francuski ljubavnik ne hoda po oblacima, već realnost doživljava u svim bojama, uključujući nijanse sive. Što se tiče odnosa, on ima impresivan niz koncepata i opcija. Stanovnici zemlje, čiji je glavni grad prepoznat kao Grad ljubavi, od malih nogu uče se da se nose sa osećanjima - ne u apsolutnoj ljubavi „do kraja života“ ili rastanku „zauvek“, već u širokom spektru mogućnosti. Umesto da teže srećnom kraju ili potpunom kraju, Francuzi se raduju odnosima različitih nivoa strasti, od umerene do opasnosti od požara.

A kad smo već kod strasti, oni se ne znoje zbog fizičkih nesavršenosti: ista neprimerena udobnost podstiče ih da se u potpunosti predaju ljubavi, sa ili bez svetlosti, ne brinući se koliko je njegova (i vaša) figura savršena. Znaju mnogo o tajnama i veruju da je razumna tajanstvenost dobra za vezu. Francuz neće ostavljati otvorena vrata toaleta, neće žuriti da promeni svoj status na Fejsbuku ili da prizna partneru sve što mu se događa u životu. Održavanje ličnog prostora veoma je važno i za muškarce i za žene, a partner ne mora nužno značiti i „najbolji prijatelj“.

Žena prema shvatanjima Francuza (poput njega samog) ima pravo na mnoge prijatelje-poznanike suprotnog pola - a partner nije dužan da zna za njih. Sloboda je iznad svega - statistika kaže da je 55% Francuza barem jednom prevarilo svoju drugu polovinu, a da je i dalje veran poštovanju žena. „Da, želimo da vas počastimo šampanjcem i ostrigama, kupimo donji veš i nakit, damo cveće i divimo vam se. Zvuči staromodno, ali sve te želje se u nama probude čim počnemo da hodamo i razgovaramo“, priznao je glumac Žan Dižarden u intervjuu.

Francuzi su imali sreće - dobili smo rafal harizme i seksi akcenat. Možda je to mediteranski način života, vino, kuhinja i odevanje. "Držimo vrata, pružimo ruku, ustanemo kad gospođa sedne za sto. Mi samo znamo šta radimo i uvek se sećamo: lady first, a to važi i u seksu." - kažu francuski zavodnici.

M.M.

Povezane teme

Lifestyle

Ne doživljavate orgazam? 10 razloga o kojima možda niste razmišljali

Mnogim ljudima - uglavnom ženama - doći do orgazma nije baš lako.

Lifestyle

Pakujte kofere, putovanja su ponovo IN!

Do nedavno nam je delovalo da su putovanja nešto u čemu više nikada nećemo moći u potpunosti da uživamo.

Lifestyle

Zašto neki ljudi mogu spavati samo sami i šta učiniti povodom toga?

Zajednički život ne podrazumeva uvek zajednički krevet, ali ima smisla tome težiti.

Lifestyle

It’s a match: Ana de Armas u vezi sa Tinder milionerom (život nakon Bena Afleka)

Šta je poznato o bogatom i uticajnom dečku „nove Bond devojke“ i bivše Bena Afleka?

Lifestyle

Strastveni poljubac za desert: Dženifer Lopez i Ben Aflek na romantičnoj večeri

Dženifer Lopez i Ben Aflek svakim svojim novim pojavljivanjem potvrđuju da možete ne samo „dva puta zakoračiti u istu reku“, već i uroniti glavom u obnovljenu vezu.

Lifestyle

U koje vreme se treba probuditi da bi stres i anksioznost postali stvar prošlosti

Da li već dugo želite da ustajete ranije? Za to postoji još jedan neočigledan, ali važan razlog

Lifestyle

Kako izgledaju glavni likovi „Seksa i grada“ deset godina kasnije?

Prva fotografija nakon dugo očekivanog ponovnog okupljanja Mirande, Keri i Šarlot.

Lifestyle

Singl ste? Psiholog otkriva 6 blagodeti samačkog života

Leto je stiglo, a vi ste slobodni. Ne treba da brinete.

Lifestyle

Da li je Anđelina Džoli potvrdila novu aferu sa bivšim suprugom?

Godina 2021. će ući u istoriju šou-biznisa po broju pomirenja davno zaboravljenih parova i senzacionalnih romansa. Sledeća na redu je Anđelina Džoli. Avaj, nije reč o Bredu Pitu...

Lifestyle

Kanje Vest je bio zaljubljen u Irinu Šajk i pre venčanja sa Kim Kardašijan

Čini se da ni za koga nije tajna da je Kanje Vest utehu nakon razvoda pronašao u zagrljaju Irine Šajk.

Lifestyle

Salma Hajek otvoreno o svom pedesetogodišnjem telu

Meksička glumica Salma Hajek, koja je upravo završila snimanje filma "Kuća Gucci", otvoreno je govorila o poteškoćama sa kojima se suočila prilikom gubitka kilograma koje je stek...

Lifestyle

Koja je razlika: kako se svet kreće ka trendu body neutrality

Nerealni standardi lepote koji se već dugo promovišu u društvu postaju sve manje traženi.

Lifestyle

5 nesvesnih fizičkih reakcija i šta one znače za vašu psihu

Stiskanje zuba, znojenje dlanova, mehaničko tresenje stopala, ali i složenija pitanja, poput migrene i stomačnih problema.

Lifestyle

Alergije: 6 prirodnih načina za smanjenje simptoma

Ako već godinama patite od alergija, već imate lekove za koje znate da će vam pomoći.