Zašto dan treba započeti sokom od pomorandže

Sok od pomorandže smatra se najpopularnijim voćnim sokom na svetu i glavnim proizvodom za doručak za mnoge. Ovaj sok može biti domaći ili fabrički. Bogat je hranljivim materijama, posebno vitaminom C, kao i kalijumom, folatom i magnezijumom. Podstiče funkcionisanje imunog sistema, može pomoći u smanjenju rizika od bolesti i stvaranja kamena u bubregu.

Tačno poreklo soka od pomorandže nije poznato. Međutim, njegovu potrošnju popularizovao je 1907. Albert Lasker. Zbog prevelike ponude pomorandžI na tržištu, Lasker je osmislio reklamnu kampanju kako bi pomogao prodaju narandže. Postavio je oglas za prodaju aparata za ceđenje soka od pomorandže zajedno sa snopom pomorandži po neverovatnoj ceni od deset centi.

Najhranljivija opcija bi bio 100 odsto sok od pomorandže sa dodatnom pulpom ako ga kupite u prodavnici. Pošto je sok od pomorandže bogat šećerom, prekomerna konzumacija može povećati nivo šećera u krvi.

– Možete konzumirati sok od pomorandže ujutru nakon što popijete čašu vode.

– Nije dobro piti ga noću, jer visok sadržaj šećera može izazvati porast energije i neće vam dozvoliti da zaspite.

– Domaći sok od pomorandže sa pulpom je najhranljivija verzija soka od pomorandže.

Veoma je hranljiv i blagotvoran za zdravlje organizma, a ispod detaljno predstavljamo njegove benefite: 

1. BOGAT ANTIOKSIDANSIMA

Sok od pomorandže je bogat antioksidansima kao što su karotenoidi, flavonoidi i askorbinska kiselina. Studija sprovedena na više od 4.000 ljudi otkrila je da je sok od pomorandže jedan od najboljih izvora antioksidanata, pored ostalih namirnica poput bobičastog voća, suplemenata, čaja i tako dalje. Antioksidansi sprečavaju oksidativno oštećenje, čime se smanjuje rizik od određenih hroničnih stanja kao što su rak, dijabetes i bolesti srca. Na primer, studija iz 2008. je otkrila da vitamin C pomaže u prevenciji raka pluća i kolorektalnog karcinoma i smanjuje rizik od raka želuca. Ista studija je takođe pokazala da su antioksidansi neophodni za održavanje zdravlja.

2. JAČA IMUNI SISTEM

Sok od pomorandže je bogat velikim količinama vitamina C. Studije su pokazale da vitamin C podstiče funkcionisanje imunog sistema i može pomoći u prevenciji i lečenju respiratornih i sistemskih infekcija.

3. POMAŽE U BORBI PROTIV KAMENA U BUBREGU

Kamen u bubregu su male, tvrde naslage minerala i kiselih soli koje se nakupljaju u vašim bubrezima, izazivajući jak bol, groznicu, mučninu i tako dalje. Sok od pomorandže je bogat kalijum citratom, koji se vezuje za kalcijum u urinu i povećava pH urina. Kao rezultat, urin postaje alkalniji. Studije su povezale citrat u urinu sa smanjenim stvaranjem kamena u bubregu. Druga studija je pokazala da oni koji piju sok od pomorandže jednom dnevno imaju 12% manji rizik od formiranja kamena u bubregu od onih koji piju manje od jedne čaše nedeljno.

4. EFIKASAN KOD UPALA

Upala je prirodni odgovor tela na detekciju infekcije, povrede ili bolesti koje ćelije imunog sistema otkrivaju. Dugotrajna upala je povezana sa povećanim rizikom od hronične bolesti. Studije su pokazale da sok od pomorandže sadrži antiinflamatorna svojstva i može pomoći u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti. Druga studija koja je upoređivala konzumaciju svežeg i komercijalnog soka od pomorandže pokazala je snižene markere upale, što je dovelo do smanjenog rizika od hroničnih bolesti.

5. SMANJUJE KRVNI PRITISAK I MASNOĆE U KRVI

Sok od pomorandže može pomoći u smanjenju nekih faktora rizika koji dovode do srčanih bolesti poput krvnog pritiska i holesterola. Na primer, meta-analiza je pokazala da konzumacija voćnog soka može smanjiti dijastolni krvni pritisak kod odraslih. Druga studija je pokazala da konzumacija soka od pomorandže povećava nivoe HDL holesterola („dobar“ holesterol). Pored toga, nalazi studije iz 2013. povezuju dugotrajnu konzumaciju soka od pomorandže sa smanjenim nivoima ukupnog i LDL holesterola. Takođe je pokazao visok nivo vitamina C i folata.

Najbolje je da pijete jednu čašu dnevno soka od pomorandže, a najhranljivija opcija bi bio 100 odsto sok od pomorandže sa dodatnom pulpom ako ga kupite u prodavnici. Pošto je sok od pomorandže bogat šećerom, prekomerna konzumacija može povećati nivo šećera u krvi.

Kako da ga pijete:

* Možete konzumirati sok od pomorandže ujutru nakon što popijete čašu vode.

* Nije dobro piti ga noću, jer visok sadržaj šećera može izazvati porast energije i neće vam dozvoliti da zaspite.

* Domaći sok od pomorandže sa pulpom je najhranljivija verzija soka od pomorandže.

Tekst: S. M. 

Fotografije: