Zašto je dobro plakati?

Plakanje je uobičajena ljudska radnja i može biti izazvana mnogim različitim emocijama. Ali zašto ljudi plaču?

Istraživači su otkrili da plakanje može biti od koristi i vašem telu i vašem umu, a ove prednosti počinju od rođenja sa prvim bebinim plačem.

Plakanje kao odgovor na nešto što vas čini srećnim ili tužnim je normalno i zdravo. Ne klonite se suza ako osećate potrebu da se oslobodite.

1. Detoksikuje telo

Postoje tri različite vrste suza: refleksne, nprekidne i emocionalne suze

Refleksne suze čiste ostatke, poput dima i prašine, iz vaših očiju. Stalne suze podmazuju vaše oči i pomažu u zaštiti od infekcije. Emocionalne suze mogu imati mnoge zdravstvene koristi. Dok kontinuirane suze sadrže 98 posto vode, emocionalne suze sadrže hormone stresa i druge toksine.

2. Pomaže u samoumirivanju

Plakanje može biti jedan od vaših najboljih mehanizama za samoumirivanje. Istraživači su otkrili da plač aktivira parasimpatički nervni sistem (PNS). PNS pomaže vašem telu da se odmara i vari. Prednosti, međutim, nisu trenutne. Može potrajati nekoliko minuta prolivanja suza pre nego što osetite umirujući efekat plača.

3. Otupljuje bol

Plakanje tokom dugih vremenskih perioda oslobađa oksitocin i endogene opioide, inače poznate kao endorfini. Ove hemikalije za dobar osećaj mogu pomoći u ublažavanju i fizičkog i emocionalnog bola. Jednom kada se endorfini oslobode, vaše telo može ući u neku fazu ukočenosti. Oksitocin vam može pružiti osećaj smirenosti ili blagostanja. To je još jedan primer kako je plakanje samoumirujuća akcija.

4. Poboljšava raspoloženje

Pored toga što vam pomaže da ublažite bol, plač, posebno jecanje, može vam čak biti i izvor podizanja raspoloženje. Kada jecate, brzo udahnete hladan vazduh. Udisanje hladnijeg vazduha može pomoći da se reguliše i čak snizi temperatura vašeg mozga. Hladan mozak je prijatniji za vaše telo i um nego topao. Kao rezultat toga, vaše raspoloženje se može poboljšati nakon epizode ​​jecanja.

5. Podrška voljenih

Ako se osećate plavo, plakanje je način da date do znanja onima oko vas da vam je potrebna podrška. Ovo je poznato kao međuljudska korist Pouzdani izvor. Od vremena kada ste bili beba, plakanje je bilo ponašanje vezanosti. Njegova funkcija je na mnogo načina da dobije udobnost i brigu drugih. Drugim rečima, pomaže da izgradite svoju mrežu društvene podrške kada vam bude teško.

6. Pomaže vam da se oporavite od tuge

Tugovanje je proces. Uključuje periode tuge, obamrlosti, krivice i besa. Plakanje je posebno važno u periodima tugovanja. To čak može pomoći da procesuirate i prihvatite gubitak voljene osobe.

7. Vraća emocionalnu ravnotežu

Plakanje se ne dešava samo kao odgovor na nešto tužno. Ponekad možete plakati kada ste izuzetno srećni, uplašeni ili pod stresom. Istraživači sa Univerziteta Jejl veruju da plač na ovaj način može pomoći da se uspostavi emocionalna ravnoteža. Kada ste neverovatno srećni ili uplašeni zbog nečega i plačete, to je možda način da se vaše telo oporavi od tako jake emocije.

Tekst: S.M.

Foto: