grazia

Lifestyle

Zašto se češće zaljubljujemo na proleće?

Evo naučnog objašnjenja!

Stiglo je proleće i sa njim se bude i čula i hormoni. Evo šta se dešava sa telom i zašto se najviše zaljubljujemo na proleće.

Proleće zahteva ponovno rođenje, a ponovno rođenje zahteva nove emocije i nove ljubavi: ako ste se ikada zapitali zašto se više zaljubljujete na proleće, imamo naučni odgovor na vaše pitanje.

S druge strane, svima je to očigledno: kako dani postaju duži, polako se svi budimo iz zimskog sna, a čula dobijaju novu snagu. Osećate da je vazduh svežiji i osećate želju za novitetima. A za one koji sanjaju o ljubavi, proleće je pravo godišnje doba.

Hormoni se bude

Dobrodošli nazad hormoni! Nije da ih nije bilo u zimskom periodu, ali su sigurno imali mnogo više želje da odspavaju nego da rade za nas. Dopamin igra centralnu ulogu u ovom periodu, posebno kod žena. Zahvaljujući brojnim svetlosnim satima, hormon zadovoljstva raste, uzrokujući porast seksualne želje.

Povećavaju se i muški hormoni - povećano prisustvo testosterona pojačava seksualnu želju i ubrzava odlaganje telesne masti.

Više vremena posvećujemo telu

Imati na raspolaganju više sati svetlosti znači i više mogućnosti za fizičke aktivnosti na otvorenom. Više pažnje posvećeno je telu, otkrivanju sebe i igri zavođenja. Sve ovo pojačava čula i skraćuje centimetre odeće na koži.

Stres popušta

Nivoi stresa mogu znatno pasti na proleće. Odgovornost leži u vitaminu D koji se povećava zahvaljujući većoj izloženosti sunčevoj svetlosti i stimuliše proizvodnju serotonina, hormona za dobro osećanje. To bi moglo da izazove novu snagu, osećaj lakoće i samim tim mogućnost prepuštanja novim pozitivnim horizontima.

Buđenje čula

Pet čula se budi iz zimskog sna. Sve počinje sa feromonima odgovornim za percepciju mirisa. Kada temperature porastu, ovi posebni hormoni postaju intenzivniji. Sva ostala čula su takođe povezana sa čulom mirisa, uključujući i ukus. U stvari, ako vas privlači miris osobe, velika je verovatnoća da će vam se takođe svideti ukus poljupca. Zagrljajem ćete tada stimulisati oksitocin, takozvani hormon ljubavi, koji će još više ojačati vezu sa partnerom.

foto:grazia.it

Povezane teme

Lifestyle

Ovaj test otkriva sve o vašoj ličnosti!

Nikada dosta zabavnih testova ličnosti, zar ne? Da li ste do sada radili ovaj?

Lifestyle

7 fantastičnih načina da unaprediš svoju kreativnost i oduševiš sve koji te prate na društvenim mrežama

Predlažemo ti nekoliko načina da unaprediš svoj nastup na društvenim mrežama i kreiraš sadržaj koji će biti vredan svakog lajka!

Inspiracija

Ovako treba da se obučete za slavu

Donosimo vam mini vodič za odlazak na slavu sa kojim nikada nećete pogrešiti.

Lifestyle

Umetnost savetovanja: Zašto savetujemo druge bolje od sebe?

Uprkos činjenici da ljudi koji daju neželjene savete to čine iz najbolje namere, njihovi pokušaji da drugima olakšaju život najčešće propadaju.

Lifestyle

Da li je spavanje pored voljene osobe intimnije od seksa?

„Nisam te očekivala tako rano“, rekla je moja cimerka Fibi dok je stavljala hleb u toster, kada sam došla od momka sa kojim se viđam (viđam? spavam?). "Zar nisi želela da prespavaš...

Lifestyle

Zabavne i jednostavne ideje za ukrašavanje uskršnjih jaja

Ukoliko vam je dosadilo jednostavno farbanje jaja bojama koje možete naći u prodavnicama, predlažemo da pogledate naše savete.

Lifestyle

Otkrivamo: Činjenice koje niste znali o seksu

Kako seksualni odnosi utiču na nas i naše zdravlje?

Lifestyle

Šta je karmički odnos i kako ga prepoznati

Ako mislite da je reč o savršenom odnosu, spoju srodnih duša stvorenih jedna za drugu, moramo da vas razočaramo.

Lifestyle

Sreća je pred vratima: šta je sindrom odloženog života

Zašto je danas važnije od sutra i kako se naviknuti da zadovoljstvo ne odlažemo za kasnije?

Lifestyle

Mesto za savršeni beg iz grada u 2021. godini: Constance Hotels & Resorts Seychelles

Sejšeli su bliži nego ikad, a kao jedna od nekoliko destinacija koje sa radošću ponovo dočekuju turiste, predstavljaju savršeno mesto za beg iz kišovitog grada i prepuštanje uživan...

Lifestyle

Mali saveti kako da svaki dan učiniš nezaboravnim

“Carpe diem” ima sasvim drugačiju konotaciju otkako smo se susreli sa globalnom pandemijom, zar ne?

Lifestyle

3 dobra razloga za uzdržavanje od seksa

Možda niste razmišljali o njima i nijedan od njih nije pandemija.

Lifestyle

Da li ste u vezi koja vam stvara stres?

Znaci koji će vam ovo potvrditi.