grazia

Lifestyle

Zašto se češće zaljubljujemo na proleće?

Evo naučnog objašnjenja!

Stiglo je proleće i sa njim se bude i čula i hormoni. Evo šta se dešava sa telom i zašto se najviše zaljubljujemo na proleće.

Proleće zahteva ponovno rođenje, a ponovno rođenje zahteva nove emocije i nove ljubavi: ako ste se ikada zapitali zašto se više zaljubljujete na proleće, imamo naučni odgovor na vaše pitanje.

S druge strane, svima je to očigledno: kako dani postaju duži, polako se svi budimo iz zimskog sna, a čula dobijaju novu snagu. Osećate da je vazduh svežiji i osećate želju za novitetima. A za one koji sanjaju o ljubavi, proleće je pravo godišnje doba.

Hormoni se bude

Dobrodošli nazad hormoni! Nije da ih nije bilo u zimskom periodu, ali su sigurno imali mnogo više želje da odspavaju nego da rade za nas. Dopamin igra centralnu ulogu u ovom periodu, posebno kod žena. Zahvaljujući brojnim svetlosnim satima, hormon zadovoljstva raste, uzrokujući porast seksualne želje.

Povećavaju se i muški hormoni - povećano prisustvo testosterona pojačava seksualnu želju i ubrzava odlaganje telesne masti.

Više vremena posvećujemo telu

Imati na raspolaganju više sati svetlosti znači i više mogućnosti za fizičke aktivnosti na otvorenom. Više pažnje posvećeno je telu, otkrivanju sebe i igri zavođenja. Sve ovo pojačava čula i skraćuje centimetre odeće na koži.

Stres popušta

Nivoi stresa mogu znatno pasti na proleće. Odgovornost leži u vitaminu D koji se povećava zahvaljujući većoj izloženosti sunčevoj svetlosti i stimuliše proizvodnju serotonina, hormona za dobro osećanje. To bi moglo da izazove novu snagu, osećaj lakoće i samim tim mogućnost prepuštanja novim pozitivnim horizontima.

Buđenje čula

Pet čula se budi iz zimskog sna. Sve počinje sa feromonima odgovornim za percepciju mirisa. Kada temperature porastu, ovi posebni hormoni postaju intenzivniji. Sva ostala čula su takođe povezana sa čulom mirisa, uključujući i ukus. U stvari, ako vas privlači miris osobe, velika je verovatnoća da će vam se takođe svideti ukus poljupca. Zagrljajem ćete tada stimulisati oksitocin, takozvani hormon ljubavi, koji će još više ojačati vezu sa partnerom.

foto:grazia.it

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Pronađi inspiraciju i probudi svoju kreativnost

Da li inspiraciju pronalazimo mi sami ili ona pronalazi nas?

Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Lifestyle

10 stvari koje sigurno niste znali o Šeron Stoun

Holivudska seks bomba danas slavi 65. rođendan!

Lifestyle

Kamij Raza: Oličenje autentične Parižanke

Ako se nađete u Parizu, Kamij će vam odmah preporučiti tri mesta koja morate posetiti.

Lifestyle

Žena je ženi vuk: Zašto je ovo delom istina?

Sestrinstvo je sjajna stvar, ali ideja da žene moraju bezuslovno podržavati jedna drugu samo zato što su žene - nanosi nam štetu.