Zašto žene žive duže od muškaraca

Verovatno ste čuli da žene žive duže od muškaraca, što je omogućeno biološkim i bihejvioralnim faktorima mada naučnici još uvek nisu utvrdili koliko je svaki od preduslova uticajan.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), procenjuje se da će se 2019. širom sveta roditi više od 141 miliona dece. Takođe se pretpostavlja da će dečaci u proseku živeti 69,8 godina, a devojčice 74,2 godine. Razlika je 4,4 godine, a ovaj trend luta iz generacije u generaciju. Generalno, odavno je jasno da je trenutna situacija posledica prirode, a ne životnih uslova. Međutim, rodna razlika u dugovečnosti obično se objašnjava društvenim rodnim ulogama, normama i ponašanjem. Pored činjenice da muškarci manje brinu o svom zdravlju, veruje se i da su tradicionalne aktivnosti jačeg pola povezane sa povećanim rizikom, prepune nezgoda i ozbiljnih bolesti. Da konačno razjasnimo zašto žene žive duže od muškaraca, fokusirajući se na naučne činjenice, a ne na stereotipe koje nameće društvo.

HROMOZOMI

Teorija je da dvostruki X hromozomi kod žena pružaju nosioce određene prednosti u odnosu na muški X+Y skup. Svaka ćelija ženskog tela sadrži dva X hromozoma, a kod muškaraca jedan X i jedan Y hromozom. Ako se jedan od gena na X hromozomu raspadne, svaka žena ima zdravu rezervnu kopiju. Muškarci se zauzvrat moraju suočiti sa jednim X hromozomom, a Y hromozom može degradirati i čak nestati s godinama, što povećava rizik od raka. Naučnici se pre svega pozivaju na razliku u hromozomima, objašnjavajući zašto žene žive duže od muškaraca.

HORMONI

Kada identifikujete krivce, vredno je prepoznati da seksualni hormoni muškarcima pružaju više problema nego bilo koja druga okolnost. Prema naučnicima, pravi problemi se javljaju nakon početka puberteta. Delomično je to posledica prirodne sklonosti riziku, ali uglavnom fiziološkim promenama uzrokovanim testosteronom. Visoki nivo testosterona je povezan sa rizikom i agresijom kod mlađih ljudi i srčanim bolestima i rakom prostate kod starijih ljudi. Pored toga, rodne karakteristike telesne masnoće „deluju“ protiv muškaraca. Muška struktura tela uključuje nakupljanje masti oko organa (visceralna masnoća), dok se u ženskom telu nalazi direktno ispod kože. Ova razlika je određena i estrogenom i prisustvom drugog X hromozoma kod žena, a pokazalo se da ima značajnu ulogu, jer mast koja oblaže unutrašnje organe doprinosi kardiovaskularnim bolestima. Različiti stepeni nedostatka gvožđa koji prate menstruaciju takođe menjaju odgovor ćelija, jačajući kardiovaskularni sistem protiv srodnih bolesti.

STRES

Pre jednog veka, ovo je zvučalo sasvim opravdano – muškarci su bili hranitelji i zaštitnici porodice, zabrinuti za bogatstvo i sigurnost, što se ispostavilo kao veliki stres. Danas su prava i obaveze postale jednake i žene se moraju suočiti sa još većim poteškoćama, jer muškarci ne žure da sa nama podele svoje svakodnevne obaveze. Metode suočavanja sa stresom takođe su daleko od jednačine – prema statistici, muškarci se lošim navikama predaju mnogo aktivnije nego žene, što, naravno, ne doprinosi njihovom zdravlju i dugovečnosti. Uzgred, rezultati nedavnih studija u Sjedinjenim Državama potvrdili su da oni koji puše, piju i izbegavaju vežbanje gube i do deset godina od svog prirodnog životnog veka.

INFEKCIJE

Između ostalih faktora, žene žive duže od muškaraca zbog jačeg imuniteta. Naučnici veruju da je prednost žena delimično porasla zbog pobede nad zaraznim bolestima, za koje je garantovano da će dovesti do smrti pre jednog veka. Mnoge žene su umrle tokom porođaja – zbog komplikacija i nedostatka kvalifikovanih babica. Napredak medicine koji je smanjio teret infekcija i njihove posledice doveo je do nerazmernog povećanja životnog veka žena. Paradoksalno je da, iako žene žive duže od muškaraca, veća je verovatnoća da će se razboleti, dobiti komplikacije, zaraditi invaliditet i češće posećivati lekare nego muškarci.

Zaključak sam za sebe sugeriše da žene žive duže od muškaraca, ne samo zato što stare sporije, već i zato što otpornije podnose bolesti. Ovom pitanju su potrebna dodatna istraživanja, i nadamo se da će odgovor pomoći i otkriti pravi uzrok razlike u životnom veku muškaraca i žena.