Znakovi pored puta (i na njemu) koji vam govore da je ljubavi došao kraj

Koliko god mislili da smo mi u ljubavi zanosni, poletni, strastveni i vatreni – posle nekog vremena smo samo užasno lenji. Kada se učaurimo u odnos koji je davno postao ili navika ili toksičnost, ne možemo sebe onako tinejdžerski da ubedimo da ljubav tako izgleda. Ne možemo ni (opet, tinejdžerski) da pošaljemo poruku “Nije do tebe, do mene je”. Zato, razmislimo i shvatimo da ćemo morati ponovo da tražimo ljubav, da prolazimo kroz neprijatne početke, da ponovo nekoga upoznajemo sa roditeljima. I onda, lenji kakvi jesmo, jel, prosto odlučimo da budemo u polovnom odnosu koji smo liči na original. Izdaleka izgleda super, ali kada se približimo, vidimo da šavovi pucaju i da se koža izlizala. Izlizala se od krpljenja i sastavljanja i od dodira koji joj ne prijaju.

Da bismo konačno izašli iz veze koja nema veze sa vezom i skupili hrabrosti da nastavimo dalje sami i ničiji, moramo da prepoznamo znakove koji nam to govore. 

1. Razgovori vas iscrpljuju

Ako svako “Kako si” ima svoje “Okej”, a svako “Šta ima” svoje “Ništa”, znak vam govori da je opasnost na putu. Ili možda da je put opasnost? U suštini vi znate da svaki razgovor vodi ka raspravi, a to vas toliko umara i iscrpljuje da posle toga možete samo da legnete da spavate i ništa više. Da biste izbegli raspravu, vi izbegavate razgovor, a to čini samo da putevi budu sve duži, a opasnosti sve veće.

2. Stalno nalazite opravdanja za loše ponašanje

“Ma umoran je”. “Nije mu bio dan”. “Pritiskaju ga na poslu”. Možda je to sve tačno, ali nije opravdanje, makar ne dugoročno. Jedna stvar je da vi pružate podršku vašem partneru kada prolazi kroz težak period, a sasvim druga kada period postane vaša stvarnost. U vezama u kojoj partneri ostaju mnogo duže nego što je potrebno, u onima u kojima se ljubav potrošila, često nailazimo na dosta bezobzirnosti i okrutnosti sa obe strane. Partner se izvlači na “staru slavu”, a mi ga pravdamo – to nije samo znak već alarm.

3. Ljubav brojite na grame – a ne tone

Kada je Ana rekla “Da ću ti gram po gram”, sigurno nije mislila na ljubav. Ona se broji na galone, okeane i svemire, nikako ne može da stane u posudicu u kojoj merimo brašno. Kada se zadovoljavate mrvicama, samo njih i dobijate – a znate da ćete ostati gladni. Kada vam vaš partner daje taman toliko da ne izgladnite, a dovoljno malo da nemate snage da odete, znak je da je vaša ljubavi davno umrla, samo vi ne možete da smognete snage da je sahranite.

4. Više se ne osećate privlačno

Kada smo u vezi, veliki deo našeg samopozdanja crpimo iz našeg odnosa sa partnerom. Ako nas on stalno ljubi, grli, ako pokazuje da nas želi, ako nam je i fizički odnos prepun ljubavi baš kao i emotivni, mi ćemo se osećati željeno, pa samim tim i privlačno. Kada intima izbledi, sa njom bledi i naše samopouzdanje. Svaki par ima svoje faze, naravno, ali ako i posle mnogo truda mi i dalje spavamo na dve suprotne strane kreveta, treba da razmislimo da li je krevet hladniji od jutra koje dočekamo budnim u njemu.

5. Stalno se naglašavaju vaše mane

Svi ih imamo, naravno. Ali, vremenom, naš partner treba da nas zavoli baš zbog njih, a ne upkos njima. Ako su to mane koje ne možemo da prihvatimo, treba da se okrenemo i odemo, ne da ostanemo u odnosu i da partneru stalno nabijamo na nos sve što nam smeta. To može dovesti do toga da jedan partner razvije komplekse, a drugi da ih tako leči – a niko nije dužan to da trpi. 

6. Dela i reči se ne poklapaju

Nikada se nisam slagala sa izrekom “Dela, ne reči”. Potrebno je da oba budu u balansu, da bismo se mi osećali sigurno i voljeno. Svi imamo različite poglede, i ponekad mi ne vidimo da dela koja su našem partneru vrlo očigledna. Isto tako, reči nestaju u vazduhu ako ne mogu da se vežu za dela. Kao i uvek, mir je u balansu, a ako se dela i reči ne poklapaju nešto od te dve stavke nije u redu. Ili možda obe?

7. Ne trudite se više

Stav da uvek jedan voli više treba ostaviti u srednjoj školi. Ljubav je entitet za sebe, i ona se preliva od jedne do druge osobe, u zavisnosti od toga kome je više potrebna u datom trenutku. Ljubav zna da je tu da popravi, leči i smiruje, pa baš kao i pas koji legne na tu gde vas najviše boli, ona naginje ka onom partneru koji je “bolan”. To znači da to “ko voli više” nije do  ljubavi nego to truda, a kada njega nema, entitet se krnji, prazni i buši. Kada vidimo znak – već je kasno.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Shutterstock, Pexels