Ovo su trendovi koji će vladati ulicom u 2023!

Akcenat je na šik, sportskom i opuštenom stilu

Izgleda da Y2K i Gorpcore ne daju znake usporavanja naredne godine. Bar se tako čini prema kompaniji Edited, koja istražuje naznake popularnih trendova u modi, a ovog puta akcenat je na uličnom odevanju.

Sklonost generacije Z prema Y2K je ove godine eksplodirala, a masovno tržište je primetilo sa novim komadima koji odgovaraju ovom modnom i nostalgičnom trendu koji su porasli za 198% u ženskoj odeći i 98% u muškoj u odnosu na prethodnu godinu. Muški kupci su i dalje kupovali klasičnije stilove, sa 75% prodaje crne, zelene, braon i sive boje, a očekuje se da će se to nastaviti u narednim mesecima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Venetia Alia (@veneti.a)

Na modnoj pisti za proleće 2023. svileni proizvodi viđeni u Versaceu i Fendiju savršen su dodatak nostalgičnim trendovima. Na masovnom tržištu, iako je samo 7% predmeta ženske odeće bilo satensko, čini se da je postalo sve popularnije jer se satenske čarape prodaju kao lude. Uticaj grunge estetike ostaje jak, posebno kada pogledamo pantalone.

Maksi suknje, kao i farmerke niskog struka (nadamo se samo leti!) dominiraće uličnom odećom, a ponovo će početi da se nose iznošeni modeli, posebno oni iz Diesela i Givenchya.

Jedan od najtraženijih artikala u 2022. godini lansirao je bikercore, motociklističku jaknu koja je stekla gotovo kultni status. Trend je podstaknut izdavanjem Rosalijinog albuma Motomami i oživljavanjem nostalgije koja se poziva na Dirty period Kristine Agilere i Dieselov povratak.

I iako je prvenstvo završeno, nosiće se fudbalski dresovi. Partnerstva sa brendovima sportske odeće bila su redovna pojava ove godine, pa se pretpostavlja da će sport, posebno fudbal i košarka, osvojiti uličnu modu.

Još nešto zanimljivo se dešava u svetu ulične odeće, a to je da luksuz nikada nije bio pristupačniji. Supreme X Swarowski, Balenciaga x Adidas, Dickies X Gucci — lista je beskrajna. To je uticalo na novu vrstu ulične garderobe, koja privlači kako visoku modu, tako i ljubitelje haute couture komada.

Sve u svemu, biće prilično zanimljivo, ali nadamo se da će izroditi još neke provokativnije trendove koji će uneti boju i perspektivu u celu priču. S obzirom na pomamu za filmom Barbie, čini nam se da bi jarko ružičasta mogla da zauzme sopstveni prostor.

Tekst: A. N.

Foto: Profimedia