X

Vesti

Nova epizoda Inside Chanel govori o plesu i delima Mademoiselle

Kako su Coco Chanel i Sergei Diaghilev zajedno izvršili revoluciju u svetu mode i umetnosti?

Život Gabrijele Chanel odvijao se u krugu najvećih umetnika svog vremena.

Zajedno sa revolucijom u svetu mode, započetom uz pomoć Mademoiselle, ples je takođe doživeo promene. Ovde je Chanel pronašla odjek mode koji je želela da ponudi ženama: telo oslobođeno ograničenja i postignuto savršenstvo u pokretu, kao personifikacija nove vrste ženstvenosti.

Modna kuća Chanel nastavlja niz videa o životu velike mademoiselle. U novom filmu, brend govori o prijateljstvu između Chanel i Sergea Diaghileva - kako su povezani moderni ples i jedinstveni Chanel stil.

1913. Gabrielle Chanel bila je oduševljena baletom “ The Rite of Spring”. Sa čuvenim Sergeom Diaghilevim, upoznala se u voljenoj Veneciji, koju je posetila sa svojom najboljom prijateljicom Misiom Sert. Ona je podelila njegovu inovativnu viziju višestruke umetničke forme koja kombinuje ples, muziku, slikarstvo, scenografiju i kostime. Poznanstvo je označilo početak dugogodišnjeg prijateljstva, koje je svetu dalo brojne kreativne saradnje.

Prva je bila nova produkcija „The Rite of Spring“, a posle Diaghileve smrti 1929, Chanel je nastavila saradnju sa ruskim baletom Monte Carlo. Upravo je Gabrielle Chanel pomogla da se reprizira ovaj balet ponovo 1920. Zahtevajući potpunu diskreciju i anonimnost, ona je zapečatila svoj prvi čin pokroviteljstva.

"U našem baletu ples je samo jedan element predstave, pa čak i onaj najvažniji ... revolucija koju smo preduzeli u baletu, možda ima manje veze sa specifičnim plesnim poljem nego sa setovima i nošnjom." Reči Sergeja Diaghileva korišćene su za otvaranje stogodišnje izložbe Ballets Russes u Pariskoj operi 2009. godine. Savršeno sumiraju duh pariske avangarde i takođe odražavaju želju Gabrielle Chanel da unese pokret i život u odeću koju je kreirala za žene.

Gracioznost i sloboda otelotvoreni plesom redovno bi se uvukli u kreacije Gabrielle Chanel. Kombinujući ples i modu, Gabrielle Chanel napravila je sintezu dve kreativne forme obeležene prolaznim i efemernim, nadilazeći pojam odeće bukvalno u pokretu, kako bi koristili ženskom telu da bude zauvek oslobođeno.

Savremeni ples odaje počast Chanelu: na primer, 2019. godine, Boljšoj teatar predstavio je istoimeni balet o njenom životu. Ulogu Gabrielle Chanel igrala je baletna zvezda Svetlana Zaharova, a dizajner su kreirali 85 kostima na osnovu originalnih skica modne kuće Chanel.

Povezane teme

Satovi i Nakit

Cartier je potpisao partnerstvo sa fondom The Lion's Share

25. septembra 2020. vodeća kuća nakita Cartier pridružila se The Lion's Share fondu, neviđenoj inicijativi koja okuplja brendove, konzervatore i potrošače kako bi se zajednički b...

Stil dana

Suknje od kože (i eko kože) u koje ćete se zaljubiti ove jeseni

Kvintesencija ženstvenosti koja takođe kombunuje dobru dozu senzualnosti? Kožna suknja, nema sumnje.

Vesti

Brendovi Hugo, Franklin & Marshall i Lyle & Scott: noviteti u ponudi Fashion&Friends

S početkom nove modne sezone, u vodeći regionalni multibrend lanac prodavnica Fashion&Friends stigla su i tri nova, uzbudljiva pojačanja.

Vesti

Period slatkiša: kolekcija MSGM SS21

Prezentacija se održala u okviru Milanske nedelje mode.

Piste

Svilena odela i estetika Kine u kolekciji Giorgio Armani SS21

Revija Giorgio Armani SS21 je održana u okviru milanske Nedelje mode.

Stil dana

Kardigan sa ukrasnim dugmićima je šik komad koji smo čekali

"Najtraženiji" kardigani sezone? Oni sa ukrasnim dugmićima!

Piste

Na dnu mora: Versace kolekcija proleće/leto 2021

Treći dan milanske Nedelje mode ostao je upamćen po reviji nove prolećno/letnje Versace kolekcije, koju je Donatela Versaće posvetila Atlantidi.

Piste

Lutke umesto modela na reviji Moschino SS21

Neobična revija Džeremija Skota.

Piste

Najlepše prolećne haljine u kolekciji Elisabetta Franchi SS21

Revija je održana u okviru milanske Nedelje mode.

Vesti

Brutalna lepota: Irina Šajk na reviji Boss

Ruski supermodel na milanskoj Nedelji mode!

Piste

Magija boja u kolekciji BOSS proleće/leto 2021

Jednobojna odeća ne odustaje od svog položaja!