grazia

Vesti

Nova epizoda Inside Chanel govori o plesu i delima Mademoiselle

Kako su Coco Chanel i Sergei Diaghilev zajedno izvršili revoluciju u svetu mode i umetnosti?

Život Gabrijele Chanel odvijao se u krugu najvećih umetnika svog vremena.

Zajedno sa revolucijom u svetu mode, započetom uz pomoć Mademoiselle, ples je takođe doživeo promene. Ovde je Chanel pronašla odjek mode koji je želela da ponudi ženama: telo oslobođeno ograničenja i postignuto savršenstvo u pokretu, kao personifikacija nove vrste ženstvenosti.

Modna kuća Chanel nastavlja niz videa o životu velike mademoiselle. U novom filmu, brend govori o prijateljstvu između Chanel i Sergea Diaghileva - kako su povezani moderni ples i jedinstveni Chanel stil.

1913. Gabrielle Chanel bila je oduševljena baletom “ The Rite of Spring”. Sa čuvenim Sergeom Diaghilevim, upoznala se u voljenoj Veneciji, koju je posetila sa svojom najboljom prijateljicom Misiom Sert. Ona je podelila njegovu inovativnu viziju višestruke umetničke forme koja kombinuje ples, muziku, slikarstvo, scenografiju i kostime. Poznanstvo je označilo početak dugogodišnjeg prijateljstva, koje je svetu dalo brojne kreativne saradnje.

Prva je bila nova produkcija „The Rite of Spring“, a posle Diaghileve smrti 1929, Chanel je nastavila saradnju sa ruskim baletom Monte Carlo. Upravo je Gabrielle Chanel pomogla da se reprizira ovaj balet ponovo 1920. Zahtevajući potpunu diskreciju i anonimnost, ona je zapečatila svoj prvi čin pokroviteljstva.

"U našem baletu ples je samo jedan element predstave, pa čak i onaj najvažniji ... revolucija koju smo preduzeli u baletu, možda ima manje veze sa specifičnim plesnim poljem nego sa setovima i nošnjom." Reči Sergeja Diaghileva korišćene su za otvaranje stogodišnje izložbe Ballets Russes u Pariskoj operi 2009. godine. Savršeno sumiraju duh pariske avangarde i takođe odražavaju želju Gabrielle Chanel da unese pokret i život u odeću koju je kreirala za žene.

Gracioznost i sloboda otelotvoreni plesom redovno bi se uvukli u kreacije Gabrielle Chanel. Kombinujući ples i modu, Gabrielle Chanel napravila je sintezu dve kreativne forme obeležene prolaznim i efemernim, nadilazeći pojam odeće bukvalno u pokretu, kako bi koristili ženskom telu da bude zauvek oslobođeno.

Savremeni ples odaje počast Chanelu: na primer, 2019. godine, Boljšoj teatar predstavio je istoimeni balet o njenom životu. Ulogu Gabrielle Chanel igrala je baletna zvezda Svetlana Zaharova, a dizajner su kreirali 85 kostima na osnovu originalnih skica modne kuće Chanel.

Pročitajte još

Povezane teme

Stil dana

J.Lo: Odlazak na ručak u glam maniru

Ko kaže da čipka i vrtoglavo visoke platforme nisu za dnevnu varijantu?

Street style

Najbolja street style izdanja sa Nedelje mode u Kopenhagenu

Skandinavke unose sve više boja u svoj stil, praveći pomak u estetici ove Nedelje mode.

Stil dana

Letnja raskoš Rouzi Hantington Vajtli u royal plavoj haljini

Omiljen holivudski par uživa na odmoru - sa stilom.

Inspiracija

10 jesenjih komada Engleskinja kojima dokazuju da baš one diktiraju modu

U susret londonskoj Nedelji mode, inspiraciju nalazimo kod stylish Engleskinja.

Stil dana

Pink letnje odelo Eve Longorije opčinjava

+ providne sandale = savršena stilska formula

Vesti

Zašto su i Srbi oduševljni ovim modnim brendom?

Spoj mode i brige o sebi se nastavlja.

Vesti

Napustio nas je najpoznatiji japanski dizajner

Preminuo Isi Mijake, japanski modni kreator i tvorac Džobsove crne rolke.

Inspiracija

Džungla na asfaltu: Kako da nosite zebra print ovog leta

Jedan od najmodernijih dezena sezone obožavaju poznate ličnosti.

Inspiracija

Ko je bila Požarevljanka koja je očarala Njujork?

Srpkinja i Italijanka, Njujorčanka isto koliko Požarevljanka i Beograđanka, Milena Pavlović Barilli uvek je išla ispred svog vremena.

Street style

Stavite kacigu i držite se čvrsto: Ove jeseni bajkerska moda jedan je od vodećih trendova

Jedan od vodećih trendova predstojeće jesenje sezone, inspirisan slobodnim duhom, predstavlja bajkersku modu - stil koji uspešno spaja snagu i ženstvenost.