grazia

Knjige

4 knjige za praznično opuštanje

JEDNA NIT - TREJSI ŠEVALIJE

Autorka svetskog bestselera Devojka sa bisernom minđušom donosi nam dirljivu priču o ženi koja u predvečerje Drugog svetskog rata dolazi u grad sa nadom da će ostvariti pravo na sreću. Godina je 1932. Pošto joj je Veliki rat odneo i brata i verenika, Vajolet Spidvel postaje takozvana prekobrojna žena, pripadnica naraštaja žena osuđenih na usedelički život jer je u ratu izginulo mnogo mladića. Ipak, ona ne može da se pomiri sa tim da će joj ceo život biti sveden na brigu o ogorčenoj majci. Pošto se odseli u Vinčester, Vajolet stupa u društvo žena koje vezu jastuke za katedralu i tako nastavljaju vekovnu tradiciju. Tamo nalazi podršku i zadovoljstvo u radu, a u živahnoj Gildi i prijateljicu. Ali, kada se na horizontu pojavi novi rat, Vajolet mora da se bori za mesto koje joj kao ženi ne pripada. topla i divno oblikovana, bezvremena priča o prijateljstvu, ljubavi i ženama koje kroje sopstvenu sudbinu, potvrđuje Ševalije kao jedna od najboljih savremenih književnica.  

BITI DŽON LENON - REJ KONOLI

Pred nama je biografija jednog od najvećih i najopevanijih muzičara dvadesetog veka. Kako je izgledalo biti Džon Lenon - odbačeno dete, školsko spadalo, dečko iz predgrađa koji je glumio heroja radničke klase? Kakav je bio osećaj posedovati jedan od najprepoznatljivijih glasova svetske muzike, ali koji vam se toliko ne dopada da uvek želite da ga zamaskirate? Ova knjiga ne daje ulepšanu sliku Princa mira iz legende o pesmi Zamisli, jer je to bio samo mali deo njegove ličnosti. Džon Lenon opisan na ovim stranicama je višeslojnija ličnost, ponekad gotovo sudar različitih karaktera. On je bio duhovit, često urnebesan. Ali je pre svega čovek sa stavom, sa drskošću koja je oličavala težnje čitave njegove generacije u suprotstavljanju autoritetima. Umeo je i želeo da saopšti neizrecivo. Iako je u istoriji rok muzike bilo glamuroznijih zvezda, pa i među samim Bitlsima, pojava Lenona definisala je duh vremena na najupečatljiviji način.

TRAFIKANT - ROBERT ZETALER

Sedamnaestogodišnji Franc Huhel putuje u Beč gde ga čeka posao šegrta u trafici Ota Trsnjeka, starog prijatelja njegove majke. Otova trafika je minijaturni epicentar društvenog života gde zalaze ljubitelji štampe i duvana, svih klasa i političkih uverenja te burne 1937. godine. Tu će Franc, između ostalih, upoznati i Sigmunda Frojda, sa kojim će vremenom razviti jedinstveno prijateljstvo. Kada se Franc očajnički zaljubi u lepu Anešku, potražiće savet poznatog psihoanalitičara koji će mu priznati da mu je, posle tolikih godina proučavanja, suprotni pol i dalje velika zagonetka, baš kao Francu.

Kako se politička i društvena situacija u Austriji dolaskom nacista na vlast i pratećom eksplozijom antisemitizma dramatično pogoršava, Franc, Frojd i Aneška ulaze u vrtlog događaja iz kojeg će svako potražiti izlaz na svoj način. Ovo je, prema oceni istaknutih kritičara, njiga o prijateljstvu u teškim vremenima i zadržavanju čovečnosti čak i kad je šljam na vlasti.

VIDIMO SE U HAVANI - ŠANEL KLITON

Havana, 1958. godine. Isabel, Beatriz, Elisa i Marija, čuvene sestre Perez, ćerke su kralja šećerne dinastije. Dok su muškarci iz porodice Perez posvećeni sudbini zemlje i bore se na strani predsednika Batiste, one bezbrižno odrastaju u luksuzu i bogatstvu visokog društva. Međutim, građanski rat brzo dolazi i do srca glavnog grada Kube: na pozornici istorije, jedan svet se gasi, drugi se u isto vreme rađa, a Elisa započinje vatrenu avanturu sa mladim revolucionarom punim ideala. Šezdeset godina kasnije, Elisina unuka Marisol vraća se u Havanu, gde je dočekuje večna lepota uzavrele Kube, ali i opasna politička situacija. Dok traga za istinom o svojoj porodici, neodoljivo je privlači tajastveni muškarac, čovek čije joj tajne mogu zauvek promeniti život. Stare Kube više nema, razorili su je vetrovi revolucije. Vreme je da se otkrije nova Kuba, različita za svakog.

Foto: Pexels

Tekst: Grazia tim

Pročitajte još

Povezane teme

Film

10 serija i filmova koje gledamo u februaru

Od nove sezone "You" do najnovijeg trilera Sebastijana Stana "Sharper" evo šta možete da pogledate ovog februara.

Film

Zašto je zlatno doba striminga prošlo

Izgleda da će zabrana deljenja šifri oterati Netflix u zaborav

Knjige

5 dnevnika velikih umetnika, pisaca i revolucionara u koje želite da zavirite

Intimni zapisi jedne Fride Kalo, Virdžinije Vulf, Kafke...

Film

Treći u spavaćoj sobi

Pornografija je zanimljiva industrija koja raste, bogati se I ne odstupa, ali je zavisnost od njihovih proizvoda vrlo lična I intimna stvar.

Muzika

Selena Gomez prošetala sa novim dečkom

Pevačica je uslikana u izlasku sa pevačem Druom Tagartom.

Film

5 stvari koje niste znali o Florens Pju

Neke od njih će vas potpuno šokirati

Film

Emili Blant otkrila slatki razlog zašto još čuva jedan modni promašaj 

Ne nosim je, ali je nisam bacila. To je tako užasna jakna - rekla je glumica koju su starije generacije zapamtile iz filma “Đavo nosi Pradu”, a mlađe iz “Meri Popins” i “Tiho mesto...

Film

Zašto je Džejms Kameron "cenzurisao" Avatar 2?

Evo šta kaže tvorac jednog od najgledanijih filmovaa u istoriji.

Film

Nastavci koji su nadmašili original

Predstavljamo druge delove filmova koji su, po mnogima, bolji nego njihovi prethodnici.

Film

5 najlepših prazničnih filmova

Slavite ljubav i decembar uz ova ostvarenja.

Film

Leonardo Dikapiro ima novu devojku i ne, nije u pitanju Điđi Hadid

Glumac je uslikan u društvu koleginice koja još uvek nije napunila 25 godina.

Film

Da li je Džek mogao da preživi Titanik?

Reditelj Titanika, otkriva istinu nakon 25 godina od premijere filma