SCENA / Knjige

Knjige

Top 5: Knjige kojima se radujemo u septembru

Modnoj jeseni se uvek radujemo, filmskoj takođe, a baš je isto i u slučaju sa knjigama. Kad je kulturni sadržaj u pitanju, septembar deluje kao januar – raskošni početak godine. Ako volite da čitate, sigurno imate čitavu listu naslova koja će vam “praviti društvo” u septembru, ali ako ste u potrazi za novitetima, iščekirakte listu knjiga koja će se već za koji dan naći u našim knjižarama

Odabrali smo po jednu knjigu za svaku septembarsku nedelju. 

Sećanju na sećanje, Marija Stepanova

Od krhotina sećanja – izbledelih fotografija, starih razglednica, pisama, dnevnika i suvenira – Marija Stepanova pažljivo sastavlja priču o naizgled običnoj jevrejskoj porodici u Sovjetskom Savezu koja je nekako uspela da izbegne i preživi mnogobrojne progone i represije prošlog veka. Kombinujući eseje, fikciju, memoare, putopise i istorijske dokumente s plejadom ličnosti i ideja, autorka istražuje odnos iskustva i pamćenja i nudi intrigantan pogled na kulturno i lično sećanje. Jedinstveni portret porodice Marije Stepanove prožet je retkom intelektualnom radoznalošću i izuzetno nežnim, poetskim glasom. Nostalgično, toplo, zavodljivo i očaravajuće delo zaslužno je ušlo u uži krug za Bukerovu nagradu 2021. (Izdavač: Booka)

Matriksa, Loren Grof

Sedamnaestogodišnja Marija, nespretna devojka divovskog stasa, oterana je s anžujskog dvora i poslata da bude nastojnica zabačene siromašne opatije. Svikla na slobodu i udobnost, zatečena je surovošću novog života pa kopni od tuge i gladi. Čežnju za porodicom, rodnom zemljom i mladalačkim strastima, međutim, brzo zamenjuje odanošću sestrama, uverenjem u svoje božanske vizije i odlučnom namerom da žene koje štiti povede odvažnim novim putem. U svetu koji se strahovito brzo menja, koji nikako ne može da se pomiri sa samim njenim postojanjem – da li je snaga Marijine vizije dovoljna? Matriksa, zasnovana na liku Marije od Francuske, prve francuske pesnikinje, dirljivo svedoči šta sve žene mogu da postignu kad ih okolnosti na to privole ili kad samo odluče da se usprotive patrijarhalnim običajima. Ispisan poetičnim, živopisnim i senzualnim stilom, roman o životu opatica u dvanaestom veku deluje uzbudljivo i dinamično poput trilera. (Izdavač: Booka)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura (@laura_reads_)

Ljudi iz susedstva, Toni Parsons

Novi triler Tonija Parsonsa nateraće vas da se zapitate koliko dobro poznajete svoje susede. Lana i Roman su mladi par. Nakon strašnog događaja odlučuju da napuste London i mali londonski stan veoma povoljno zamene divnom kućom boje meda u unutrašnjosti. Čini se da su dobili šansu za novi početak u samom raju. Ali, njihovi novi susedi imaju svoje tajne. Strašne. Nezamislive. Kad Lana sazna za srećnu porodicu koja je pre njih živela – i umrla – u njihovom novom domu, zapitaće se koliko je zaista bezbedna. I da li će njen dom iz snova uskoro postati košmar… Samo neke od kritika za ovaj roman glase: “Elegantno i neodoljivo kao i uvek” (Daily Mail), “Napetost raste kao u Hičkokovim klasicima” (Peterborough Telegraph), “Triler koji može da se čita iznova i iznova” (Belfast Telegraph), “Parsons odlično vodi likove kojima se život pretvara u košmar” (Choice). (Izdavač: Laguna) 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James (@bookboyjames)

Žena u Ljubičastoj Suknji, Nacuko Imamura

Žena u Ljubičastoj Suknji često kupuje kiflice s kremom u lokalnoj pekari pa odlazi u park da ih pojede. Čas ima posao, čas je nezaposlena. Kosa joj je suva i krta. Čitavo naselje zna za Ženu u Ljubičastoj Suknji. Međutim, niko ne zna za Ženu u Žutom Kardiganu koja prati svaki njen pokret. Žena u Žutom Kardiganu odavno želi da joj Žena u Ljubičastoj Suknji postane drugarica. Ona vodi dnevnik o svemu što Žena u Ljubičastoj Suknji radi i danonoćno je prati. Ne samo da je opsednuta njom već izdaleka manipuliše kako bi se Žena u Ljubičastoj Suknji zaposlila tamo gde ona želi, da bi se konačno srele. Žena u Žutom Kardiganu hoće da drugima bude primetna isto kao Žena u Ljubičastoj Suknji. Žena u Ljubičastoj Suknji je roman koji gromoglasno progovara o poražavajućoj usamljenosti u velikim gradovima. Gradovi nas gutaju, otimaju nam glas i identitet. Imamura nesvakidašnje i hirurški precizno secira usamljenost koja slama srce svedeno i uznemirujuće tačno pokazujući posledice života koji nas briše. (Izdavač: Laguna)

3001: Poslednja Odiseja, Artur Klark

Hiljadu godina nakon što je Jupiterova misija za istraživanje misterioznog Monolita uništena, nakon što je Dejv Bauman transformisan u Zvezdano dete, Frenk Pul lebdi u svemiru, smrznut i zaboravljen, nakon što je učinio superkompjuter HAL neoperativnim. Ali Pul se vraća u život, probudivši se u svetu daleko drugačijem od onog koji je ostavio za sobom – i to baš kad se Monolit možda ponovo pokrenuo… (Kontrast izdavaštvo) 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram