grazia

Knjige

5 knjiga po preporuci Bila Gejtsa idealnih za praznične dane

Bil Gejts u ponedeljak je objavio svoju godišnju listu preporuka za najbolje knjige, u kojima biste mogli da uživate tokom prazničnih dana. Dva, od ukupno pet izbora, tematski su orjentisani ka naučnoj fantastici. Milijarder je svoju fascinaciju nučnom fantastikom razvio još u detinjstvu kada je kako je objasnio bio „opsednut“ ovim žanrom, koji ga u poslednje vreme ponovo uvlači u svoj svet.

U mladosti „proždirao“ je radove Edgara Rajsa Barouza i Roberta Hajnlajna — i proveo „bezbroj sati“ diskutujući o trilogiji „Fondacija“ Ajzeka Asimova sa pokojnim Polom Alenom, njegovim prijateljem iz detinjstva i suosnivačem Majkrosofta.

Ove godine, Gejtsove preporuke za (praznične) knjige uključuju par modernih naučno-fantastičnih dela koja su ga „naterala da razmišlja o tome kako ljudi mogu da koriste tehnologiju kao odgovor na izazove“. Ovo i nije neko iznenađenje: Milijarder je proveo veći deo prošle godine ističući potrebu za tehnološkim inovacijama za rešavanje klimatskih promena. U februaru je objavio sopstvenu knjigu na temu „Kako izbeći klimatsku katastrofu“.

Osim naučne fantastike, osnivač Majkrosofta takođe je preporučio dve knjige o „najsavremenijoj nauci“ i delo o istorijskoj fikciji koje ga je „nateralo da jednu od najpoznatijih istorijskih ličnosti sagleda drugim očima“.

U nastavku teksta saznajte kojih pet knjiga su ove godine dospele na milijarderovu godišnju listu favorita.

1. „Klara i sunce“ (Klara and the Sun), autor Kazuo Išiguo 

2. „Projekat Zdravo Marijo“, autor Endi Vir

3. "Hiljadu mozgova: Nova teorija inteligencije" (A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence), autor inovator Džef Hopkins 

4. "Razbijač kodova: Jennifer Doudna, uređivanje gena i budućnost ljudske rase" (The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race), autor Valter Ajzekson 

5. "Hamnet", Megi O'Farel

Foto: Pexels, Instagram

Priredila: T.Mišović

Pročitajte još

Povezane teme

Muzika

Tipična mama: Rijana deli smešne snimke svoje bebe

"Dečak se ljuti jer ne ide na Dodelu Oskara".

Film

10 filmova i serija koje gledamo u martu

U duhu proleća, unosimo svežinu novim kinematografskim izdanjima.

Knjige

Kijanu Rivs napravio je strip po sopstvenom liku

A prva zemlja van Amerike koja je otkupila prava na objavljivanje je Srbija

Film

Snima se film o moćnom italijanskom paru Ferari

Jedni su ih poštovali skoro koliko i papu, a drugi mrzeli zbog despotizma