grazia

Knjige

Intervju – Ivana Rokvić

Sa romanom „Zapisi crnog pera“ vodi nas Ivana Rokvić u avanturu večitog otkrivanja Beograda i njegovih tajni, ovoga puta prelomljenih kroz prizmu prošlosti, sadašnjosti i ljubavne strasti, koje su neodoljive baš koliko i potreba za pisanjem.

Dugo nismo imali roman o Beogradu i Beograđanima. Da li smo dobili novog hroničara glavnog grada, ovoga puta mladog i ženskog?

Mnogo godina sam provela istražujući i sakupljajući materijal po raznim arhivama za Zapise i mesecima proveravala svaki istorijski podatak sa redaktorom. Beograd je veličanstven grad i prirodno je da su mnogi veliki književnici pisali o njemu. Svejedno da li su to Kapor, maestralna Velmar-Janković ili savremenici poput Gorana Petrovića. Ipak, istina je da nisam opisivala Beograd, on je govorio kroz mene kao strastvenog posvećenika našeg grada.

Ne mogu neskromno da kažem da sam neko po kome se Beograd prepoznaje, ali o njemu pišem sa posebnom emocijom. Često ističem da sam vatreni lokal-patriota, možda samo malo glasnije od drugih, ali sigurna sam da ne postoji osoba koja ne obožava Beograd.

Nažalost, narod smo sa ne tako dugačkim pamćenjem i moja želja je bila da specifičnim spajanjem prošlosti i sadašnjosti podsetim čitaoce na događaje koji nikako ne smeju biti zaboravljeni, što će mi, verujem, biti cilj i u budućem stvaralaštvu, jer naša istorija je riznica inspiracije.

 U beogradskom žanru uglavnom pamtimo starije, muške kolege, pa su vas zato poredili sa Selenićem i Kaporom. Šta biste vi rekli na ovakva povezivanja, a na kojim autorima ste se gradili kao pisac?

Za mene ne postoji veći kompliment nego kada neko u mojim rečima prepozna Selenićevu senku. Kapora sam volela kao gimnazijalka, ali Selenić je ostao zauvek neko kome se beskrajno divim. Teško je reći koji su sve književnici uticali na moj stil pisanja, jer većina knjiga iz moje biblioteke izgledaju kao fakultetske skripte - toliko su podvlačene. Nemoguće je nabrojati sve autore čiji stil poštujem i sigurno bih nekoga, od Pekića i Kiša, preko Velikića i Pavića, sve do Mihailovića nepravedno zaboravila da istaknem.

Kako znate da ste napisali dobar roman, i da li je to uopšte moguće znati?

Da li iko može da zna da je napisao dobar roman? Da li je rasprodat tiraž dokaz toga ili možda nagrade? Sve je to iluzija. Jedan sjajni španski pisac, kada je dobio Nacionalnu nagradu za najčitaniju knjigu, rekao je: Sada sam posve siguran da sam napisao lošu knjigu. Što se tiče tiraža, čini mi se da danas u Srbiji suvereno vladaju knjige koje se bolje slikaju za društvene mreže nego što se čitaju, pisci koji su više knjiga napisali nego pročitali i plebs koji citira referen singla koji je upravo izbacila zvezda rijalitija iz kog su je upravo izbacili. Imamo društvo koje arogantno veliča sve  što mu neko kaže da je moderno, oksimorone poput diplomirao na Megatrendu i etičke kriterijume koji su ozbiljno zastranili. Pa, zar slični nisu baš Kunderu nazivali lakim piscem? Prema tome, nisam sigurna koji je tačno pokazatelj da ste napisali dobru knjigu. Vreme je jedino koje može to da nam pokaže.

Nastavak intervjua možete pročitati u novom izdanju magazia Grazia.

 

Pročitajte još

Povezane teme

Film

Novi jesenji filmovi koje jedva čekamo!

Pripremite svoje kalendare i zabeležite sledeće datume jer nam tada stižu novi omiljeni filmovi!

Film

Crveni kiosk, viršle i jogurt kao karta za putovanje kroz vreme

Šabački brunch za novinarsku projekciju filma Toma.

Film

Filmski klasici koje ćemo (ponovo) gledati ove jeseni

Tokom jeseni volimo da se ušuškamo u poznato - zato se rado vraćamo ovim filmovima.

Film

Pogledali ste petu sezonu serije "Money Heist" za jedan dan? Onda će vas ova ostvarenja oduševiti

Ako ste "izbindžovali" sve sezone popularne španske serije, predlažemo vam koje slične serije i filmove da pogledate sledeće.

Film

Počinje venecijanski filmski festival: Ovo su 8 najboljih naslova ikada!

Od Kurosave i japanske briljantne kinematografije do Sofije Kopole koja hipnotiše, donosimo vam najbolje od najboljeg!

Film

Pravite filmski maraton? Ovi filmovi iz više delova su savršeni za to!

Ono što je nekada bio sleepover sa drugaricama sada su filmski maratoni.

Muzika

Skrivena značenja iza kultnih pesama koja će vas šokirati

Znamo svaki takt ovih pesama - ali da li znamo zašto su nastale?

Film

5 domaćih filmova koji će imati premijeru do kraja 2021. godine

Naša domaća filmska scena često ume da bude zanimljivija od svetske. Tako će biti i ove jeseni, a evo šta nas sve čeka.

Film

Kako nas je serija "Sex/Life" navela da konačno oprostimo Ani Karenjini

Zbog serije "Sex/Life", zaključili smo kako smo mnogo slobodnijeg shvatanja nego što smo mislili - ili makar da to želimo da budemo.

Film

Dosadilo vam je da čekate nove sezone? Ovih 10 mini serija ćete pogledati u jednom danu

Ukoliko vam se ne vezuje za seriju na čije sezone ćete morati da čekate sezonama, ovih 10 mini serija su pravi izbor za vas.

Muzika

In the Mood for Love: Ovo su 50 najlepših ljubavnih pesama svih vremena

... koje obavezno treba da dodate na svoju plejlistu za romantično raspoloženje!