grazia

Knjige

Intervju – Ivana Rokvić

Sa romanom „Zapisi crnog pera“ vodi nas Ivana Rokvić u avanturu večitog otkrivanja Beograda i njegovih tajni, ovoga puta prelomljenih kroz prizmu prošlosti, sadašnjosti i ljubavne strasti, koje su neodoljive baš koliko i potreba za pisanjem.

Dugo nismo imali roman o Beogradu i Beograđanima. Da li smo dobili novog hroničara glavnog grada, ovoga puta mladog i ženskog?

Mnogo godina sam provela istražujući i sakupljajući materijal po raznim arhivama za Zapise i mesecima proveravala svaki istorijski podatak sa redaktorom. Beograd je veličanstven grad i prirodno je da su mnogi veliki književnici pisali o njemu. Svejedno da li su to Kapor, maestralna Velmar-Janković ili savremenici poput Gorana Petrovića. Ipak, istina je da nisam opisivala Beograd, on je govorio kroz mene kao strastvenog posvećenika našeg grada.

Ne mogu neskromno da kažem da sam neko po kome se Beograd prepoznaje, ali o njemu pišem sa posebnom emocijom. Često ističem da sam vatreni lokal-patriota, možda samo malo glasnije od drugih, ali sigurna sam da ne postoji osoba koja ne obožava Beograd.

Nažalost, narod smo sa ne tako dugačkim pamćenjem i moja želja je bila da specifičnim spajanjem prošlosti i sadašnjosti podsetim čitaoce na događaje koji nikako ne smeju biti zaboravljeni, što će mi, verujem, biti cilj i u budućem stvaralaštvu, jer naša istorija je riznica inspiracije.

 U beogradskom žanru uglavnom pamtimo starije, muške kolege, pa su vas zato poredili sa Selenićem i Kaporom. Šta biste vi rekli na ovakva povezivanja, a na kojim autorima ste se gradili kao pisac?

Za mene ne postoji veći kompliment nego kada neko u mojim rečima prepozna Selenićevu senku. Kapora sam volela kao gimnazijalka, ali Selenić je ostao zauvek neko kome se beskrajno divim. Teško je reći koji su sve književnici uticali na moj stil pisanja, jer većina knjiga iz moje biblioteke izgledaju kao fakultetske skripte - toliko su podvlačene. Nemoguće je nabrojati sve autore čiji stil poštujem i sigurno bih nekoga, od Pekića i Kiša, preko Velikića i Pavića, sve do Mihailovića nepravedno zaboravila da istaknem.

Kako znate da ste napisali dobar roman, i da li je to uopšte moguće znati?

Da li iko može da zna da je napisao dobar roman? Da li je rasprodat tiraž dokaz toga ili možda nagrade? Sve je to iluzija. Jedan sjajni španski pisac, kada je dobio Nacionalnu nagradu za najčitaniju knjigu, rekao je: Sada sam posve siguran da sam napisao lošu knjigu. Što se tiče tiraža, čini mi se da danas u Srbiji suvereno vladaju knjige koje se bolje slikaju za društvene mreže nego što se čitaju, pisci koji su više knjiga napisali nego pročitali i plebs koji citira referen singla koji je upravo izbacila zvezda rijalitija iz kog su je upravo izbacili. Imamo društvo koje arogantno veliča sve  što mu neko kaže da je moderno, oksimorone poput diplomirao na Megatrendu i etičke kriterijume koji su ozbiljno zastranili. Pa, zar slični nisu baš Kunderu nazivali lakim piscem? Prema tome, nisam sigurna koji je tačno pokazatelj da ste napisali dobru knjigu. Vreme je jedino koje može to da nam pokaže.

Nastavak intervjua možete pročitati u novom izdanju magazia Grazia.

 

Povezane teme

Film

Megan Markl i princ Hari najavili su prvi projekat na Netflixu

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa prvi put govore o svojoj debitantskoj seriji za striming uslugu Netflix.

Film

Brodvejski mjuzikl o princezi Dajani stiže na Netflix

Pre nego što se pojavi na Brodveju, mjuzikl će premijerno biti prikazan na Netflix-u.

Umetnost

Marina Abramović osvaja internet - PONOVO

Ako vam se čini da je Marina Abramović ovih dana svuda, samo sačekajte da sledeći put posetite WeTransfer kada treba da pošaljete neke datoteke kolegi.

Film

Najbolji filmovi sa Monikom Beluči koje morate pogledati bar jednom

Monika Beluči ima ne samo pravu italijansku lepotu, već i glumački talenat.

Umetnost

Kulturno nasleđe Luvra sada je na samo jedan klik od vas

Luvr je pripremio odličan poklon za sve one kojima nedostaje umetnost tokom karantina: muzej je digitalizovao i besplatno objavio celu kolekciju online.

Knjige

Nik Kejv je objavio knjigu sa anegdotama iz svog života

Knjiga je predstavljena pod nazivom "Stranger Than Kindness" i uključuje retke fotografije, tekstove i komentare umetnika.

Film

5 razloga zbog kojih volimo Ris Viderspun

Američka glumica Ris Viderspun je 22. marta proslavila 45. rođendan.

Film

Spajk Li predsednik žirija filmskog festivala u Kanu

Spajk Li predsedavaće 74. filmskim festivalom u Kanu, koji će se održati od 6. do 17. jula.

Muzika

Ko su dobitnici Grammy nagrada

14. marta Grammy nagrade su dodeljene u Los Anđelesu.

Film

Objavljene nominacije za 93. dodelu Oskara

Akademija filmske umetnosti i nauke predstavila je svoje nominacije za 93. dodelu Oskara u ponedeljak ujutro.

Film

5 zanimljivih činjenica o snimanju filma The House of Gucci

Znamo ko je prvobitno trebalo da glumi glavne likove, ali da li svi glumci nose Gucci odeću i da li je barem jedna romansa započela na setu?

Muzika

Naučno dokazano: 10 pesama koje čine ljude srećnijim

Nije tajna da muzika pozitivno utiče na raspoloženje.

Film

Bilo jednom u Holivudu: crno-beli stil u filmu Malcolm & Marie

U novom Netflix filmu postoje samo dva glavna lika.