grazia

Knjige

Intervju – Ivana Rokvić

Sa romanom „Zapisi crnog pera“ vodi nas Ivana Rokvić u avanturu večitog otkrivanja Beograda i njegovih tajni, ovoga puta prelomljenih kroz prizmu prošlosti, sadašnjosti i ljubavne strasti, koje su neodoljive baš koliko i potreba za pisanjem.

Dugo nismo imali roman o Beogradu i Beograđanima. Da li smo dobili novog hroničara glavnog grada, ovoga puta mladog i ženskog?

Mnogo godina sam provela istražujući i sakupljajući materijal po raznim arhivama za Zapise i mesecima proveravala svaki istorijski podatak sa redaktorom. Beograd je veličanstven grad i prirodno je da su mnogi veliki književnici pisali o njemu. Svejedno da li su to Kapor, maestralna Velmar-Janković ili savremenici poput Gorana Petrovića. Ipak, istina je da nisam opisivala Beograd, on je govorio kroz mene kao strastvenog posvećenika našeg grada.

Ne mogu neskromno da kažem da sam neko po kome se Beograd prepoznaje, ali o njemu pišem sa posebnom emocijom. Često ističem da sam vatreni lokal-patriota, možda samo malo glasnije od drugih, ali sigurna sam da ne postoji osoba koja ne obožava Beograd.

Nažalost, narod smo sa ne tako dugačkim pamćenjem i moja želja je bila da specifičnim spajanjem prošlosti i sadašnjosti podsetim čitaoce na događaje koji nikako ne smeju biti zaboravljeni, što će mi, verujem, biti cilj i u budućem stvaralaštvu, jer naša istorija je riznica inspiracije.

 U beogradskom žanru uglavnom pamtimo starije, muške kolege, pa su vas zato poredili sa Selenićem i Kaporom. Šta biste vi rekli na ovakva povezivanja, a na kojim autorima ste se gradili kao pisac?

Za mene ne postoji veći kompliment nego kada neko u mojim rečima prepozna Selenićevu senku. Kapora sam volela kao gimnazijalka, ali Selenić je ostao zauvek neko kome se beskrajno divim. Teško je reći koji su sve književnici uticali na moj stil pisanja, jer većina knjiga iz moje biblioteke izgledaju kao fakultetske skripte - toliko su podvlačene. Nemoguće je nabrojati sve autore čiji stil poštujem i sigurno bih nekoga, od Pekića i Kiša, preko Velikića i Pavića, sve do Mihailovića nepravedno zaboravila da istaknem.

Kako znate da ste napisali dobar roman, i da li je to uopšte moguće znati?

Da li iko može da zna da je napisao dobar roman? Da li je rasprodat tiraž dokaz toga ili možda nagrade? Sve je to iluzija. Jedan sjajni španski pisac, kada je dobio Nacionalnu nagradu za najčitaniju knjigu, rekao je: Sada sam posve siguran da sam napisao lošu knjigu. Što se tiče tiraža, čini mi se da danas u Srbiji suvereno vladaju knjige koje se bolje slikaju za društvene mreže nego što se čitaju, pisci koji su više knjiga napisali nego pročitali i plebs koji citira referen singla koji je upravo izbacila zvezda rijalitija iz kog su je upravo izbacili. Imamo društvo koje arogantno veliča sve  što mu neko kaže da je moderno, oksimorone poput diplomirao na Megatrendu i etičke kriterijume koji su ozbiljno zastranili. Pa, zar slični nisu baš Kunderu nazivali lakim piscem? Prema tome, nisam sigurna koji je tačno pokazatelj da ste napisali dobru knjigu. Vreme je jedino koje može to da nam pokaže.

Nastavak intervjua možete pročitati u novom izdanju magazia Grazia.

 

Povezane teme

Film

Prvi pogled: Dakota Džonson u filmskoj adaptaciji romana Džejn Ostin

Netflix je podelio prve fotografije novog filma „Persuasion“ - adaptaciju istoimenog romana Džejn Ostin.

Film

Dženifer Lopez najavila saradnju sa Netflix-om

Producentska kompanija Dženifer Lopez, Nuyorican Productions, potpisala je višegodišnji ugovor sa gigantom za striming, Netflix-om.

Film

Čudesni dečak: Dokumentarni film Olivijea Rustena biće objavljen na Netflix-u

Na Netflix striming platformi 26. juna biće objavljen dokumentarac o dizajneru Olivijeu Rustenu.

Umetnost

Na čelu Luvra je žena prvi put za 228 godina

Po prvi put u 228-godišnjoj istoriji Luvra, muzejom će upravljati žena.

Film

Sex and the City: Mr. Big se vraća u seriju

Činjenica je, Zverka se vraća u Seks i grad!

Film

Rejčel i Ros priznali su da su bili zaljubljeni jedno u drugo

Senzacionalno okupljanje „Prijatelja“ i ne manje senzacionalna priznanja glavnih likova. Šta je sa Bredom?

Film

Život legendarne Šer postaje film

Reč „zvezda“ je zaista malo za opisivanje onoga šta je zapravo Šer koja je kroz svoju karijeru nekoliko puta dokazala svoju strast prema muzici, ali i svoj jedinstveni nastup.

Muzika

Najbolji domaći hitovi na jednom mestu

Slušajte omiljene pesme domaćih i regionalnih muzičkih izvođača onlajn putem mobilnog uređaja i aplikacije Balkan Myusic, bilo kada i bilo gde.

Muzika

12 najzanimljivijih Evrovizijskih stajlinga svih vremena

Svi znamo da je Evrovizija danas mnogo više od muzike - podsetimo se najboljih kostima do sada.

Muzika

Italija pobedila na Evroviziji, Hurricane na 15. mestu

Predstavnice Srbije zabeležile su zavidan uspeh na Eurosong takmičenju 2021. godine

Muzika

Odslušajte tri nove pesme Lane Del Rej

Nismo čak ni odslušali ceo album "Chemtrails Over The Country Club", a Lana nam već sprema dva nova

Film

POGLEDAJTE: Prijatelji ponovo na okupu!

Poznato društvo sedi na kauču i igra igru u Monikinom stanu u Njujorku - premijeru serije „Prijatelji“ milioni fanova sa nestrpljenjem očekuju 27. maja.

Film

Halston: Sve što treba da znate pre gledanja Netflix serije

Ewan McGregor glumi Halstona, legendarnog američkog dizajnera u seriji Netflix koja je premijerno prikazana, 14. maja.