grazia

Knjige

Ovo je knjiga koju milenijalci čitaju umesto "Tajne"

Nepredvidivost života i sve češće nezadovoljstvo istim, učinili su da nam je više nego ikada potrebna pomoć - ili navigacija. Šta je ovo? Šta se dešava? Šta želim? Šta zaboga da radim? A, kako nisu baš svi otvoreni za pomoć u vidu psihoterapije, stvorili su se uslovi za pravu ekspanziju tehnika samopomoći.

Svi želimo "život, bolji život", a ukoliko sami možemo da ga kreiramo, što bi i trebalo da bude poenta, zašto se prosto ne bismo oslonili na sebe? Uostalom, sami sebe najbolje poznajemo, a u svoja najdublja osećanja i želje imamo uvid samo mi. No, ovde se postavlja pitanje kako ostvariti ono što naša duša želi ili, možda još bolje, kako *privući* ono što naša duša želi?

Zakon privlačenja sama je srž ultrapopularne knjige "Tajna" autorke Ronde Bern, koja od 2006. godine menja živote mnogih. Do današnjeg dana, ova "biblija samopomoći" prodata je u najmanje 35 miliona primeraka i predstavlja razlog zašto mnogo, mnogo ljudi sada živi svoj najbolji život. Lično, knjigu sam pročitala, najviše da bih videla čemu sav taj hajp, ali da li sam poverovala u nju? Hm, pa, ne znam. 

Ukoliko ni sami niste sigurni kakav utisak je na vas ostavila "Tajna", možda će vam više i bolje "leći" knjiga kojom su je milenijalci zamenili - "Manifestovanje: 7 koraka do najboljeg života" koju je napisala Roksi Nafusi. Od influensera, preko poznatih ličnosti među kojima je i Bela Hadid, pa sve do kritičara koji su je proglasili Sunday Times bestselerom, svi su postali opsednuti ovom knjigom jednostavnih narandžastih korica inspirisanih, uzgred, Pradinim najprodavanijim modelom cipela sa malenom štiklom. 

U današnje vreme, manifestovanje se smatra najuspešnijom proaktivnom tehnikom za ostvarivanje ciljeva i življenje života na najpozitivniji način - baš onako kako želimo. Ipak, kako ističe autorka knjige, manifestovanje nije samo vizualizacija, ritual, nešto što se može odraditi pred spavanje, nešto što je pasivno - manifestovanje je praksa samorazvoja, način života koji osnažuje svaki njegov aspekt. Sada ste već zbunjeni? "Manifestovanje: 7 koraka do najboljeg života" predstavlja perfektan vodič za početnike! 

Ova knjiga se, dakle, sastoji od sedam jednostavnih, jasnih i sažetih koraka koji vam pomažu da manifestovanje postane deo vašeg svakodnevnog života. Kritičari kažu da je knjiga toliko praktična da će čak i oni koji ne veruju u manifestovanje početi da preispituju svoja uverenja. 

Roksi Nafusi dalje objašnjava da manifestovanje nije samo u privlačenju stvari koje želite, već i u tome da sami upravljate svojim životom na najbolji i najadekvatniji način; da budete proaktivni, da izađete iz svoje zone sigurnosti, koristeći se svesnim namerama i inspiracijom. 

Ako se načas vratimo na početak teksta i činjenicu da nam je potreban putokaz u ovom ludom svetu, nije ni čudo što je samopomoć postala kul. I dok je nekada davno možda bilo neprijatno priznati da nas interesuje ova tematika, danas ne da smo otvoreni po tom pitanju, nego možemo da vidimo sve više korisnika Instagrama da sa ponosom na svom profilu objavljuju fotografije ove knjige ističući najinspirativnije citate. U redu, možete smatrati sve ovo pomodarstvom, ali makar je ovoga puta u trendu nešto zaista korisno. 

Onda, kome je namenjena ova knjiga? Pa, apsolutno svakome, naročito ako prolazite kroz težak period i potreban vam je neko da vas vodi. "Otkrila sam manifestovanje kada sam bila na svom apsolutnom dnu i to mi je dalo neverovatnu nadu", otkrila je autorka. "Shvatite da postoji nešto u vama i da možete da kontrolišete stvari u svom životu. Manifestovanje vam omogućava da sa većom lakoćom prolazite kroz uspone i padove - stvari neće uvek biti savršene, ali kada naučite kako da se manifestujete, uvek ćete moći da pronađete način da idete napred", smatra Roksi Nafusi.

Pa, ako je tako, ja sam za!

Foto: Instagram / Roxie Nafousi

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Film

Objavljeni naslov i trejler za peti deo filma o Indijani Džonsu

Slavnog arheologa i avanturistu ponovo igra Harison Ford.

Film

Zendeja i Tom Holand staju na ludi kamen?

Šuška se o svadbi slavnog glumačkog para.

Film

Snima se dokumentarna serija o Megan Markl i princu Hariju

Dugoočekivana royal priča stiže nam uskoro na Netflix.

Film

Podmlađen Harison Ford: Snima se peti deo serijala "Indiana Jones"

Ima 80 godina, a reditelji ga doslovno nasleđuju kada je reč o liku dragog i neustrašivog arheologa

Muzika

Zašto je Rijana supermama

Kako joj polazi za (jednom) rukom da ređa uspeh za uspehom, dok pod drugom nosi sinčića starog ni celu godinu?

Film

Porodica Adams nekad i sad

Evo kako nakon 30 godina izgledaju glumci legendarnih filmova o porodici koja je obeležila čitavu jednu eru

Film

Elegantne kombinacije Ris Viterspun i Dženifer Aniston pravo sa snimanja

Serija “The Morning Show” uskoro dobija svoju treću sezonu, a njene glavne zvezde se ovako oblače za dolazak na set

Film

Svi dokumentarci o Lejdi Dajani koje morate pogledati

Ukoliko se pitate šta da gledate nakon 5. sezone serije “The Crown”, a i dalje vas zanima Lejdi Di, imamo predlog za vas

Film

17 filmova koji uvek popravljaju raspoloženje (a nisu komedije)

Poznati i kao “feel good” ili “comfort” filmovi koji mogu iznova i iznova da se gledaju, čineći da se osećate bolje.

Film

Sve što znamo o povratku Lidzi Lohan na male ekrane

Problematična glumica je konačno sredila svoj život i odlučila je ponovo da stane pred kamere

Umetnost

Umetnost na fudbalskim loptama: Posetite jedinstvenu street art izložbu u SC Stadion

Međunarodna izložba “Street art connection FWC Qatar2022” otvara se u petak 11. novembra.

Muzika

Kako izgleda Rijanin novi svet

Pevačica, preduzetnica i modna kreatorka, znala je da čim bude kročila ispred novinara, neće moći da izbegne neka od gorućih pitanja koja se tiču nove muzike i majčinstva.