grazia

Knjige

Ovo je knjiga koju milenijalci čitaju umesto "Tajne"

Nepredvidivost života i sve češće nezadovoljstvo istim, učinili su da nam je više nego ikada potrebna pomoć - ili navigacija. Šta je ovo? Šta se dešava? Šta želim? Šta zaboga da radim? A, kako nisu baš svi otvoreni za pomoć u vidu psihoterapije, stvorili su se uslovi za pravu ekspanziju tehnika samopomoći.

Svi želimo "život, bolji život", a ukoliko sami možemo da ga kreiramo, što bi i trebalo da bude poenta, zašto se prosto ne bismo oslonili na sebe? Uostalom, sami sebe najbolje poznajemo, a u svoja najdublja osećanja i želje imamo uvid samo mi. No, ovde se postavlja pitanje kako ostvariti ono što naša duša želi ili, možda još bolje, kako *privući* ono što naša duša želi?

Zakon privlačenja sama je srž ultrapopularne knjige "Tajna" autorke Ronde Bern, koja od 2006. godine menja živote mnogih. Do današnjeg dana, ova "biblija samopomoći" prodata je u najmanje 35 miliona primeraka i predstavlja razlog zašto mnogo, mnogo ljudi sada živi svoj najbolji život. Lično, knjigu sam pročitala, najviše da bih videla čemu sav taj hajp, ali da li sam poverovala u nju? Hm, pa, ne znam. 

Ukoliko ni sami niste sigurni kakav utisak je na vas ostavila "Tajna", možda će vam više i bolje "leći" knjiga kojom su je milenijalci zamenili - "Manifestovanje: 7 koraka do najboljeg života" koju je napisala Roksi Nafusi. Od influensera, preko poznatih ličnosti među kojima je i Bela Hadid, pa sve do kritičara koji su je proglasili Sunday Times bestselerom, svi su postali opsednuti ovom knjigom jednostavnih narandžastih korica inspirisanih, uzgred, Pradinim najprodavanijim modelom cipela sa malenom štiklom. 

U današnje vreme, manifestovanje se smatra najuspešnijom proaktivnom tehnikom za ostvarivanje ciljeva i življenje života na najpozitivniji način - baš onako kako želimo. Ipak, kako ističe autorka knjige, manifestovanje nije samo vizualizacija, ritual, nešto što se može odraditi pred spavanje, nešto što je pasivno - manifestovanje je praksa samorazvoja, način života koji osnažuje svaki njegov aspekt. Sada ste već zbunjeni? "Manifestovanje: 7 koraka do najboljeg života" predstavlja perfektan vodič za početnike! 

Ova knjiga se, dakle, sastoji od sedam jednostavnih, jasnih i sažetih koraka koji vam pomažu da manifestovanje postane deo vašeg svakodnevnog života. Kritičari kažu da je knjiga toliko praktična da će čak i oni koji ne veruju u manifestovanje početi da preispituju svoja uverenja. 

Roksi Nafusi dalje objašnjava da manifestovanje nije samo u privlačenju stvari koje želite, već i u tome da sami upravljate svojim životom na najbolji i najadekvatniji način; da budete proaktivni, da izađete iz svoje zone sigurnosti, koristeći se svesnim namerama i inspiracijom. 

Ako se načas vratimo na početak teksta i činjenicu da nam je potreban putokaz u ovom ludom svetu, nije ni čudo što je samopomoć postala kul. I dok je nekada davno možda bilo neprijatno priznati da nas interesuje ova tematika, danas ne da smo otvoreni po tom pitanju, nego možemo da vidimo sve više korisnika Instagrama da sa ponosom na svom profilu objavljuju fotografije ove knjige ističući najinspirativnije citate. U redu, možete smatrati sve ovo pomodarstvom, ali makar je ovoga puta u trendu nešto zaista korisno. 

Onda, kome je namenjena ova knjiga? Pa, apsolutno svakome, naročito ako prolazite kroz težak period i potreban vam je neko da vas vodi. "Otkrila sam manifestovanje kada sam bila na svom apsolutnom dnu i to mi je dalo neverovatnu nadu", otkrila je autorka. "Shvatite da postoji nešto u vama i da možete da kontrolišete stvari u svom životu. Manifestovanje vam omogućava da sa većom lakoćom prolazite kroz uspone i padove - stvari neće uvek biti savršene, ali kada naučite kako da se manifestujete, uvek ćete moći da pronađete način da idete napred", smatra Roksi Nafusi.

Pa, ako je tako, ja sam za!

Foto: Instagram / Roxie Nafousi

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Film

Posetite "Ravno selo" filmski festival u Novom Sadu

Ravno Selo Međunarodni festival debitantskog filma održaće se ove godine od 30. juna do 3. jula.

Film

Putujemo od kuće: Serije koje nam otkrivaju nove svetove

Izdvojili smo nekoliko fantastičnih originalnih dokumentarnih serija, filmova i emisija posvećenih prirodi, istoriji, nauci, društvenim fenomenima, svim onim temama koje vas fascin...

Umetnost

Uručena tradicionalna nagrada Telekom Srbija studentu Fakulteta likovnih umetnosti

Kompanija Telekom Srbija nagradila je šestu godinu za redom najbolji studentski rad na odseku Novi mediji, na otvaranju godišnje izložbe nagrađenih radova studenata Fakulteta likov...

Film

Neobičan par proslavio deset godina braka i obnovio zavete

Glumac Aron Tejlor-Džonson i 23 godine starija rediteljka Sem Tejlor Džonson, zaljubljeni su kao prvog dana.

Muzika

Bili Ajliš otkrila da bi radije umrla nego nemala decu

Pevačica se osvrnula i na nedavne pucnjave u američkim školama i priznala da se plaši za budućnost dece.

Film

Ko je sve bio na beogradskoj premijeri "Elvisa"?

Film leta opravdao je sva očekivanja.

Muzika

5 LGBTQ muzičara koji su ušli u istoriju

Slavimo njihov doprinos muzičkoj industriji.

Film

Ovo smo svi čekali: Veliki povratak Džona Snoua

Kit Harington je potpisao ugovor sa kućom HBO, a uskoro kreće sa snimanjem serije koju će pisati Džordž RR Martin.

Film

5 filmova u kojima ćete pronaći inspiraciju za italijanski letnji stil

Ukoliko vam je italijanski stil oduvek bio zanimljiv, u ovim nostalgično-prelepim filmovima pronaći ćete potrebnu inspiraciju da ovog leta svoje stajlinge podignete na viši nivo.

Film

Prvo pojavljivanje Amber Herd u javnosti nakon suđenja

Glumica je gostovala u televizijskoj emisiji i osvrnula se na tok suđenja sa bivšim suprugom.

Film

Srećan rođendan, Džoni!

Slavni holivudski glumac puni 59 godina.