grazia

Knjige

Summer reading: Šta čitamo ovog leta

Pre odlaska na odmor dane i dane provodimo u smišljanju odevnih kombinacija za duge dane na plaži i kratke i strastvene noći, sabiramo koliko nam kupaćih kostima treba i da li, ako ponesemo tri šortsa i dve suknje, treba da nosimo i četiri haljine od kojih su dve za plažu... Ali, čini se da isto toliko vremena provedemo u razmišljanju o knjigama koje nosimo na more.

Tu su svi oni romani koje nismo stigli ni da otvorimo tokom godine (iako su nas dozivali sa stočića pored kreveta), možda je tu nešto i od školske lektire što nikad nismo stigle da pričitamo, zatim naslovi koje nam je preporučila prijateljica i nekoliko novih knjiga koje su hit meseca avgusta u knjižarama. Većina od nas odabraće nešto lako za čitanje tokom odmora, knjige "za odmaranje mozga", ali ima i onih koji se samo tokom leta, kad imaju najviše vremena za čitanje, hvataju u koštac sa nešto ozbiljnijom literaturom. Za šta god da ste raspoloženi, predlažemo deset naslova zbog kojih će vam ovo leto biti sadržajnije nego ikad.

Naša žena, Tanja Mravak

Naša žena je knjiga o ženskoj svakodnevici i svima dobro poznatim situacijama u patrijarhalnom društvu, o ženama i muškarcima koji ponekad nisu ni svesni nametnutih rodnih i društvenih uloga, a ponekad na njih pristaju ili ih čak nameću drugima. Fenomenalnim dijalozima sa skrivenim humorom u usputnim opaskama i čitavim intimnim dramama u prećutanom, autorka nas smešta za sto svojih junakinja i junaka, u njihove spavaće sobe i kancelarije i pruža nam osećaj da se nalazimo upravo tamo gde se priča odvija. Malo je pisaca koji to mogu, a Tanja Mravak je maestralna u tome. U svakoj od žena iz ovih priča prepoznaćete prijateljice, majke, sestre, komšinice, možda čak i sebe. One nisu heroine u borbi protiv patrijarhata, već su to žene koje pokušavaju da žive autentično, a ipak u skladu s drugima. Rezultat su zabavne, ponekad smešne, ponekad tužne, ali uvek životne priče koje se čitaju u dahu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Moja godina odmora i opuštanja, Otesa Mošfeg

Ako ste mislili da je ovo knjiga o odmoru uz more, vince i muziku, znajte da nije. Ovo je roman o usamljenosti, zavisnosti i mentalnom zdravlju, knjiga o potrebi za zaboravom i begom od bolnih uspomena, ali i svedočanstvo o daru jedne od najsmelijih savremenih američkih književnica koja ciničnim i duhovitim opaskama svoje antiheroine iznosi britku kritiku savremenog društva ogrezlog u konzumerizam. Glavna junakinja će vam postati najbolje društvo na letovanju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Grejs Keli i draž ljubavi, Sofi Benedikt

Roman o nezaboravnoj holivudskoj ikoni i njenoj ljubavi sa knezom od Monaka: godina je 1947. Protiv volje svojih roditelja, sedamnaestogodišnja Grejs odlazi u Njujork da studira glumu. Zaranja u blistavi Menhetn i hrabro se bori da postane glumica. Uprkos otporu moćnika filmske branše i očekivanjima koja se pred nju postavljaju, Grejs uspeva da ostane verna sebi. Režiser Alfred Hičkok učiniće je svojom muzom i ona će postati nezaboravna ikona filmskog platna. U ljubavi, međutim, čekaju je mnoga razočarenja – sve dok se ne upozna s Renijeom, knezom od Monaka. I tada mora da odluči: da li je njena ljubav dovoljno jaka da žrtvuje sve za nju i oprosti se od filma? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CITAT bag (@citat_torbe)

Sreća je piti čaj s tobom, Mamen Sančez

Atikus Kraftsmen je mladi britanski džentlmen koji sve rešava uz šolju čaja. Radi u izdavačkoj kući koja generacijama pripada njegovoj porodici. Jednog dana otac traži od njega da otputuje u Madrid i ugasi mali časopis u kome radi pet veoma složnih žena, duboko očajnih pri pomisli da će uskoro biti otpuštene. Kada Atikus neobjašnjivo nestane u srcu tame unutrašnjosti Španije, sumnja pada na tih pet dama, spremnih na sve samo da ne ostanu bez radnog mesta. Inspektor Mančego će biti zadužen da rasplete niti događaja u kojima se romantična komedija meša s najdirljivijom dramom, trilerski zaplet se završava vrhunskim književnim otkrićem svih vremena, gde teško postaje lako, a nevolje se utapaju u moru suza... od smeha. 

Kada telo kaže ne, Gabor Mate

Ako se još uvek niste upoznali sa likom i delom Gabora Matea, vreme je – promeniće vam celokupni pogled na telo, zdravlje, život, odnose sa bliskim i daljim ljudima. Ovo možda nije knjiga koja se čita na plaži, ali traži posvećenost, koju možda imate samo onda kad ne radite. Bavi se pitanjima kao što su: može li čovek doslovno umreti od usamljenosti? Da li postoji nešto poput "ličnosti raka"? Oslanjajući se na naučna istraživanja i decenijsko iskustvo u medicini, ova knjiga daje odgovore na ova i druga važna pitanja o uticaju veze um–telo na bolest i zdravlje i ulozi koju stres i individualni emocionalni sastav imaju u nizu bolesti. Istražuje ulogu veze um–telo u stanjima i bolestima kao što su artritis, rak, dijabetes, bolesti srca, ALS i multipla skleroza — oslanja se na medicinska istraživanja i autorovo kliničko iskustvo porodičnog lekara — uključuje sedam lekovitih principa lečenja i prevenciju bolesti od skrivenog stresa — deli desetine prosvetljujućih studija slučaja i priča, uključujući primere Lua Geriga (ALS), Beti Ford (rak dojke), Ronalda Regana (Alchajmer), Gilde Radner (rak jajnika) i Lensa Armstronga (rak testisa). Kad telo kaže ne je međunarodni bestseler preveden na petnaest jezika koji promoviše učenje i lečenje, pružajući transformativni uvid u to kako bolest može biti način na koji telo može reći ne onome što um ne može ili neće da prepozna.

Sutra će seks opet biti dobar, Ketrin Ejndžel

Kako danas u modernom svetu, posle seksualne revolucije 60-ih, gledamo na seks?  Šta se promenilo u razmišljanju o seksu, zadovoljstvu, samospoznaji? U zavodljivom svetu knjige Sutra će seks opet biti dobar, Ketrin Ejndžel govori o ženskoj želji, koja ne mora da bude poznata i utvrđena, o muškom insistiranju da znaju šta žene i njihova tela žele, načinima da se iskoreni seksualno nasilje,  ali i kako da se postavi dobra seksualna interakcija među partnerima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Areté (@areteknjige)

Oporavak, Rasel Brand

Kroz iskrenu ispovest o zavisnosti, narcizmu, slavi i novom životu koji omogućava program Dvanaest koraka, Rasel nas svojom verbalnom eksplozivnošću i vrcavošću postavlja pitanje šta nam je, kao savremenim bićima u potrošačkom svetu, zaista bitno u životu. Ako priželjkujete neku promenu, ova knjiga može biti vodič ka buđenju vašeg zarobljenog Ja i priželjkivan povratak kući.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Areté (@areteknjige)

Razgovori s prijateljima, Sali Runi

"Najkraće rečeno: iz Irske je stigao mlad, svež književni glas. Takoreći nova, s pravom samouverena, svetla Zvezda romana. Nezgoda sa najavama novih autora i knjiga (u tzv. blurbovima) u tome je što oni, uz neobjektivne pohvale, koriste preporuke kao obavezu da knjigu treba da pročitate, ako ne i morate pročitati, umesto da to samo i jednostavno poželite. A u ovom slučaju to sa željom će se i desiti: Razgovori s prijateljima jedna je zavodnička i zavodljiva knjiga, četvorougao ljudskih odnosa sastavljen od dve mlade najbolje prijateljice i nešto od njih starijeg bračnog para. Da, zvuči kao kliše. Ali, on se sastoji od pitkosti pametnih rečenica ove 26-godišnje autorke sazdan na najboljem stilskom nasleđu čudne kombinatorike. Reč je o mladalačkom seksualnom i umetničkom samootkrivanju preko unakrsne ljubavi i sopstvene književnosti. Sali Runi piše moderno, ironično, duhovito, a iznad svega – razumljivo. Ona savršeno kontroliše ton svoga glasa i dosledno sprovodi disciplinu upotrebe „ravnog" jezika. Majstor je dijaloga koji koristi kao tenisku loptu: rečenice samo preleću mrežu u oba pravca i ti udarci iznuđuju iskrene i zaslužene čitalačke aplauze. Zabava je obostrana; jedino se ne zna ko u ovoj igri više uživa – autor ili čitalac. Ova Irkinja je svojom pojavom ozbiljno zatalasala svetsku književnu javnost jer je unela novi, mladalački pogled u tzv. običan život (i politiku), ali i stvorila hibrid romantične komedije i prpošne tragedije – realnu sliku puta u život", ovako je o prvom romanu Sali Runi koji je preveden kod nas (izdavač Geopoetika), pisao Vladislav Bajac. Ako ste gledali televizijsku adaptaciju ovog romana, na platformi HBO Max, a da niste čitali knjigu, krajnje je vreme da to uradite i zaista se upoznate sa osećajnim svetom prave književne senzacije - Sali Runi.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @moj_mali_svet_knjiga

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram 

 

 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Muzika

Nova Harli Kvin: Ledi Gaga igra u nastavku Jokera

Glumica postaje partnerka Hoakina Finiksa u filmu "Joker: Folie à Deux".

Muzika

What Happens in Vegas: Adel ponovo najavila seriju koncerata

Objavljeni su i datumi nastupa, ali i papreno visoke cene karata.

Film

Kako su serije postali novi modni magazini

Novi trendovi sada su na Instagramu, ali i na malim ekranima.

Muzika

Još jedna pa 80: Kako je Mik Džeger proslavio 79. rođendan

Rokenrol legenda, frontmen benda Rolling Stones, više od pet decenija proveo je na bini!

Film

Prve fotke s medenog meseca: Ben Aflek i Dženifer Lopez u gradu ljubavi

Par je otputovao na prvo putovanje nakon venčanja sa decom.

Film

Emilija Klark o bolesti: Fali mi deo mozga, neverovatno je da mogu da pričam

Glumici je na snimanju serije koja ju je proslavila, Igra prestola, dijagnostifikovana aneurizma.

Film

15 najboljih komedija svih vremena

Zato što je uvek vreme za dobar smeh.

Film

Omiljeni Tajkun se vraća: Počelo snimanje druge sezone jedne od najpopularnijih domaćih serija ikada

Posle više od dve godine, autorska ekipa serije Tajkun okupila se i započela snimanje novih deset epizoda.

Film

Neobično obični tata: Kventin Tarantino obožava "Pepu Prase"

Reditelj je otkrio koje sve crtaće gleda sa svojim sinom, Leom.

Film

Predvodi Succession: Predstavljamo serije sa najviše Emi nominacija

Objavljene su nominacije za najbolja televizijska dostignuća.

Film

5 ozbiljno dobrih filmova koji stižu do kraja jula

Ovo su najiščekivaniji letnji naslovi.

Film

Šta ako savršen muškarac zaista postoji?

Jedna Nemica odlučila je da da odgovor na ovo pitanje.

Film

Kako Tom Kruz proslavlja 60. rođendan

Glumac je prvo bio na Adelinom koncertu, a onda je otišao da gleda Formulu 1.