Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane. Ovo je jedan od načina pripreme, a ukoliko ste iskusni u kuhinji, nadev možete prilagoditi vašem ukusu.

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa (ramstek)
  • Nadev:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • ljuspice crvene paprike
  • 5 šoljica bebi spanaća
  • so i biber
  • sušeni paradajz (desetak komada)
  • 3 kriške feta sira
  • nekoliko zrnaca nara

Za premaz:

  • 1/4 šolje balzamiko sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašičice dižon senfa
  • 1 kašika ruzmarina, seckanog
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 3 čena belog luka, iseckanog
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte biber i iseckana tri čena belog luka i dinstajte na tihoj vatri dok ne zamiriše. Dodajte spanać i ostavite oko 2-3 minuta. Lagano pospite solju, a zatim uklonite sa vatre. Stavite mešavinu spanaća u papirni ubrus i nežno stisnite da oslobodite višak vlage. Stavite spanać u malu činiju i umešajte seckani paradajz i feta sir. Ostavite na stranu.

Isecite ramstek po dužini, ostavljajući oko 1-2 cm bez fila. Otvorite gornju polovinu i položite je ravno. Ravnomerno rasporedite mešavinu spanaća po sredini ramsteka. Presavijte gornju polovinu i koncem povežete na 3-4 mesta ili čačkalicama. Stavite meso u tepsiju i premažite sa svih strana prelivom.

Preliv:

Pomešajte balzamiko, ulje, senf, ruzmarin, limunovu koricu, beli luk, so i biber u maloj činiji i umutite dok ne postane glatka masa.

Pecite na jačoj temperaturi, na 200 stepeni, 15-ak minuta, a zatim smanjite na 180 C i pecite još 20-30 minuta. Ostavite svinjetinu da odstoji petnaesetak minuta pre sečenja i serviranja.

Teks: S.M.

Foto: shutterstock