Da li smo zaista spremni da pijemo mleko od – krompira?

Ukoliko i dalje čvrsto verujete da je jedino “pravo mleko” kravlje mleko, sigurno vam je bilo teško da prihvatite sojino, ovseno, bademovo, pirinčano… Doduše, možda ih još uvek niste ni prihvatili, ali ipak moramo da vas obavestimo da je sledeće mleko – mleko od krompira. 

Čekajte, šta?

Da, koliko god se nadali da će kravlje mleko najzad povratiti svoj izgubljeni status, to se nije desilo, ali desilo se to da je krompir postao nova zamena za laktozu u našim omiljenim kremastim kafama. 

Pravilo šest krompira: nova američka dijeta

Mleko od krompira se pravi na identičan način kao i sva druga “izmišljena” mleka – iscedite pulpu, pomešate sa vodom i dodate još nekoliko misterioznih sastojaka. No, u ovom trenutku ne možemo, a da se ne zapitamo – kako to da ljudi žele da piju krompir, ali ne i da ga jedu u prženoj, pečenoj ili kuvanoj formi?

Ako je sudeći prema proizvođačima, ali i borcima za održivost, mleko od krompira se smatra ekološki najsvesnijim od svih biljnih mleka budući da uzgoj krompira zahteva duplo manje zemljišta nego za uzgoj ovsa, a koristi se i dosta manje vode nego što je to slučaj sa uzgojem badema. 

Ukoliko vam ispijanje krompirovog mleka deluje zanimljivo, za sada ga možete sami praviti, ali očekuje se da ćemo uskoro moći da ga nađemo u maloprodaji širom sveta i to u originalnoj, nezaslađenoj i barista verziji. 

Uprkos tome što će evidentno postati veliki trend, zanima nas kakav je ukus mleka od krompira? Da li u njemu ima skroba? Da li se oseća na živ krompir? Da li ima ikakve veze sa votkom?! Pa, očigledno ćemo morati da se strpimo pre nego što ovaj neobični napitak stigne u naše omiljene kafeterije. 

Foto: Shutterstock

Priredila: I. T.