grazia

GASTRO

4 načina za kombinovanje hrane i vina

Među kulinarskim ekspertima koji plene pažnju svojim inovacijama jeste i slavni kuvar Dominik Orsini koji nam otkriva kako da uz svaki obrok uvedemo vino, tako da prija našem organizmu. Tajna je u kombinovanju namirnica i tehnikama balansiranja ukusa.

Otkrivamo vam kako da uspešno kombinujete vino i hranu, rušeći odomaćena pravila da uz morske specijalitete uvek ide belo vino, a uz biftek kaberne sovinjon.

1. OBRATITE PAŽNJU NA BALANS SOLI I KISELOSTI

Limun kao najbolji i najzdraviji kiseli sastojak koji jelu daje lepši i laganiji ukus, u kombinaciji sa vinom učiniće ovo piće mekšim, jer će se izdvojiti voćne arome koje ćete osetiti na svojim nepcima. Obratite pažnju na nivo kiselosti hrane, koja treba da bude približna, odnosno u balansu sa kiselosti vina. Nakon nekoliko gutljaja vina, vaša nepca će malo trnuti, a to pomaže da se pojača i zadrži ukus hrane u vašim ustima.

2. GORKA I LJUTA HRANA TRAŽE SLATKA VINA

Kada se sa vinom kombinuju slatki, gorki i ljuti sastojci, oni kod ljudi jednako izazivaju pozitivne i negativne reakcije. Slatki sastojci se odlično slažu sa vinima visokog sadržaja alkohola, ali će takođe učiniti da se suva vina bolje piju. Gorke namirnice kao što su radič, rapini i endivija mogu se odlično kombinovati sa slatkim vinima. Kada je reč o ljutim sastojcima, osećaj ljutine i toplote se obično ublažava sa slatkim vinima.

3. BELO VINO VOLI MASNIJE NAMIRNICE SA PRIMESOM KISELOSTI

Mast, skrob i želatin stvaraju specifičan ukus u ustima. Visoka kiselost belog vina, kao sovinjon blan, odlično će se uklopiti sa masnim namirnicama koje su pritom i kisele, kao što su limun-puter sos, sveži kozji sir ili salsa od avokada i limete. Crno vino, poput merlot ili kaberne sovinjon, bolje je piti uz masne namirnice koje sadrže visok procenat proteina.

4. KOMBINUJTE RAZLIČITE VRSTE NAMIRNICA I VINA

Kontrast u uparivanju vina i hrane čini stvari zanimljivim, tako da se slobodno oslobodite u pripremi obroka. Ako se pitate da li možete da uparite belu ribu sa crnim vinom kaberne sovinjon? Naravno da možete. Ali u tom slučaju kombinujte ribu sa pečurkama. Kako bi bilo da servirate biftek na žaru sa Sovinjon blanom? To može biti odlična kominacija, takođe. Težina ovog mesa koje je bogato proteinom, biće teška za vino, ali zato u vaš obrok možete da uvedete takos. Dodajte kineski kupus kako biste uspeli da uravnotežite kompletan obrok.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Pikantna paelja sa škampima

Unesite duh Mediterana u svoj jelovnik. Aromatično, koloritno jelo, idealno za ručak ili večeru.

GASTRO

Recept dana: Mafini sa speltinim brašnom i spanaćem

Brzo, lako, ukusno, zdravo. Naš predlog za doručak ili večeru, a ukoliko vam pretekne koji komad, eto odlične užine.

GASTRO

Recept dana: Kuglice od pirinča punjene sirom

Slasni slani zalogaji, idealni kao predjelo ili prilog, a mogu se jesti i kao lagani obrok uz salatu od raznobojnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska mafalda sa pilećim mesom i paradajz sosom

Pozovite goste i uživajte u ovom tradicionalnom jelu iz Italije koje odlikuju raznovrsni sastojci i raznolike arome.

GASTRO

Recept dana: Riblja čorba sa oslićem

Fenomenalan obrok koji će sa slašću jesti i oni koji ne vole ribu.

GASTRO

Recept dana: Rezanci sa makom ili orasima - slatko posno uživanje

Odlična ideja za slatko posluženje kada poželite na brzinu da se zasladite, a savršen slatkiš za posne dane.

GASTRO

Recept dana: Kuglice sa suvim šljivama i pomorandžom

Ove bombice mogu dugo da stoje, ako se čuvaju u frižideru, tako da ih možete napraviti i desetak dana ranije nego što su vam potrebne.

GASTRO

Recept dana: Engleski krambl sa jabukama

Hrskavi, mrvičasti kolač iz rerne, sprema se za svega 15 minuta.

GASTRO

Recept dana: Kolač od šargarepe

Ovaj tradicionalni švajcarski desert je sočan, zavodljive arome i, što je najvažnije, brzo se pravi.

GASTRO

Recept dana: Posna šarena krem salata

Nek se vaša trpeza zašareni obiljem raznovrsnog povrća.

GASTRO

Recept dana: Italijanska kapreze torta, vrhunska poslastica bez trunke brašna

Ako je suditi po izgledu, nećete pasti na teme, ali kad probate, ostaćete bez teksta.

GASTRO

Recept dana: Složenac od kiselog kupusa

Idealno jelo za sve one koji obožavaju sarmu. Sastojci su isti, baš kao i ukus, ali mnogo lakše se pravi.

GASTRO

Recept dana: Karpačo od cvekle, crvenog grejpa i kozjeg sira

Saznajte šta znači reč karpačo i kako se pravi ova grofovska delicija.

GASTRO

Recept dana: Baklava iz snova

Veoma izdašna poslastica koja može dugo da stoji i ne zahteva naročito umeće.