grazia

GASTRO

4 načina za kombinovanje hrane i vina

Među kulinarskim ekspertima koji plene pažnju svojim inovacijama jeste i slavni kuvar Dominik Orsini koji nam otkriva kako da uz svaki obrok uvedemo vino, tako da prija našem organizmu. Tajna je u kombinovanju namirnica i tehnikama balansiranja ukusa.

Otkrivamo vam kako da uspešno kombinujete vino i hranu, rušeći odomaćena pravila da uz morske specijalitete uvek ide belo vino, a uz biftek kaberne sovinjon.

1. OBRATITE PAŽNJU NA BALANS SOLI I KISELOSTI

Limun kao najbolji i najzdraviji kiseli sastojak koji jelu daje lepši i laganiji ukus, u kombinaciji sa vinom učiniće ovo piće mekšim, jer će se izdvojiti voćne arome koje ćete osetiti na svojim nepcima. Obratite pažnju na nivo kiselosti hrane, koja treba da bude približna, odnosno u balansu sa kiselosti vina. Nakon nekoliko gutljaja vina, vaša nepca će malo trnuti, a to pomaže da se pojača i zadrži ukus hrane u vašim ustima.

2. GORKA I LJUTA HRANA TRAŽE SLATKA VINA

Kada se sa vinom kombinuju slatki, gorki i ljuti sastojci, oni kod ljudi jednako izazivaju pozitivne i negativne reakcije. Slatki sastojci se odlično slažu sa vinima visokog sadržaja alkohola, ali će takođe učiniti da se suva vina bolje piju. Gorke namirnice kao što su radič, rapini i endivija mogu se odlično kombinovati sa slatkim vinima. Kada je reč o ljutim sastojcima, osećaj ljutine i toplote se obično ublažava sa slatkim vinima.

3. BELO VINO VOLI MASNIJE NAMIRNICE SA PRIMESOM KISELOSTI

Mast, skrob i želatin stvaraju specifičan ukus u ustima. Visoka kiselost belog vina, kao sovinjon blan, odlično će se uklopiti sa masnim namirnicama koje su pritom i kisele, kao što su limun-puter sos, sveži kozji sir ili salsa od avokada i limete. Crno vino, poput merlot ili kaberne sovinjon, bolje je piti uz masne namirnice koje sadrže visok procenat proteina.

4. KOMBINUJTE RAZLIČITE VRSTE NAMIRNICA I VINA

Kontrast u uparivanju vina i hrane čini stvari zanimljivim, tako da se slobodno oslobodite u pripremi obroka. Ako se pitate da li možete da uparite belu ribu sa crnim vinom kaberne sovinjon? Naravno da možete. Ali u tom slučaju kombinujte ribu sa pečurkama. Kako bi bilo da servirate biftek na žaru sa Sovinjon blanom? To može biti odlična kominacija, takođe. Težina ovog mesa koje je bogato proteinom, biće teška za vino, ali zato u vaš obrok možete da uvedete takos. Dodajte kineski kupus kako biste uspeli da uravnotežite kompletan obrok.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Sveže pecivo u Lidl pekarama u bilo koje doba dana

Najvoljeni asortiman iz Lidl prodavnica je onaj koji nude Lidl pekare.

GASTRO

Dimmidisi - recite DA zdravim i ukusnim obrocima!

Intervju sa rukovodiocem komercijalnog sektora La Linea Verde - Irenom Dani.

GASTRO

Osvežite se i produžite leto

Lidl je sve već pripremio za Vas!

GASTRO

Recept dana: Kremasti kolač sa šljivama i hrskavom penom od belanaca

Iskoristite sezonu šljiva i nek se nađu u vašem jelovniku. Jednako su ukusne i sočne i u slanoj i u slatkoj kombinaciji.

GASTRO

Volite avokado? Evo kako da napravite sladoled od njega

Ovo je savršen recept za omiljenu letnju poslasticu.

GASTRO

Vreme je za detoks: Predlažemo recept za savršenu obrok salatu

Lako i brzo se sprema, lagana je i što je najbolje - možete da je nosite na posao.

GASTRO

Recept dana: Voćne sladoled kocke

Ledeno, kremasto, sočno, osvežavajuće uživanje.

GASTRO

Korisni saveti italijanske none: Večera gotova za 10 minuta

Zapratite Nonna Finu, a onda, zahvaljujući njenim savetima, postanite stručnjak za spremanje špageta.

GASTRO

Šta kafa koju pijete govori o vama?

Kapućino vole sanjari, moka je za druželjubive, dok espreso biraju lideri.

GASTRO

Recept dana: Sufle od limuna

Lagan, vazdušast desert savršeno je slatko-limunkasto osveženje tokom vrelih dana.

GASTRO

Zašto je dobro piti čaj tokom vrelih dana?

Kada vam je vruće, topao čaj je sigurno poslednje što vam pada na pamet. Ali, razuverićemo vas.

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Da li ste znali da ovaj reecpt za jednu od najlepših srpskih torti, počiva iz davne 1908. godine?

GASTRO

Novi Somersby jagoda i limeta - nestvarno dobar ukus, stvarno bez alkohola!

Kako bi svečano predstavio najsvežijeg člana porodice, omiljeni sajder brend, Somersby, održao je nestvarno dobru žurku koju je svojim nastupom ulepšala Sara Jo.