Čokoladni kolač – za 5 minuta!

Ovo je najbrži čokoladni kolač, za čiju pripremu nije potrebna ni modla za pečenje, ni rerna.

Dovoljno je jedna šolja ili činija i mikrotalasna pećnica. Ovaj čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite. I on se zaista priprema samo za pet minuta. Ukusan, vazdušast dezert za sve ljubitelje čokolade.

SASTOJCI:

  • 4 ravne supene kašike brašna
  • 2 supene kašike kakaoa
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 jaje, umućeno viljuškom
  • 3-4 supene kašike mleka
  • 3 supene kašike ulja
  • 1/4 kafene kašičice praška za pecivo ili sode bikarbone
  • 50 gr izlomljene (ne rendane!) čokolade, da biste dobili ukusne „džepove“ sa istopljenom čokoladom unutar kolača
  • 1 srednja činija (ili veća šolja)

PRIPREMA:

Stavite u činiju kakao, šećer, brašno i prašak za pecivo i sve sastojke promešajte. Dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje, i dobro promešajte da ne ostane grudvica. Sipajte ulje, mleko i ponovo dobro promešajte.

Na kraju dodajte izlomljenu čokoladu i promešajte. Pripremljena sirova smesa treba da zauzima ne više od polovine činije (ili šolje), zato što kolač intenzivno raste za vreme pečenja. Stavite činiju u mikrotalasnu na najveću snagu na tri minuta. I gledajte kako vaš kolač raste pred vašim očima. Kolač možete da jedete iz činije, ili da ga okrenete na tanjir, dok je još vruć.

Možete ga preliti voćnim sirupom, pospite rendanom čokoladom ili sećerom u prahu. Jedite ga dok je još topao, i uživajte u mirisu i istopljene čokolade.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.