grazia

GASTRO

Čokoladni kolač - za 5 minuta!

Ovo je najbrži čokoladni kolač, za čiju pripremu nije potrebna ni modla za pečenje, ni rerna.

Dovoljno je jedna šolja ili činija i mikrotalasna pećnica. Ovaj čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite. I on se zaista priprema samo za pet minuta. Ukusan, vazdušast dezert za sve ljubitelje čokolade.

SASTOJCI:

  • 4 ravne supene kašike brašna
  • 2 supene kašike kakaoa
  • 2 supene kašike šećera
  • 1 jaje, umućeno viljuškom
  • 3-4 supene kašike mleka
  • 3 supene kašike ulja
  • 1/4 kafene kašičice praška za pecivo ili sode bikarbone
  • 50 gr izlomljene (ne rendane!) čokolade, da biste dobili ukusne „džepove“ sa istopljenom čokoladom unutar kolača
  • 1 srednja činija (ili veća šolja)

PRIPREMA:

Stavite u činiju kakao, šećer, brašno i prašak za pecivo i sve sastojke promešajte. Dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje, i dobro promešajte da ne ostane grudvica. Sipajte ulje, mleko i ponovo dobro promešajte.

Na kraju dodajte izlomljenu čokoladu i promešajte. Pripremljena sirova smesa treba da zauzima ne više od polovine činije (ili šolje), zato što kolač intenzivno raste za vreme pečenja. Stavite činiju u mikrotalasnu na najveću snagu na tri minuta. I gledajte kako vaš kolač raste pred vašim očima. Kolač možete da jedete iz činije, ili da ga okrenete na tanjir, dok je još vruć.

Možete ga preliti voćnim sirupom, pospite rendanom čokoladom ili sećerom u prahu. Jedite ga dok je još topao, i uživajte u mirisu i istopljene čokolade.

Foto: Shutterstock

Tekst: S.M.

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti