grazia

GASTRO

Ovo je Vasa iz “Vasine torte”

Vasina torta smatra se jednom od najukusnijih poslastica na teritoriji Balkana, a uvrštena je i među srpske tradicionalne recepte.

Međutim, njen ukus koji se ističe po savršenom spoju teskture mlevenih oraha i belanaca, te ukusa čokolade i osvežavajućeg soka od pomorandže, postao je sinonim za raskošnu tortu.

Sa razlogom. U periodu kada je ova torta nastala, sok od pomorandže se nije upotrebljavao kao uobičajen sastojak u kolačima, a 11 jaja za jednu tortu, nije mala cifra ni sada.

Povod za nastanak je jedna topla porodična priča iz Paraćina, puna ljubavi.

Naime, Vasa Čokrljan koji je važio za jednog od elegantnije gospode iz ovog gradića u centralnoj Srbiji, bio je neženja do svoje 41 godine.

Te, 1908. godine oženio se gospođicom Jelenom, a iste godine par se  po prvi put ostvario u ulozi roditelja. Međutim, za srećan ishod Jelenine trudnoće, zalužan je isključivo njen suprug.

Naime, kako je Jelenina trudnoća odmicala, a plod sve više rastao, lekari su ustanovili da bi porođaj za ženu krhke građe i osetljivog zdravlja poput Jeleninog, mogao biti poguban, pogotovo jer je beba bila u nepravilnom položaju.

Vasa nije prepuštao stvar slučaju. Suprugu je odvezao na pregled u Beograd, a potom i kod stručjaka u Beč, gde se Jelena i porodila, donevši na svet ćerku Ružicu.

Nakon oporavka, Vasina porodica uputila se ka Paraćinu, gde ih je Jelina majka dočekala sa bogatom trpezom, spremivši za zeta specijalnu tortu, na kojoj je danima radila, a koja je po njemu dobila ime.

U nastavku pročitajtereecpt za tradicionalnu Vasinu tortu:

KORA:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
sok od pomorandže za natapanje.

FIL:

200 g mlevenih oraha
1 kašika vrućeg mleka
6 žumanca
12 kašika šećera
125 g maslaca
2 štangle čokolade

GLAZURA:

6 belanaca
200 g šećera
1 šoljica vode

PRIPREMA:

Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje. Ulupati u čvrstu penu od belanca sa šećerom, pa dodavati jedno po jedno žumance i mutiti.

Na kraju dodati orahe, brašno i rendanu čokoladu i sve sjediniti varjačom ili spatulom. Obložiti pleh 26cm ( dno ) papirom za pečenje, a ivice premazati uljem. Istresti celu smesu i staviti da se peče izmedju 20 i 25 minuta.

Pečen biskvit ostaviti u plehu da se hladi.Za fil ulupati žumanca sa šećerom u jednoj manjoj šerpi pa staviti na drugu šerpu u kojoj je oko 2cm vode.

Od momenta kada voda provri kuvati 5 minuta, više da se jaja pasterizuju nego skuvaju. Skinuti sa vatre i hladiti uz povremeno mešanje.

Orahe popariti vrelim mlekom, dodati otopljenu čokoladu i ostaviti isto da se ohladi. U ohladjena žumanca  dodati omekšali maslac i sve mikserom dobro umutiti, zatim dodati deo od čokolade i oraha i opet sve umutiti.

Ohladjenu koru skinuti sa papira ali vratiti u obruč na tacnu ili oko kalupa, kako želite. Koru preliti sokom od pomorandže pa naneti ceo fil i poravanti.

Staviti u frižider da se hladi dok napravite šaum. Za šaum pomešati vodu i šećer i staviti na srednju vatru. Kuvati na laganoj do srednjoj vatri oko 5 minuta, nikako na jačoj jer će vam se karamelisati i moraćete baciti. Dok se kuva spremite veću šerpu i sipajte 2cm vode, jer će vam trebati.

Kada istekne tih 5 minuta uzmite da mutite belanca sa prstohvatom soli. Obavezno mutite u metalnoj ili vatrostalnoj posudi, nikako u plastičnoj jer ćete stavljati na paru da se kuva. Vreme mućenja 4 – 5 minuta, pazite na sirup, ako treba smanjite vatru još.

Kada umutite belanca stavite na vatru šerpu sa vodom, opet 2 cm vode, na nju stavite belanca i polako sipajte sirup, onako još vreo i mutite mikserom. Pokazano je u videu kako ako ovaj deo ne razumete.

Skinite sa vatre, izvadite tortu iz frižidera i odmah stavljajte šaum, malo pritiskajte da ne bi imali džepove ( rupe ) od vazduha.

Poravnajte i stavite nekoliko sati u frižider. Glazuru stavljamo na dobro ohladjenu tortu i brzo se stegne. Otopite čokoladu sa uljem i mlekom na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj zagrevajući po 30 sekundi na srednjoj vatri.

Dobro izmešajte i polako prelivajte po šaumu, nikako sve odjednom na jedno mesto, napravićete rupu. Poravnajte, sačekajte da se čokolada stegne i već možete poslužiti.

Ukoliko tortu držite u frižideru izvadite je pre služenja 15 minuta da čokolada otpusti kako ne bi pucala pri sečenju!

Priredila: M.B.

Foto: Shutterstock
 

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti

GASTRO

Zdrav kolač s višnjama - bez brašna!

Lako, brzo, jednostavno, ukusno i zdravo

GASTRO

Tart sa šljivama

Pravi se brzo i lako a sjajno ide uz ove jesenje dane!

GASTRO

Da li ste probali arančine?

Staro italijansko jelo arančini, dolazi nam iz srca Sicilije

GASTRO

Sočan kolač sa jabukama i grizom

Ako vam se jede nešto slatko, evo odlične ideje.

GASTRO

Malo drugačije: Lazanje sa palačinkama

Ukusi Italije uvek su dobrodošli na trpezu, kako u originalnom izdanju, tako i u malo izmenjenom.

GASTRO

Probajte meksički fahitas

Dajemo vam recept popularnog jela koje Meksikanci obožavaju.

GASTRO

Recept za omiljeni: tost sa avokadom i tunom

Nutritivnim sadržajem, avokado se nalazi u samom vrhu poželjnih namirnica koje bi trebalo svaki dan da se nađe na vašem meniju.

GASTRO

Mandžurijska piletina

Recept za piletinu koja je istovremeno hrskava i mekana.

GASTRO

Sočni kolač s rogačem i jabukama

Znate li uopšte kakav je ukus rogača?

GASTRO

Azijska slatko-kisela čorba

Svi koji vole miks različitih ukusa, biće oduševljeni ovom čorbom.

GASTRO

Čokoladni kolač - za 5 minuta!

čokoladni ekspres-kolač će vas spasiti ako imate “iznenadne“ goste, ili jednostavno, ako želite da se zasladite.

GASTRO

Mini pica od patlidžana

Izuzetno zdrav, niskokaloričan obrok, odličan za večeru ili predjelo, a naročito pogodan za sve one koji vode računa o ishrani.