GASTRO

Probajte boršč, oduševićete se

Mirisna, slatkasto-kiselkasta, pikantnog ukusa, upečatljive boje, najpopularnija ruska čorba osvojiće sva vaša čula

Svečano mesto među ruskim jelima zauzima boršč, jedno od najpoznatijih i najomiljenijih ruskih specijaliteta, simbol tradicionalne kuhinje. Iako Rusi svojataju brošč kao deo njihove gastronomije, s tim se ne slažu Ukrajinci, Belorusi i Poljaci, koji takođe ovo jelo-čorbu doživljavaju kao svoju. Kako god, toliko je ukusna da može postati i vaša.

Pored cvekle, obavezni sastojci boršča su kupus, krompir, crni luk, šargarepa, paradajz i neki kiseli začin (vinsko sirće, limun) kako cvekla ne bi izgubila boju prilikom kuvanja. Kuva se u bujonu od mesa (najbolje junetina, mada može i svinjetina i piletina), a može i sa kockicama za supu, ukoliko ne želite meso, već blažu varijantu čorbe. Svako može da osmisli sopstvenu opciju boršča.

Sastojci:

glavica crnog luka

3 cvekle                                          

pola glavice svežeg kupusa

3 šargarepe

4 paradajza i 3 kašike paradajz-pirea

4 kocke za supu (ukoliko ne želite meso)

1 veza zeleni za supu

Priprema:

Sve sastojke oprati, iseckati na kockice ili izrendati. Na vrelom ulju dinstati izrendanu cveklu desetak minuta, pa doliti vodu da ogrezne, pa na tihoj vatri kuvati još pola sata. U drugoj posudi, na tihoj vatri propržiti crni luk, šargarepu i zelen.

U izdinstanu cveklu dodati paradajz (očišćen i isečen), paradajz-pire i dinstati još desetak minuta, pa pomešati sa lukom, šargarepom i zeleni. U međuvremenu, u dublju šerpu sipati 2 litra vode, dodati biber u zrnu, lovorov list i kocke za supu. Kada provri, dodati krompir, kuvati oko pet minuta, pa staviti kupus isečen na rezance i kuvati još desetak minuta. Posle toga, dodati prethodno pripremljenu mešavinu sa cveklom i kuvati još 15 minuta.

Servirati sa kiselom pavlakom pomešanom sa sitno seckanim peršunovim lišćem ili mirođijom.

Povezane teme

GASTRO

Zaslužili ste: počastite se ukusnim vaflima od banane

Predlažemo da se danas zasladite ukusnim vaflima od banane.

GASTRO

Testenina sa povrćem

Praznici su prošli, a sada nam svima trebaju jela puna zdravih sastojaka, sa malo masti i ugljenih hidrata.

GASTRO

Uživajte u cimetu što češće

Ukusan štapić pun vitamina za veću otpornost organizma u januarskim danima

GASTRO

Čoko mafini za iznenadne goste

Znamo ih kao mafine, kapkejk ili „slatke projice“. Bez obzira na naziv, ovaj dezert  je jedan od omiljenih na poslastičarskom meniju.

GASTRO

Recept: pečeni kesten u rerni

Gradske ulice su već preplavljene mirisom pečenih kestena, koji se lako mogu pripremiti i kod kuće.

GASTRO

Brzi kolačići po receptu Džejmija Olivera

Ako nemate ideju kojom poslasticom da obradujete najmilije, predlažemo vam brze keksiće sa belom čokoladom i brusnicom. Jednostavan recept, uz zagarantovano oduševljenje  najmlađih...

GASTRO

Recept dana: štrudla od jabuka sa bademima

Štrudla od jabuka i vruće kuvano vino savršeni su par, posebno uoči Nove godine.

GASTRO

Omiljeni kolač kraljice Viktorije koji se služi u Bakingemskoj palati

Najomiljeniji desert britanske kraljevske porodice, koji je na dvoru popularan već 200 godina.

GASTRO

Mali zanati velike magije

U vreme modernih tehnologija, mašina masovne proizvodnje i fabrika koje su veće od pojedinih naselja, porodična ili mala zanatska proizvodnja, nekako je pala u zapećak...

GASTRO

Čokoladne bombe koje eksplodiraju u vašoj šolji

Lako se priprema i teško zaboravlja - najpopularniji trend TikTok-a.

GASTRO

Baklava sa orasima za 20 minuta

Brzi desert blogerke Jane!

GASTRO

Najlepše Instagram knedle

Knedle neobičnih boja sa sočnim mlevenim mesom...