Recept dana: Bakalar na portugalski način

Zdrav obrok koji bi trebalo bar jednom nedeljno da se nađe na trpezi. Brzo se priprema, ne prlja se šporet jer se peče u rerni.

U originalnom receptu, bakalar je zvezda ovog jela, ali poslužiće i oslić koji je kod nas već odomaćen. U Portugaliji se koristi sušeni bakalar, što daje posebno primamljivu aromu. Ukoliko se odlučite za bakalar, potrebno ga je prethodno staviti u hladnu vodu da odstoji. 

Sastojci:

  • 800 g bakalara ili oslića
  • 500 g paradajza
  • 350 g crnog luka
  • 750 g krompira
  • 4 čena belog luka
  • 2 lista lovorovog lista
  • kašika slatke mlevene paprike
  • biljni začin
  • peršunovo lišće, sitno seckano
  • maslinovo ulje
  • so, biber 

Priprema:

Iseckajte paradajz, crni i beli luk, očistite krompir i isecite na tanke kriške i sve bogato začinite navedenim začinima. Ribu začinite i nauljite sa obe strane. U vatrostalnoj činiji ili tepsiji slažite naizmenično u slojevima nevedene sastojke, sve dok ne potrošite sav materijal. Poslednji sloj treba da budu kriške krompira. Dodajte još naseckanog peršuna, lovorov list pa sve pospite slatkom i ljutom paprikom, pa prelijte sa 100 ml vode i maslinovim uljem.

Pokrijte posudu folijom i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 180 C, oko 40 minuta. Po potrebi posudu samo protresite. Jelo je gotovo kada krompir omekša.

Foto: Shutterstock