grazia

GASTRO

Recept dana: Bakalar na portugalski način

Zdrav obrok koji bi trebalo bar jednom nedeljno da se nađe na trpezi. Brzo se priprema, ne prlja se šporet jer se peče u rerni.

U originalnom receptu, bakalar je zvezda ovog jela, ali poslužiće i oslić koji je kod nas već odomaćen. U Portugaliji se koristi sušeni bakalar, što daje posebno primamljivu aromu. Ukoliko se odlučite za bakalar, potrebno ga je prethodno staviti u hladnu vodu da odstoji. 

Sastojci:

  • 800 g bakalara ili oslića
  • 500 g paradajza
  • 350 g crnog luka
  • 750 g krompira
  • 4 čena belog luka
  • 2 lista lovorovog lista
  • kašika slatke mlevene paprike
  • biljni začin
  • peršunovo lišće, sitno seckano
  • maslinovo ulje
  • so, biber 

Priprema:

Iseckajte paradajz, crni i beli luk, očistite krompir i isecite na tanke kriške i sve bogato začinite navedenim začinima. Ribu začinite i nauljite sa obe strane. U vatrostalnoj činiji ili tepsiji slažite naizmenično u slojevima nevedene sastojke, sve dok ne potrošite sav materijal. Poslednji sloj treba da budu kriške krompira. Dodajte još naseckanog peršuna, lovorov list pa sve pospite slatkom i ljutom paprikom, pa prelijte sa 100 ml vode i maslinovim uljem.

Pokrijte posudu folijom i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 180 C, oko 40 minuta. Po potrebi posudu samo protresite. Jelo je gotovo kada krompir omekša.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Šta sa ostacima božićne trpeze? Džejmi Oliver ima savršeno rešenje

Goli kuvar obožava ostatke ručkova i večera i od njih pravi savršenu pitu.

GASTRO

Povratak zdravijoj hrani: Zapečeni batat sa leblebijama

Praznici se privode kraju, i vreme je da privedemo kraju i bogatu gozbu prazničnih đakonija

GASTRO

Ramstek punjen na mediteranski način

Veoma ukusno i dekorativno posluženje, idealno za praznične dane.

GASTRO

Okrepljujuća čorba sa belim mesom

Za dane kad vam je potrebna "ekstra" snaga.

GASTRO

Rolnice sa cimetom

Hrskav kolač, savršen za druženje uz popodnevnu kafu.

GASTRO

Rižoto sa sušenim paradajzom

Lagano jelo koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog

GASTRO

Kako đumbir pomaže u ublažavanju prehlade i kašlja

Lekari savetuju da prehladu lečimo đumbirom

GASTRO

Govedina Stroganov sa pireom od celera

Recept francuskog kuvara za ruskog grofa Pavela Stroganova.

GASTRO

Zdrav slatkiš sa samo tri sastojka, gotov je za pet minuta

Potrebne su vam samo urme, a ostale sastojke možete menjati po želji.

GASTRO

Hrskava krilca sa đumbirom

Dajemo vam recept kojim ćete ih u svom domu napraviti podjednako dobro. Aromatična, sočna, hrskava zabava je u najavi.

GASTRO

Sicilijanska kasata

Torta koja je neizostavna na trpezi tokom praznika.

GASTRO

Mafini od spelte, jabuka i nara

Jednostavan recept za neobičnu poslasticu.

GASTRO

Jesenji čizkejk od bundeve

Sezona je bundeve i sve njene prednosti treba iskoristiti