Recept dana: Karbonara sa plodovima mora

Evo ideje kako da lako i brzo osetite morsku atmosferu. Pozovite prijatelje, uživajte u pasti, i evocirajte uspomene sa letovanja ili planirajte put na jug Italije, kolevku testenine.

Ukoliko ste perfekcionista i nigde ne žurite, možete sami napraviti testeninu, za šta vam dajemo recept. A ukoliko volite lepo da se hranite, a da mnogo vremena ne utrošite, onda slobodno kupite gotove taljatele.

SASTOJCI:

ZA TESTENINU

  • 250 g brašna tip 400
  • 200 g jaja
  • so

ZA SOS

  • 500 g smrznutih morskih plodova
  • 100 ml suvog belog vina
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 60 g narendanog sira Grana Padano
  • 2 manja čena belog luka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • sitno seckano peršunovo lišće
  • ekstradevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Za testeninu

Pomešajte brašno sa jajima, prstohvatom soli i 50-60 ml vode, koju ćete sipati malo pomalo. Formirajte lopticu, umotajte je u papir za pečenje i odložite u frižider da stoji oko 30 minuta. Razvucite testo na 2 mm debljine i isecite taljoline.

Za sos

U tiganju na malo maslinovog ulja kratko propržite beli luk, dodajte morske plodove i dinstajte dok plodovi ne omekšaju i voda ispari, povremeno mešajući. Potom, dodajte vino i peršunovo lišće i poklopite da se krčka još desetak minuta.

Umutite jaje i žumance sa pavlakom za kuvanje i rendanim i sirom, pa dodajte u tiganj i sve promešajte, vratite na šporet još minut, dva.

Foto: Shutterstock