Recept dana: Sočni svinjski kare u umaku od nara

Sezona je nara i pravo vreme da ga uvrstite u jelovnik. Meso u komadu, pečeno u rerni, odlična je ideja za dane vikenda, a kad mu dodate još koji krompir, nema ništa lepše. A kako bi sve dodatno začinili i jelu dali neobičnu, osvežavajuću notu, sos od ovog južnog voća je naš izbor.

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog karea u komadu
  • 1-2 kašike mešavine začina
  • 2 čena belog luka
  • ½ kašičice bibera
  • 3 kašike ulja
  • 100 ml soka od nara
  • 50 g putera
  • 2-3 kašike soka od limuna
  • 20 g zrna očišćenog nara

Priprema:

Meso marinirajte mešavinom začina, belim lukom i biberom. Prelijte zagrejanim uljem, sipajte oko 100 ml tople vode, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 35 minuta. Prelijte sokom od nara i nastavite da pečete meso dok ne omekša, po potrebi meso podlijte vodom. Pečeno meso izvadite i stavite na toplo mesto. Umak procedite i stavite u manju posudu. Dodajte puter, limunov sok i kuvajte desetak minuta. Umešajte zrna nara i njime prelijte isečene tople kotlete. Poslužite uz salatu po želji.

Foto: Shutterstock