grazia

GASTRO

Umereni ručak za hladne dane

Mada se često zapitamo kako je moguće da imamo umereni ručak tokom hladnih dana, kada su svuda oko nas opojni mirisi kalorične hrane, negde duboko u sebi znamo kakav bismo to umeren obrok mogli da konzumiramo i u ovom periodu. Da ne biste "kopali" ideje iz glave, mi vam predlažemo kako da napravite izbalansirani ručak za sebe i svoju porodicu.

Zagrejte svoj organizam

Kao što se sportisti zagrevaju na početku treninga, tako tokom hladnijih dana i mi treba da se zagrejemo na samom početku obroka. Domaća supa, krem ili obična čorba, potaž od omiljene kombinacije povrća - sve su ovo odlične opcije, ali uz obaveznu napomenu da je hrana topla.

Jedite "konkretno"

Bilo bi dobro da glavno jelo bude dovoljno jako da vas zasiti, ali je važno da ne preterujete u količini, već da jedete umereno. Bez obzira na to spremate li juneći gulaš, krompir paprikaš, musaku od patlidžana ili sočivo sa bundevom - obratite pažnju na to koliko sipate u tanjir. Uz to, ne zaboravite da dodate salatu i tako se snabdete vitaminima.

Jesenje i zimske poslastice

Vreme je za bundeve i kesten! Odmorite se malo od uobičajenih poslastica i uživajte u plodovima jeseni, koji su pritom izuzetno dobri za organizam. Kombinujte ukuse i napravite sjajnu pitu od ovih namirnica, ali nemojte uzeti ceo red - jedite balansirano i stanite već na drugom parčetu. Možda će vam biti lakše da koristite niskokalorijske zaslađivače, pa u tom slučaju dozvolite sebi i koji zalogaj više.

Nezaobilazni vitaminski dodaci

Ne zaboravite na značaj svežeg voća, koje je, osim što je zdravo, i izuzetno ukusno. Nekoliko sati nakon obroka, pre nego što posegnete za još malo pite, pogledajte malo činiju sa voćem. Uzmite mandarinu, jabuku, pomorandžu ili nar, i nećete se pokajati. Uvek možete popiti i šolju čaja ili toplog mleka pred spavanje.

Ni tokom ostatka godine nijedna namirnica ne bi trebalo da bude "zabranjena", tako da se i sada slobodno prepustite čarima svojih omiljenih ukusa, ali umereno. Pazite na sebe i svoje najmilije, na zdravlje i sveopšte stanje, i bićete srećniji i zadovoljniji, bez obzira na to da li je napolju toplo ili hladno.

PROMO

Pročitajte još

Povezane teme

GASTRO

Recept dana: Zdrav omlet sa karfiolom i kačkavaljem

Recept možete modifikovati začinima, koji svakom jelu daju novu notu i autentičnost.

GASTRO

Recept dana: Hrskavi voćni krambl sa ovsenim pahuljicama

Hrskava poslastica koja se topi u ustima i lako se pravi, a slatko-kiselkasti ukusi se nežno prepliću pod nepcima.

GASTRO

Recept dana: Neobična kesten-bajadera

Vrhunska poslastica kojoj je teško odoleti, a i zašto bi?

GASTRO

Nove kombinacije hrane i pića koje ove jeseni morate da probate

Može li pivo da unapredi naše gastronomsko iskustvo? Vrlo verovatno - sve zavisi od samog piva.

GASTRO

Recept dana: Ukusan potaž od bundeve

Iskoristite sezonu ovog predivnog povrća i uverite se da s razlog nosi epitet kraljice jeseni.

GASTRO

Recept dana: Zapečeni punjeni batat

Savršeno posluženje za večernje druženje sa prijateljima.

GASTRO

Recept dana: Sočan kolač sa rendanom bundevom

Predivan, aromatičan desert koji ćete s lakoćom napraviti i imati nekoliko dana da se sladite.

GASTRO

Recept dana: Tradicionalne paprike punjene sirom i krompirom

Iskoristite sezonu ovog hrskavog povrća punog vitamina C.

GASTRO

Recept dana: Neobična lazanja sa bundevom, blitvom i sirom

Niskokaloričan ručak sa tri vrste sira osvojiće i one koji ne mogu da zamisle obrok bez mesa.

GASTRO

Recept dana: Pasta sa pečurkama

Kada želite obrok za tili čas, ovo je savršen predlog.

GASTRO

Recept dana: Slasni fileti soma sa prelivom od spanaća

Bar jednom nedeljno neka se riba nađe na vašem meniju. Brzo se priprema, ukusna je i zdrava, i odlično se kombinuje sa ostalim povrćem.

GASTRO

Započnite dan zdravim obrokom: 3 ukusne ideje za lagan doručak

Tri ideje za lagan doručak koji će vam dati energiju, a neće opteretiti stomak.

GASTRO

Recept dana: Čokoladni mus za koji su vam potrebna samo dva sastojka

Bez laktoze, bez glutena i dodatog šećera - poslastica u kojoj se uživa bez griže savesti!