grazia
X

Kids

Mali saveti: Ovako će se vaše dete hraniti zdravo

Naše znanje o ishrani dece je ogromno, ponekad možda i preveliko. Roditelji su često nesigurni zbog preporuka, mnoštva informacija i sopstvene volje da sve pravilno urade na polju dečje ishrane. A onda se dešava sledeće: jednogodišnjak želi da tokom čitavog dana jede samo banane ili da se samo igra  hranom, trogodišnjak za rođendan dobija mnoštvo čokolade na poklon i umesto mleka više voli kakao.

Pri ishrani dece važno je da se ne pravi pritisak. Ona ne moraju sve da vole i da jedu. Pojave nedovoljne težine neće nastupiti posle nekoliko dana, već, ako se uopšte i pojave, tek nakon nedelja i meseci jednoličnih jela. Deca detaljno testiraju prehrambene namirnice pre nego što ih prihvate. Kod malene dece veliku ulogu igra čulo dodira: koliko je čvrst kuvani krompir, koliko brzo se kotrlja grašak? To pri jelu baš i nije jednostavno za roditelje, ali je važno za decu. Naš savet: velika portikla, set za sto i stolnjak od mušeme značajno će ograničiti haos.

Šta je potrebno mom detetu?

Preporuke za zdravu dečju ishranu ne razlikuju se mnogo od onih za zdravu ishranu odraslih. Deci je potrebno mnogo energije za pravilan razvoj i rast. U to se ubrajaju vitamini, belančevine, minerali i ugljeni hidrati. Nešto od namirnica, što odrasli redukuju u cilju vitke linije ili iz uverenja, zaista je važno u jelovniku za decu! U to se ubrajaju ugljeni hidrati, recimo, hleb i meso, koji su dobri izvori belančevina, kao i vitamina B i gvožđa.

Šta treba da uključite u dečju ishranu?

Mnogo voća i povrća. Preporučuje se korišćenje sezonskih lokalnih proizvoda koji sadrže više arome i hranjivih sastojaka nego egzotične namirnice iz dalekih krajeva ili proizvodi uzgajani u stakleniku. Najbolje je da to budu bio-proizvodi, bar što se tiče sorti povrća, koji ne sadrže nezdravi nitrat, kao što su zelena salata, spanać ili cvekla. Uostalom, i duboko zamrznuto voće i povrće je zdravo! Duboko zamrznut spanać sadrži mnogo više vitamina C nego sveži, koji je odstojao u frižideru nekoliko dana.

Izdašni ugljeni hidrati iz hleba, pahuljica iz žitarica, krompira ili testenine važni su za dečju ishranu. Pritom, treba  preferirati varijantu od punog zrna, budući da duže zadržava osećaj sitosti i sadrži i balastne materije.

Preporučuje se redovno unošenje mleka i mlečnih proizvoda, sira, kao i mesa, ribe i jaja. Sve ove namirnice čine osnovu ishrane kod dece, jer se ona razvijaju i stoga im je procentualno potrebno mnogo više belančevina nego odraslima.

Namirnice koje sadrže masti i slatkiši. Bez masti se ne može, a poneki vitamini poput A, D i E telo može prihvatiti samo zajedno sa mastima. Povrh toga, omega-3 i omega-6 masne kiseline su važne za nerve i mozak. Preporučuje se korišćenje repičinog i maslinovog ulja.

Da li treba zabraniti slatkiše?

Svi znamo da su mast i šećer nazdrava, ali primamljiva kombinacija! Zato je važno da slatkiše ne zabranite sasvim i ne delite ih kao nagradu za nešto! Svakog dana pružite svom mališanu mali slatkiš. Savet: razgovarajte sa prijateljima i rođacima pa ih posavetujte da deci ne treba da poklanjaju slatkiše ili da to rade u malim količinama. Razmislite o tome koliko i sami konzumirate desert! Deca ne mogu razumeti da su im slatkiši zabranjeni, dok roditelji uživaju u njima (pa makar i tajno). Oni mogu uneti kroz slatkiše oko 100 do 150 kalorija dnevno, a jednogodišnjem detetu dovoljna su četiri mala keksića, dok je za šestogodišnjaka to šest keksića. 

Za kraj, ovo su naših 10 saveta za zdravu dečju ishranu:

1. Mnogo voća, povrća i hleba. Uz to dodati mlečne proizvode, meso, jaja i ribu. Veoma malo masti i slatkiša.

2. Vašem detetu ste potrebni kao uzor! Jedite ono što i vaše dete treba da jede.

3. Zajednički obroci su hrana za dušu. To jača osećaj zajedništva i pripadništva.

4. Jelo nikada ne treba da bude sredstvo prinude niti nagrade! Na taj način nastaju loša povezivanja koja će se zadržati još dugo u životu.

5. Učenje jela je složen proces. Ponekad je potrebno više i duže vremena da dete zavoli nove namirnice. Nemojte brzo da odustanete.

6. Voda je idealno piće za decu. Nezaslađeni voćni čajevi unose male promene. Zabranjeni su alkokol, kafa, zeleni ili crni čaj, energetska pića ili kola napici.

7. Obratite pažnju na promene. Što je šira ponuda u dečjoj ishrani, to će biti raznovrsnija ishrana kada odraste.

8. Stroga pravila ishrane su komplikovana deci. Veganska ishrana bez namirnica životinjskog porekla može dovesti do određenih nedostataka.

9. Dopustite svom detetu da vam pomogne u kuhinji. Jela su dvostruko ukusnija ako se spremaju zajedno.

10. Samo opušteno!

Fotografije: Profimedia

Povezane teme

Kids

Arina Gordiy - Oda mladosti

Arina Gordiy, zvezda našeg Digital cover-a ima samo 12 godina. Modelingom je počela da se bavi sa 10 godina i vrlo brzo je obogatila svoj portfolio.

Kids

Važnost očuvanja pH vrednosti kože u svakodnevnoj nezi beba i dece

Osnovni cilj nege dečje kože jeste da ona bude lepa i zdrava. To se postiže uz pravilno održavanje higijene i primenu proizvoda koji su namenjeni nežnoj dečijoj koži.

Kids

Kako da kupanje svojih mališana učinite manje stresnim?

Sprečite suze i nervozu zbog kupanja uz nove, nežne proizvode za negu koje će i vaši mališani voleti.

Kids

Najbolji načini za smanjenje rivalstva i ljubomore između braće i sestara

Ljubomora među braćom i sestrama je poprilično uobičajena pojava.

Kids

Najbolje vreme i način za upoznavanje bebe sa kravljim mlekom

Uvođenje kravljeg mleka u ishranu bebe je večita tema za diskusiju.

Kids

Pozitivni efekti superheroja na decu

Superheroji su izmišljeni likovi kojima su u pričama i crtanim filmovima, date neverovatne moći.

Kids

Trikovi za navikavanje deteta na nošu koji zaista funkcionišu

Roditelji često nisu najsigurniji kada i kako treba da pristupe skidanju pelena i navikavanju deteta na nošu.

Kids

Narcisizam kod dece – kako se izboriti s njim?

Narcisioznost, narcizam ili narcisizam su termini koji se koriste za opisivanje ljubavi prema vlastitoj ličnosti.

Kids

Sprečavanje i ispravljanje najčešćih loših dečijih navika

Deca su van svake sumnje najdivnija stvorenja na planeti. Međutim postoje trenuci kada su u stanju zaista da vas izbace iz koloseka svojim lošim navikama.

Kids

Kako prestati sa hranjenjem bebe na flašicu?

Roditeljstvo je večita borba sa navikavanjem i odvikavanjem.

Kids

Znaci koji ukazuju na vaše loše ponašanje u ulozi roditelja

Da li takvo nešto poput – lošeg roditeljstva – zaista postoji?

Kids

Znaci upozorenja da vaše dete postaje razmaženo

Kao prvo i osnovno, ni jedan roditelj nema nameru da svoje dete pretvori u razmaženo derište.

Kids

Razgovor o seksu sa detetom – kad i kako?

Razgovor na temu seksa u velikom broju porodica predstavlja tabu temu.

Kids

Veštine koje će vas učiniti boljim roditeljem

Biti roditelj je “posao” koji traje celog života.