5 odličnih wellness trikova koji se praktikuju u najzdravijoj zemlji na svetu

Bloomberg Global Health indeks objavio je listu najzdravijih zemalja na svetu za 2023. Prvo mesto zauzela je (već duži niz godina) Španija. Parametri koji su bili presudni za rangiranje uključivali su zdravstvene rizike (upotrebu duvana, visok krvni pritisak, gojaznost), dostupnost čiste vode, prosečan životni vek, neuhranjenost i uzroke smrti.

Pa ipak, i druge razvijene zemlje mogu se pohvaliti dobroj zdravstvenoj zaštiti i čistoj vodi, ali su ispod Španije. Dakle, šta je ovu zemlju lansiralo na sam vrh liste? Kako se ispostavilo, postoji mnogo razloga zašto je Španija tako zdrava zemlja – od njihove ishrane do vežbanja i mentalnog blagostanja.

Istražili smo njihove najučestalije wellness rutine, koje ih održavaju tako zdravima, i danas ih delimo sa vama.

Jedite zdrave masti i manje porcije

Nije iznenađenje da je ishrana faktor koji doprinosi opštem zdravlju zemlje, a španska ishrana se sastoji od mnogo zdravih masti i mahunarki, voća i povrća, a manje crvenog mesa i prerađene hrane. Jedno od njihovih najpopularnijih jela, paella, ima visok sadržaj omega-3 masti i proteina iz kombinacije morskih plodova. Ali osim paelle, njihova mediteranska ishrana je puna maslinovog ulja, orašastih plodova i ribe koja je bogata zdravim mastima.

Španska kuhinja se takođe sastoji od tapasa (tj. grickalice ili jela u malim porcijama), što omogućava raznovrsnu kolekciju hrane koju možete da jedete i uživate. Ako želite da uključite španski uticaj u svoju ishranu, pokušajte da zamenite crveno meso za više morskih plodova i odlučite se za grickalice kao što su voće, povrće, orašasti plodovi i krekeri sa humusom umesto upakovane hrane kao početne tačke.

Svuda hodom

Prvi način prevoza u Španiji je pešačenje – ne može se poreći da njena prelepa klima pomaže. Hodanje ne samo da održava vaše mišiće jakima, već i povećava unos vitamina D, što je korisno za kognitivno zdravlje, prevenciju raka i još mnogo toga. Štaviše, putovanje peške takođe pomaže u stvaranju boljeg kvaliteta vazduha uz manje emisije iz vozila

Odvojite vreme za društvena okupljanja

Jedna od najlepših stvari vezanih za špansku kulturu je što oni daju prioritet svojim društvenim vezama iznad svega. Dok većina nas obeduje ispred televizora ili dok smo na svojim telefonima ili računarima, ljudi u Španiji vide obroke kao priliku da se povežu sa svojim prijateljima i porodicom. Umesto da žure sa jelom, oni provode sate ćaskajući sa voljenim osobama dok uživaju u svakom zalogaju. Ovo pomaže da se smanji prejedanje, kao i da se poveća osećaj sreće.

Mnoge zemlje daju prednost radu i uspešnoj karijeri iznad svega, ali Španija promoviše uravnoteženiji način života, što objašnjava zašto je njihovo mentalno zdravlje tako visoko rangirano. Sa našim zauzetim rasporedom, jedenje obroka koji traju sat vremena sa prijateljima svaki dan možda nije realno. Umesto toga, posvetite se tome da provedete nekoliko noći nedeljno družeći se uz obrok sa prijateljima.

 Provodite vreme napolju

Španski teren je ispunjen obiljem zelenila i primorskog pejzaža, što doprinosi zdravlju zemlje. Njegova ogromna količina šuma pomaže u održavanju čistog vazduha, a morski povetarac pomaže u smanjenju zagađivača. Ako ste se ikada zapitali zašto grad na obali okeana okružen prirodom miriše tako osvežavajuće i čisto, treba zahvaliti raskošnom pejzažu.

Kada živite u zemlji sa prelepim okruženjem, prirodno ćete provoditi više vremena na otvorenom. Između šetnje svuda, obedovanja na otvorenom i druženja sa prijateljima u parku, španski životni stil je dizajniran da se uživa na otvorenom. Udisanje svežeg vazduha nije samo korisno za vaše fizičko zdravlje, već i za vaše mentalno zdravlje jer smanjuje nivo stresa, snižava nivo kortizola i smanjuje napetost mišića. Čak i ako ne živite u zemlji na obali okeana kao što je Španija, prioritet je da izađete napolje do parka ili reke barem jednom nedeljno.

Ozbiljno niži nivoi stresa

Španci su oličenje ravnoteže između posla i privatnog života i veruju da sreća dolazi iz malih stvari – bilo da se radi o uživanju u vremenu sa prijateljima i porodicom, kuvanju obroka sa svežim sastojcima ili čak dremuckanju usred dana. Ne dozvoljavaju da ih posao definiše, i umesto toga pronalaze svrhu i strast fokusirajući se na stvari koje vole. Drugim rečima, španski lifestyle  je relativno bez stresa, nešto što nije lako postići u Srbiji.

Umesto da jednostavno maštate o bezbrižnom životu, primenite jedan mali ritual dnevno koji će vam pomoći da oponašate španski način života i cenite naizgled svakodnevna iskustva u vašem životu. Možda se probudite malo ranije da biste osetili čari jutarnjeg razvlačenja ili jednom nedeljno radite iz kafića (ako ste u mogućnosti).

Mala dela se sabiraju i mogu učiniti mnogo mirnijom, srećnijom nedelju, mesec i godinu.

Foto: Pexels

Priredila: T.M.