6 razloga zbog kojih bi trebalo da započnete treniranje boksa

Protiv smo rodnih stereotipa i navijamo za zdrav način života i efikasnost u svemu. Stoga, ako osećate da sada treba da se razveselite, izgubite par kilograma viška i samo aktivirate svoje mišiće, savetujemo vam da se prijavite za boks.

Prema rečima stručnjaka, boks nije samo multifunkcionalan sport koji trenira sve mišićne grupe, već i odličan način meditacije i vežbanja snage. U slučaju da ste ikada želeli da se oprobate u boksu, nudimo vam šest motivacionih razloga za novi sportski debi.

1. POSTANITE DISCIPLINOVANI

Boks trenira vaše telo, karakter i disciplinuje vas. Čak i u jednostavnim planovima za taj dan, ispoštovaćete režim, shvatićete koliko je važno stići na vreme na svoje treninge kako biste imali vremena za istezanje i zagrevanje. Posle nekoliko sesija, više nećete želiti da propustite časove.

2. POSTANITE IZDRŽLJIVI

Opšta fizička spremnost je sastavni deo treninga boksa. Zagrevanje, trčanje, preskakanje konopca – razne vrste kardio treninga povećaće izdržljivost, telo će biti zategnutije, mišići će se “napumpati” osećaćete se okrepljenije.

3. POBOLJŠAJTE BRZINU RAZMIŠLJANJA

Zahvaljujući boksu možete poboljšati brzinu reakcije: na primer, bokseri u deliću sekunde donose odluke o tome kako i gde da udaraju. Čak i u svakodnevnom životu, ova veština će vam biti korisna: uhvatiti padajuću šolju na vreme ili ne nagaziti u baru je uvek korisno.

4. IMAJTE POVERENJA U SEBE

Zategnuto telo, prve pobede u sportu će vas oduševiti, povećati samopouzdanje i motivisati za dalji razvoj.

5. POBOLJŠAJTE ZDRAVLJE

Boks je izvrsna vrsta kardio treninga koji jača imunološki sistem, razvija izdržljivost: pluća i srce postaju jači. Utvrđeni režim treninga pomoći će vam da uspostavite pravilnu ishranu: što više trenirate, manje ćete želeti da pojedete nešto štetno i pogoršate pozitivan rezultat treninga.

6. OPUSTITE SE

Boks vam pomaže da se opustite i oslobodite negativne energije. Redovni treninzi naučiće vas da se lakše nosite sa problemima i padovima. Ako osećate da ste u poslednje vreme postali razdražljiviji, boks će vam pomoći da se smirite, nosite sa emocijama i vratite u stanje harmonije.

Foto:Pinterest