Ajurveda i Covid-19: kako sprečiti virus i vratiti imunitet ako ste već bili bolesni

Pristalice ajurvede veruju da je bilo koju bolest lakše sprečiti nego izlečiti.

Zbog toga ajurvedski lekari nude veliki arsenal sredstava za sprečavanje bolesti i jačanje imuniteta, kao i za oporavak tela posle bolesti, što je posebno važno tokom pandemije koronavirusa.

Saznali smo kako poznavanje principa ajurvede može smanjiti rizike od zaraze Covid-19, kako ubrzati oporavak i oporaviti se od bolesti.

Kako se Ajurveda bori protiv Covid-19?

Ajurveda nudi širok i najsvestraniji spektar preventivnih mera, uključujući duhovne prakse, prirodne biljne preparate i preporuke za terapijsku ishranu. To je takav integrisani pristup koji pomaže jačanju imuniteta, smanjenju upale u telu, neutralisanju endotoksina i uopšte normalizaciji emocionalne pozadine.

Dakle, terapijska dijeta za imunitet prema zakonima Ajurvede zasniva se na tri glavna principa:

 • Jedite u skladu sa biološkom glađu, izbegavajući prekomerno prejedanje, jer to može dovesti do unutrašnjih upala;
 • Slušajte svoje telo i fiziološke potrebe;
 • Neka ručak bude najvažniji i najhranjiviji obrok u danu (prema studijama, od 12:00 do 15:00 telo aktivno razgrađuje elemente dobijene hranom);

Šta ako se razbolite od koronavirusa ili neke druge virusne bolesti?

Pre svega prilagodite svoju ishranu, čineći svaki obrok što bogatijim i zdravijim. A takođe obratite pažnju na to šta ste jeli tokom vremenskog perioda kada ste osetili prve simptome bolesti (verovatno ćete otkriti da tada nije bilo dovoljno vitamina u ishrani).

Pokušajte neko vreme da eliminišete ili bar smanjite mlečne proizvode, masti, meso i drugu hranu koja je teško svariti. Tokom bolesti vaš metabolizam značajno smanjuje aktivnost, pa teška hrana samo provocira širenje virusa u telu.

Pijte što više tople vode sa dodatkom đumbira (po želji). Ovo je najlakši i najpristupačniji način za ubrzavanje metabolizma, kao i za podršku radu limfne i ćelijske drenaže.

Ne preterujte, izbegavajte naporne fizičke aktivnosti (lagano istezanje ili joga su prihvatljivi) i dajte telu vremena da se oporavi. Vrlo dobar rezultat pokazuju vežbe disanja, koje istovremeno pomažu u obnavljanju funkcije bronhija i pluća, posle bolesti od Covid-19.

Kako se nositi sa postkovidnom depresijom?

Stres je prirodna reakcija na unutrašnje ili spoljne promene, koju prati povećana anksioznost i nestabilno emocionalno stanje. U slučaju koronavirusa, čak i nakon oporavka, stres može potrajati i dovesti do faze post-depresije.

 • U svakodnevnu rutinu dodajte redovno vežbanje.
 • Pratite svoje emocije tokom dana, a da ne dopustite da uznemirene misli utiču na vaše raspoloženje.
 • Organizujte sebi emocionalno „olakšanje“ praktikovanjem joge, meditacije ili drugih vežbi koje volite.

Jednostavni svakodnevni saveti koji pomažu u sprečavanju bolesti:

Prema principima ajurvede, imunitet je kumulativni proces vaše probave i metaboličkih procesa. Stoga:

 • Pokušajte da budete što bliže svom cirkadijalnom ritmu vežbanjem principa Dinakaharie, uključujući rano buđenje, samopoštovanje probave ujutru, redovno vežbanje, adekvatno spavanje, pažnju na prirodne nagone tela.
 • Upravljajte svojim raspoloženjem i ne dozvolite da negativne misli prerastu u stres. Najbolji način da se to izbegne je meditacija. Poznato je da jača imuni sistem i smanjuje upale.

Što se tiče ishrane, upamtite nekoliko osnovnih pravila:

 • Jedite ono što je dobro i kompatibilno za vas, u zavisnosti od vašeg procesa varenja.
 • Ako je moguće, u ishranu uključite đumbir, kurkumu, papriku, i limetu (umereno). Pomoći će u jačanju metabolizma i jačanju imuniteta.
 • Izbegavajte upotrebu jogurta i kefira noću, kiselo mleko je preteško za večernju probavu.
 • Održavajte optimalni nivo vode u svom telu.