Fitnes

Dva pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što postanete vegan

Vegani sa iskustvom savetovali su čitaoce britanskog lista The Guardian kako bi im  pomogli na njihovom putu ka zdravom načinu života.

Razgovarali su o poteškoćama koje čekaju ambiciozne vegane u životu bez životinjskih proteina. Odabrali smo dve tačke koje su nas iznenadile i čine nam se najvažnijim.

1. Da li ste spremni da slušate kritike svojih prijatelja i poznanika koji jedu meso?

Prema statistikama, to je ono što lomi ambiciozne vegane - stalne kritike voljenih i rođaka koji ne dele vaš put. Vegane često nazivaju razdražljivima i ovo povezuju sa nedostatkom mesa u ishrani i večitim osećajem gladi. Ali pokušavate svaki dan na desetine puta da odgovorite na isto pitanje - da li zaista ne želite da pojedete komad bifteka? Ili sve vreme odbijate ponudu kolega da uzmete pržena pileća krilca u najbližoj brzoj hrani.. Poštovanje izbora prijatelja je teška nauka koju mnogi još uvek moraju da nauče. Vegani sa iskustvom savetuju da „ljubazne kritičare ubijaju ljubaznošću“, pa čak pozitivno i ljubazno reaguju na zle šale, budu empatični prema onima koji vam se šale ili ih počaste veganskom pločicom čokolade. Na kraju krajeva, možete im reći nešto zanimljivo o veganstvu. Na kraju krajeva, jednom kada ste bili isti - niste znali ništa o ovom iskustvu. Samo se nikada ne svađajte i ne dokazujte. 

Mali savet - kada idete u posetu, ponesite svoju vegansku pitu ili bilo koje drugo jelo kako biste voljenima pokazali koliko ukusna može biti zdrava hrana.

2. Da li želite da brzo i potpuno ili postepeno krenete u veganstvo?

Odgovor na ovo pitanje pomoći će vam da razumete sebe i to zavisi samo od vas. Ako više volite da sve započnete odmah, onda slobodno trčite do pijace sa listom povrća, začinskog bilja i voća. Ako ste skloni razmišljanju i niste sigurni u sebe, lakše je sve raditi postepeno, malim koracima.

Prvo zamenite uobičajene soseve veganskim, zatim dodajte više zelenila u svoju ishranu, a zatim počnite da kupujete samo veganske slatkiše. I ne zamerite sebi što ste slučajno pojeli komad ribe ili mesa - svi smo ljudi i skloni smo greškama. Samo se ne plašite da ćete morati da se mučite sa receptima, već naprotiv, veganstvo se ne odnosi na dodatne sate u kuhinji, već na vraćanje korenima - vrlo jednostavnu i razumljivu ishranu.

elle.ru

 

Povezane teme

Fitnes

Prejedanje usled stresa – kako ga sprečiti

Ostajete posle radnog vremena na poslu, partner vas iritira, imate stotinu stvari na svojoj listi obaveza… A šta vi radite?

Make up

Lanci i prstenje: praznična makeup kolekcija Chanel 2020

Chanel praznična kolekcija 2020 nosi naziv Les Chaînes D’Or De Chanel i posvećena je legendarnom zlatnom lancu satkanom od crne kožne vrpce, jednom od kultnih simbola modne kuće.

Make up

Beauty evolucija Eme Stoun

Teško je setiti se vremena kada Ema Stoun nije bila jedno od glavnih glumačkih imena, izvor fenomenalne inspiracije stila i lepote.

Fitnes

Ginekolog otkriva: koja pitanja morate postaviti svom lekaru

Poput plaćanja računa i poreza, poseta ginekologu je apsolutno neophodna, iako nije nimalo zabavna…

Parfemi

Twist & Spray: Chanel je predstavio muški parfem u prikladnom formatu za putovanja

Chanel je predstavio ažuriranu verziju muških mirisa Bleu de Chanel

Fitnes

Za imunitet i dobro raspoloženje: kako pravilno čuvati đumbir?

Očuvanje korisnih svojstava najpopularnije superhrane.

Fitnes

Da li vam hipnoza može pomoći da smanjite kilažu?

Izbacili ste prerađeni šećer iz svoje ishrane i posećujete teretanu nekoliko puta nedeljno, ali iz nekog razloga, tih poslednjih pet kilograma koje pokušavate da skinete već godina...

Kosa

Instagram nedelje: najneobičnije frizure i boje

Leopard, geometrijski motivi, ruže...

Fitnes

Šta treba raditi posle seksualnog odnosa kako biste izbegli infekcije

Infekcije urinarnog trakta se mogu pojaviti same od sebe, ali, ukoliko ste seksualno aktivni, šanse da se jedna od njih razvije su daleko veće.

Kosa

Street style: 35 frizura za svaki dan

Da li je frizura važna prilikom kreiranja stajlinga? Naš odgovor je – Da!

Fitnes

7 načina da sagorite 100 kalorija bez vežbanja

Ako sve ovo učinite odjednom, možete sagoreti 700 kalorija.

Fitnes

5 razloga zašto vas boli glava

Da li ste loše spavali? Vreme se menja? Da li pritisak ponovo ruši sve rekorde? Šta se zapravo može skrivati iza migrene?

Fitnes

Maggi dijeta - šta je to i da li uopšte deluje?

Ne, nećete morati da jedete pileći bujon!

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedete kruške

I zašto ih ne treba jesti na prazan stomak?

Nega kože

Farel Vilijams lansira liniju kozmetike

Farel Vilijams lansira liniju proizvoda za negu kože za sve polove.