Dva pitanja koja treba da postavite sebi pre nego što postanete vegan

Vegani sa iskustvom savetovali su čitaoce britanskog lista The Guardian kako bi im  pomogli na njihovom putu ka zdravom načinu života.

Razgovarali su o poteškoćama koje čekaju ambiciozne vegane u životu bez životinjskih proteina. Odabrali smo dve tačke koje su nas iznenadile i čine nam se najvažnijim.

1. Da li ste spremni da slušate kritike svojih prijatelja i poznanika koji jedu meso?

Prema statistikama, to je ono što lomi ambiciozne vegane – stalne kritike voljenih i rođaka koji ne dele vaš put. Vegane često nazivaju razdražljivima i ovo povezuju sa nedostatkom mesa u ishrani i večitim osećajem gladi. Ali pokušavate svaki dan na desetine puta da odgovorite na isto pitanje – da li zaista ne želite da pojedete komad bifteka? Ili sve vreme odbijate ponudu kolega da uzmete pržena pileća krilca u najbližoj brzoj hrani.. Poštovanje izbora prijatelja je teška nauka koju mnogi još uvek moraju da nauče. Vegani sa iskustvom savetuju da „ljubazne kritičare ubijaju ljubaznošću“, pa čak pozitivno i ljubazno reaguju na zle šale, budu empatični prema onima koji vam se šale ili ih počaste veganskom pločicom čokolade. Na kraju krajeva, možete im reći nešto zanimljivo o veganstvu. Na kraju krajeva, jednom kada ste bili isti – niste znali ništa o ovom iskustvu. Samo se nikada ne svađajte i ne dokazujte. 

Mali savet – kada idete u posetu, ponesite svoju vegansku pitu ili bilo koje drugo jelo kako biste voljenima pokazali koliko ukusna može biti zdrava hrana.

2. Da li želite da brzo i potpuno ili postepeno krenete u veganstvo?

Odgovor na ovo pitanje pomoći će vam da razumete sebe i to zavisi samo od vas. Ako više volite da sve započnete odmah, onda slobodno trčite do pijace sa listom povrća, začinskog bilja i voća. Ako ste skloni razmišljanju i niste sigurni u sebe, lakše je sve raditi postepeno, malim koracima.

Prvo zamenite uobičajene soseve veganskim, zatim dodajte više zelenila u svoju ishranu, a zatim počnite da kupujete samo veganske slatkiše. I ne zamerite sebi što ste slučajno pojeli komad ribe ili mesa – svi smo ljudi i skloni smo greškama. Samo se ne plašite da ćete morati da se mučite sa receptima, već naprotiv, veganstvo se ne odnosi na dodatne sate u kuhinji, već na vraćanje korenima – vrlo jednostavnu i razumljivu ishranu.

elle.ru