Fitnes

Hoću li dobiti kolače? Ili kako je želudac povezan sa mozgom

Zašto dobra probava stvara dobro raspoloženje i obrnuto?

Sve je na svetu međusobno povezano, a ljudsko telo savršeno ilustruje ovu paradigmu. Možda vam nije poznato, ali dok čitate ove redove, debelo crevo vodi non-stop dijalog sa mozgom. Iako su ova dva organa tela udaljena, imaju sličan broj nervnih ćelija i komuniciraju putem zajedničkih medijatora nervnog sistema.

Mozak nije sam kada odlučuje da vam je potrebna hrana. Bakterije koje su nastanjene u crevima imaju značajnu ulogu u ovoj odluci. Ispitujući različite proteine sintetirane iz crevne flore, francuski i kanadski biolozi su identifikovali „signalne molekule“ gladi i sitosti. Prema naučnom članku objavljenom u novembru 2015. u časopisu Cell Metabolism, molekularni kodovi koji informišu o fazi zasićenja prenose se u mozak. Čim poruka stigne, "kontrolni centar" reguliše apetit, dajući telu naredbu da utoli glad.

„Prekomerno prisustvo određenih bakterijskih sojeva u debelom crevu, kao što je klostridija, izaziva simptome depresije,“ objašnjava profesor Didije Desor, sa Univerziteta u Nansiju. "Lepljivi i neprijateljski mikroorganizmi koriste sve dostupne triptofane - aminokiselinu neophodnu za sintezu serotonina, hormona dobrog raspoloženja." 

Želja za konzumiranjem određenog proizvoda, uopšteno je nametnuta. Cilj bakterija iz creva je jednostavan: dobiti ono što vole. Neki sojevi više vole masti, drugi više proteine ili ugljene hidrate, tako da je konkurencija između mikroba debelog creva konstantna i neizbežna. Najbrojnija vrsta bakterija „oduzima moć“ i nameće svoj izbor jela, stvarajući hemijske signale koje dekodiraju crevne nervne ćelije i prenose u mozak, što na kraju potvrđuje i vaš meni.

Nepotrebno je reći, vrlo podmukle "mrvice" žive u utrobi. Ako jelovnik ispuni očekivanja bakterija, one će vam pružiti hemijsko ohrabrenje - priliv pozitivnih emocija koje vas podstiču da nastavite u istom duhu („dobro urađeno, više čokolade, više, više!“). A ako se deo hrane ne poklapa sa njihovim željama, dobićete poruku o nezadovoljstvu. Ovo izaziva određena hrana, naročito šećer, kada se u probavnom traktu pojavi previše gljivica nalik kvascu. Obožavaju ugljene hidrate i na svaki mogući način podstiču privlačnost slatkišima, pecivima i drugim delicijama, obećavajući dobro raspoloženje zauzvrat. I što se više oslanjate na slatkiše i peciva, aktivniji se razmnožavaju u crevima. Jedini način da se prekine začarani krug je ograničiti unos ugljenih hidrata i posebno šećera, tako što ćete obnoviti meni u korist proteina, voća i povrća.

Povezane teme

Parfemi

Pet finih i toplih mirisa za jesen

Početak svake nove sezone krije potrebu za promenama.

Parfemi

Lejdi Gaga u reklami za novi miris Valentino - Voce Viva

U julu je postalo poznato da je Lejdi Gaga postala zaštitno lice novog mirisa Valentino Voce Viva, a sada je modna kuća predstavila reklamnu kampanju uz učešće zvezde, posvećenu...

Nega kože

CHANEL - LE LIFT Creme de Nuit

Radimo i pronalazimo trenutke da učinimo stvari koje zaista volimo: želimo sve!

Kosa

Top 3 biljna izvora omega-3 za lepu kosu

Ova ulja sadrže više omega-3 masnih kiselina nego riba.

Make up

Misliš da poznaješ Avon? Razmisli ponovo.

Avon lansira novu brend kampanju: ,,Gledaj me sada”

Nega kože

Koja je razlika između oksigenacije i hidratacije kože?

Da li ste ikada išli na tretman lica kiseonikom ili kupili kremu koja sadrži kiseonik kao glavni sastojak?

Parfemi

Rubin, smaragd i safir: „dijamantski“ mirisi sestara Kardašijan

Sestre Kardašijan ne prestaju da oduševljavaju fanove: ovog puta lepotice su objavile kolekciju mirisa koja je inspirisana dragim kamenjem - rubinom, safirom i smaragdom.

Fitnes

Pripremite čaj od banane za dobar san

Recept za najpopularnije "umirujuće" piće nam otkriva šef kuhinje joga centra u Indiji!

Nega kože

Eliksir mladosti: omiljeni preparat za lice Žizel Bundšen

Poznati supermodel Žizel Bundšen prepoznata je kao jedna od najlepših žena na svetu.

Nega kože

10 najboljih sastojaka za negu kože prema Google pretraživaču

Ako postoji nešto za šta je Internet dobar, to je svakako činjenica da možete upoznati najnovije proizvode za negu kože i ključne sastojke svakog losiona i kreme.