Fitnes

Kako vruća kupka utiče na metabolizam

Gubitak kilograma, povećani metabolizam i druge prednosti tople kupke.

Prohladno vreme ispred prozora bez daljeg razmišljanja osigurava da je topla kupka na kraju dugog dana odlična ideja. Naučnici su nedavno dodali još jednu očiglednim prednostima prijatnog postupka: rezultati studije objavljene u američkom časopisu primenjene fiziologije potvrđuju da redovne kupke pomažu ubrzavanju metabolizma i pomažu u gubitku kilograma.

Studija je obuhvatila ljude sa prekomernom telesnom težinom i neaktivne osobe kako bi saznali da li bi tople kupke mogle biti alternativni tretman za ljude sa invaliditetom. Rezultati su pokazali da su nakon sat vremena boravka u kadi sa temperaturom vode od +39 ispitanici pokazali smanjenje šećera u krvi i insulina, praćeno ubrzanjem metabolizma glukoze. Ono što je posebno prijatno, naknadno je potvrđeno da su rezultati ispitivanja relevantni za ljude bilo koje starosne grupe i bavili se nekom aktivnošću.

Odavno je poznato da opuštanje u vrućoj vodi ima pozitivan efekat na telo nakon vežbanja. Naučnici ovo objašnjavaju činjenicom da fizički stres od vežbanja izaziva porast nivoa interleukina 6 (IL-6), jednog od najvažnijih posrednika akutne faze upale, što zauzvrat pokreće imunološki odgovor tela, mobilišući snage za borbu za zdravlje - i vruće kupka je jednostavno nezamenljiva za smirivanje sve ove panike u umornom telu.

Ali čak i ako ste daleko od vežbanja ili vam se iz nekog razloga ne preporučuje da se uključujete u vežbanje, prema nedavnim saznanjima naučnika, opuštanje u vrućoj vodi aktivira oslobađanje supstanci koje snižavaju krvni pritisak, ubrzavaju metabolizam i smanjuju nivo šećera u krvi.

Vesti su definitivno dobre, ali to nije razlog da ukinete vežbanje, bacite propusnicu iz fitnes centra i umesto toga potopite se u kadu sat vremena dnevno. Samo što sada postoji naučno dokazan razlog da se produži vreme određeno za tretmane vodom. A ako trenutno razmišljate da li da se uronite u vruću vodu sa aromatičnom penom i lekovitim uljima, podsetite se da topla kupka i tuš ...

... pomažu kod prehlade

Vruća voda (u kupku možete dodati kamilicu ili kantarion) pomoći će u sprečavanju bolesti, a vlažna para će navlažiti nosne kanale, delujući kao prirodni dekongestiv za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

... promoviše gubitak kilograma

Spomenuta studija koju je vodio dr. Steve Faulkner otkrila je da je vruća kupka smanjila vrhunski nivo šećera nakon obroka i sagorela oko 140 kalorija na sat, više nego na primer hodanje sat vremena brzim tempom.

... ublažava napetost mišića

Vruća kupka ublažava opšti stres od fizičkog napora, smiruje napete mišiće i blagotvorno deluje na san, dok tuš pruža izvrsnu masažu ramena, vrata i leđa, poboljšava cirkulaciju krvi i stanje kože.

Povezane teme

Fitnes

Zašto bi trebalo da jedete kivi za doručak

Želeći da dodamo vitamin C u ishranu, obično razmišljamo o pomorandžama, čak ni ne sluteći da kivi sadrži dvostruko više vitamina.

Fitnes

4 saveta za rešavanje hroničnog umora

U većini slučajeva, nedostatak vitalnosti povezan je sa nedostatkom energije.

Kosa

Najbolja ulja za zdravu i sjajnu kosu

Za suvu i lomljivu kosu, za rast i perut - otkrivamo vam sve o najboljim uljima za kosu.

Nega kože

Keramidi umesto retinola: najbolji sastojak protiv starenja kože

Naša koža sastoji se skoro od 50 procenata ceramida (keramida), pa ne treba da čudi što ovaj sastojak igra vitalnu ulogu u određivanju izgleda i osetljivosti naše kože.

Nega kože

Silikoni u kozmetici: 7 dobrih razloga da ih izbegavate

Reći ćemo vam šta su zapravo silikoni, kakav efekat imaju na našu kožu i kako (i što je najvažnije) da ih prepoznamo u proizvodima.

Parfemi

Vreme i staklo: kako pravilno čuvati omiljene parfeme

Da ne bi izgubili miris i jedinstveni šarm.

Fitnes

Zašto su slatkiši neophodni našem telu

Da li je pametno izbaciti šećer u potpunosti iz ishrane?

Nega kože

Suve usne: 10 saveta za zaštitu usana zimi

Kako se otarasiti suvih i perutavih usana tokom hladne sezone?

Fitnes

8 namirnica koje možete da jedete noću kako ne biste naštetili figuri

Iz nekog razloga, hrana postaje posebno ukusna i poželjna noću. Pročitajte o tome kako kombinovati posao sa zadovoljstvom u našem materijalu.

Parfemi

Sa mirisom mora, maslinovog drveta i shea maslaca: kolekcija L'Occitane za muškarce

Ukoliko želite da poklonite svom partneru mirise inspirisane prirodom.

Parfemi

Anemone, bršljan i kamilica: botanička reklamna kampanja Loewe Perfumes

Beauty snimanje nove kolekcije mirisa Botanical Rainbow.

Parfemi

Costa Azzurra - Tom Ford

Sunčano blaženstvo, primorska estetika i jedinstvena čarolija mediteranske atmosfere - u jednoj bočici.