grazia

Fitnes

Kako vruća kupka utiče na metabolizam

Gubitak kilograma, povećani metabolizam i druge prednosti tople kupke.

Prohladno vreme ispred prozora bez daljeg razmišljanja osigurava da je topla kupka na kraju dugog dana odlična ideja. Naučnici su nedavno dodali još jednu očiglednim prednostima prijatnog postupka: rezultati studije objavljene u američkom časopisu primenjene fiziologije potvrđuju da redovne kupke pomažu ubrzavanju metabolizma i pomažu u gubitku kilograma.

Studija je obuhvatila ljude sa prekomernom telesnom težinom i neaktivne osobe kako bi saznali da li bi tople kupke mogle biti alternativni tretman za ljude sa invaliditetom. Rezultati su pokazali da su nakon sat vremena boravka u kadi sa temperaturom vode od +39 ispitanici pokazali smanjenje šećera u krvi i insulina, praćeno ubrzanjem metabolizma glukoze. Ono što je posebno prijatno, naknadno je potvrđeno da su rezultati ispitivanja relevantni za ljude bilo koje starosne grupe i bavili se nekom aktivnošću.

Odavno je poznato da opuštanje u vrućoj vodi ima pozitivan efekat na telo nakon vežbanja. Naučnici ovo objašnjavaju činjenicom da fizički stres od vežbanja izaziva porast nivoa interleukina 6 (IL-6), jednog od najvažnijih posrednika akutne faze upale, što zauzvrat pokreće imunološki odgovor tela, mobilišući snage za borbu za zdravlje - i vruće kupka je jednostavno nezamenljiva za smirivanje sve ove panike u umornom telu.

Ali čak i ako ste daleko od vežbanja ili vam se iz nekog razloga ne preporučuje da se uključujete u vežbanje, prema nedavnim saznanjima naučnika, opuštanje u vrućoj vodi aktivira oslobađanje supstanci koje snižavaju krvni pritisak, ubrzavaju metabolizam i smanjuju nivo šećera u krvi.

Vesti su definitivno dobre, ali to nije razlog da ukinete vežbanje, bacite propusnicu iz fitnes centra i umesto toga potopite se u kadu sat vremena dnevno. Samo što sada postoji naučno dokazan razlog da se produži vreme određeno za tretmane vodom. A ako trenutno razmišljate da li da se uronite u vruću vodu sa aromatičnom penom i lekovitim uljima, podsetite se da topla kupka i tuš ...

... pomažu kod prehlade

Vruća voda (u kupku možete dodati kamilicu ili kantarion) pomoći će u sprečavanju bolesti, a vlažna para će navlažiti nosne kanale, delujući kao prirodni dekongestiv za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

... promoviše gubitak kilograma

Spomenuta studija koju je vodio dr. Steve Faulkner otkrila je da je vruća kupka smanjila vrhunski nivo šećera nakon obroka i sagorela oko 140 kalorija na sat, više nego na primer hodanje sat vremena brzim tempom.

... ublažava napetost mišića

Vruća kupka ublažava opšti stres od fizičkog napora, smiruje napete mišiće i blagotvorno deluje na san, dok tuš pruža izvrsnu masažu ramena, vrata i leđa, poboljšava cirkulaciju krvi i stanje kože.

Povezane teme

Trendovi

Najnoviji nail trend odgovara nestabilnom letnjem vremenu

Cloud nail: najnoviji nail art trend koji smo pronašli na Instagramu!

Make up

10 najboljih BB krema - jer se na leto opraštamo od teških pudera

U letnjim mesecima svi želimo da naša šminka bude što svežija i laganija. BB kreme su idealan saveznik da se to postigne!

Nega kože

Anew Hydra ProVita-D dnevna krema pruža 72 sata hidratacije

Avon inovacija sa ekskluzivnom ProVita-D tehnologijom

Fitnes

Da li je sir zabranjen ukoliko želite da izgubite kilograme

„Mogu li da jedem sir kada pokušavam da smršam?“ - jedno je od najčešće postavljanih pitanja nutricionistima.

Fitnes

Zašto je važno posvetiti 10 minuta dnevno meditaciji

Otkrivamo kako da se oraspoložimo i osećamo bolje za samo 10 minuta dnevno.

Parfemi

Letnji prijatelj: najlepši parfemi sa notom irisa

Sezona cvetanja irisa (perunike) je u punom jeku. Podsećamo na najpoznatije mirise u istoriji parfimerije sa notom irisa.

Nega kože

Zašto svima trebaju ledene kupke

Ući u kadu punu ledene vode, a zatim i neko vreme tamo ostati može izgledati kao nešto zaista ludo.

Kosa

5 načina da napravite savršene lokne bez toplote

Niko od nas ne može da odoli dugim uvojcima i predivnim talasima u kosi.

Trendovi

4 sveže ideje za manikir koje ćemo sigurno isprobati ovog leta

Za prve dane leta biramo žive boje i trendi manikir sa naglaskom na detalje.

Kosa

Smeđa kosa: 5 vrhunskih načina za oživljavanje boje tokom leta

Od proleća sanjamo da leto dočekamo sa potpuno novom bojom i frizurom i konačno je došlo vreme.

Fitnes

Naomi Kembel otkriva na Instagramu tajnu savršenog tela

Naomi Kembel je poznata po svom fit telu i savršeno oblikovanim nogama.

Kosa

Boemske frizure za letnje šetnje

Ukoliko želite da ovog leta budete „dete cveća“ izdvojili smo za vas niz frizura koje ćete lako napraviti i koje su potpuno inspirisane 70-im godinama.