Fitnes

Postoje noći kada ne možemo da spavamo

Zašto ne mogu da zaspim?

Ako niste mogli zaspati tokom naizgled mirnih noći, ovo su možda razlozi!

Postoje noći kada jednostavno ne možemo zaspati, a umesto da se opustimo, valjamo se u krevetu s pitanjem: ali zašto ne mogu da spavam?

Obično okrivljujemo misli koje nam padaju na pamet. Međutim, postoje i drugi razlozi zbog kojih ne možemo sklopiti oči i koje samo treba prepoznati da biste se rešili jednom zauvek.

Hormon stresa vas održava budnim

Kada kortizol, hormon stresa, raste, osećamo se nervozno i umorno. Shodno tome, noć postaje vreme koje treba iskoristiti, a naš um ostaje budan, jer smo prirodno vođeni da tražimo rešenja za svoje probleme.

Rešenje: ne tražite rešenje (i ne brojite ovce!) Zvuči kao igra reči, ali istina je da ako u neprospavanim noćima provodite vreme za pronalazak rešenja za tu misao koja vas zaokuplja, znajte da radite u pogrešnom smeru. Dovoljno je reći da je čak i stari savet brojanja ovaca kontraproduktivan: brojanje ima kognitivnu aktivaciju i zato osim što još više probudi naš mozak odloži i vreme za spavanje. Ako želite zaspati, koncentrišite se na disanje, pazeći da vizualizujete nadimanje stomaka i nastojte da utišate svaku misao koja vam padne na pamet.

Koliko puta vam se dogodilo da ne možete zaspati zbog anksioznosti zbog nečega što će se dogoditi sutradan?

Anksioznost je snažno aktivirajuća emocija koja vas drži budnim i ne dozvoljava vam da izgubite kontrolu. Ako je želite pustiti - barem noću - pokušajte da upotrebite svoju maštu. Zamislite situaciju ili priču koja vas se tiče u kojoj vizualizujete ljude, pejzaže i trenutak po trenutak šta se događa.

Nesanica "prve noći"

Zove se efekat prve noći i to je nesanica koja nam dolazi kada prvi put spavamo u novom okruženju. U praksi nas leva hemisfera mozga drži budnim da bismo se mogli suočiti sa bilo kojom mogućom opasnošću od novog okruženja. Ista dinamika se može dogoditi i kod kuće, ne zbog okruženja, već zbog nove situacije sa kojom se susrećemo i koja nas drži budnima kako ne bismo bili nepripremljeni.

Rešenje? Pokušajte da uključite svetla i racionalno proučite novo okruženje i bilo koje nepoznanice (čak i metaforične). Jednom kada ih pregledate i razrešite budni, ugasite svetlo i zaboravite na njih.

 

 

Povezane teme

Fitnes

Prejedanje usled stresa – kako ga sprečiti

Ostajete posle radnog vremena na poslu, partner vas iritira, imate stotinu stvari na svojoj listi obaveza… A šta vi radite?

Make up

Lanci i prstenje: praznična makeup kolekcija Chanel 2020

Chanel praznična kolekcija 2020 nosi naziv Les Chaînes D’Or De Chanel i posvećena je legendarnom zlatnom lancu satkanom od crne kožne vrpce, jednom od kultnih simbola modne kuće.

Make up

Beauty evolucija Eme Stoun

Teško je setiti se vremena kada Ema Stoun nije bila jedno od glavnih glumačkih imena, izvor fenomenalne inspiracije stila i lepote.

Fitnes

Ginekolog otkriva: koja pitanja morate postaviti svom lekaru

Poput plaćanja računa i poreza, poseta ginekologu je apsolutno neophodna, iako nije nimalo zabavna…

Parfemi

Twist & Spray: Chanel je predstavio muški parfem u prikladnom formatu za putovanja

Chanel je predstavio ažuriranu verziju muških mirisa Bleu de Chanel

Fitnes

Za imunitet i dobro raspoloženje: kako pravilno čuvati đumbir?

Očuvanje korisnih svojstava najpopularnije superhrane.

Fitnes

Da li vam hipnoza može pomoći da smanjite kilažu?

Izbacili ste prerađeni šećer iz svoje ishrane i posećujete teretanu nekoliko puta nedeljno, ali iz nekog razloga, tih poslednjih pet kilograma koje pokušavate da skinete već godina...

Kosa

Instagram nedelje: najneobičnije frizure i boje

Leopard, geometrijski motivi, ruže...

Fitnes

Šta treba raditi posle seksualnog odnosa kako biste izbegli infekcije

Infekcije urinarnog trakta se mogu pojaviti same od sebe, ali, ukoliko ste seksualno aktivni, šanse da se jedna od njih razvije su daleko veće.

Kosa

Street style: 35 frizura za svaki dan

Da li je frizura važna prilikom kreiranja stajlinga? Naš odgovor je – Da!

Fitnes

7 načina da sagorite 100 kalorija bez vežbanja

Ako sve ovo učinite odjednom, možete sagoreti 700 kalorija.

Fitnes

5 razloga zašto vas boli glava

Da li ste loše spavali? Vreme se menja? Da li pritisak ponovo ruši sve rekorde? Šta se zapravo može skrivati iza migrene?

Fitnes

Maggi dijeta - šta je to i da li uopšte deluje?

Ne, nećete morati da jedete pileći bujon!

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedete kruške

I zašto ih ne treba jesti na prazan stomak?

Nega kože

Farel Vilijams lansira liniju kozmetike

Farel Vilijams lansira liniju proizvoda za negu kože za sve polove.