Fitnes

Šta se dešava sa telom kada redovno idete na masažu?

Prijatan način da se oslobodite stresa i postignete skladno i zdravo telo.

Masaža je jedna od najstarijih praksi lečenja tela. Uticaj na problematična područja pomaže u rešavanju velikog broja problema, a ne radi se samo o bolovima u mišićima. Efekti pravilne masaže su različiti, pa da biste postigli željeni rezultat, treba odabrati pravu tehniku za sebe.

Kakav uticaj masaža ima na funkcionalno stanje tela?

U zavisnosti od različitih tehnika i područja uticaja, zahvaljujući masaži, možete postići vidljive rezultate nakon samo nekoliko sesija. Masaža ima trofičan uticaj na telo. Tokom seanse masaže poboljšava se protok limfe, intersticijske tečnosti, krvi i tkiva, dobija se više kiseonika, elemenata u tragovima, vitamina, usled čega se rad mišića obnavlja i poboljšava.

Tokom masaže pojačava se metabolizam, disanje kože na zahvaćenom području. Energetski stimulišući efekat masaže manifestuje se u poboljšanju metabolizma mišića, ubrzavanju enzimskih procesa, stvaranju acetilholina, što ubrzava sprovođenje nervnog impulsa iz nerava do mišića. Acetilholin proširuje male arterije. Tokom seanse masaže dolazi do brzog stvaranja histamina, koji širi krvne sudove, a takođe, delujući na nadbubrežne žlezde, izaziva pojačano lučenje adrenalina i na taj način tonira telo. Zajedno sa aminokiselinama, histamin se prenosi krvlju i limfom po telu i ima pozitivan uticaj na krvne sudove i unutrašnje organe.

Tokom masaže u koži, tkivni hormoni se sintetišu i izlučuju u krvotok, što poboljšava tok vaskularnih reakcija, prenošenje nervnih impulsa, usled čega se povećava stopa kontrakcije mišića.

Masaža može delovati tonično na osobu. Tokom postupka, receptori za tetive, mišiće i ligamente povećavaju protok nervnih impulsa u mozak. To dovodi do aktiviranja retikularne formacije mozga, što ima osvežavajući efekat na ljude. Da bi se poboljšao tonički efekat, masaža se izvodi kratko i energičnim tempom. Za toničko dejstvo na telo koriste se sledeće tehnike masaže: duboko gnetenje, udaranje, tapšanje. Da biste uklonili prekomerni neuromišićni i psihološki stres, koristi se umirujući efekat masaže. Umirujući efekat razvija se ritmičkim i dugotrajnim pokretima po celom telu. Umirujući efekat je posledica oslobađanja endorfina (prirodnih sredstava za suzbijanje bolova) i razvoja procesa inhibicije u centralnom nervnom sistemu, što se postiže ritmičkim i produženim iritacijama receptora smeštenih u ligamentima, mišićima i tetivama.

Za normalizaciju telesnih funkcija koristi se segmentarna masaža pojedinih refleksogenih zona. Masaža omogućava poboljšanje nervno-mišićnog sistema, smanjenje napetosti mišića-tetiva i poboljšanje opšteg stanja tela u celini. U središtu svake tehnike masaže je povećanje limfe i cirkulacije krvi, što aktivira mnoge vitalne procese. Naročito je važno kada se pod uticajem pokreta zagrevanja iz organizma eliminišu štetni toksini i metabolički proizvodi: na taj način postajemo zaštićeni od agresivnih uslova okoline. Zahvaljujući stimulaciji određenih refleksogenih zona takođe je moguće direktno povećati otpornost tela na infekcije. Takve bioaktivne tačke nalaze se po celom telu: na glavi i licu, vratu, leđima i udovima. Sa pravim pritiskom smanjuje se upala, eliminiše se bol, a centralni nervni sistem se normalizuje, funkcioniše unutrašnji organ i krvni pritisak. Pored toga, masaža utiče na proizvodnju hormona koji odolevaju bolestima. Na primer, serotonin doprinosi ne samo dobrom raspoloženju, već i brzom zaceljivanju tkiva, a smanjenje kortizola čuva integritet ćelija odgovornih za borbu protiv virusa.

 

Povezane teme

Nega kože

Kako da se otarasite jagodičastih nogu

I šta su uopšte jagodičaste noge?

Nega kože

Hidrolat – kakav je to proizvod i čemu služi?

Neočekivani odgovor na pitanje da li kozmetički proizvod koji sadrži samo jedan sastojak može biti efikasan.

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedemo urme

Urme se uzgajaju u mnogim tropskim regionima sveta.

Parfemi

Novi parfem Nina Ricci sa aromom karamele

Još jedna slatka jabuka Nine Ricci.

Fitnes

Vreme je da pokrenete organizam

Joga je idealan vid rekreacije koja krepi dušu i telo i svima se preporučuje.

Nega kože

Spa kao u Provansi: recept za piling za telo od lavande

Razmazite sebe kod kuće u najboljim tradicijama spa hotela u Provansi.

Parfemi

Top 10: najlepši parfemi koje treba isprobati ove jeseni

Pored garderobe, promena sezone zahteva i nove mirise.

Fitnes

Da li grožđe donosi višak kilograma?

Zavisi od toga kako (i koliko) ga jedete!

Make up

U bekstejdžu sa Luciom Picom: makeup look-ovi inspirisani modernim glamurom

Predstavljajući ready to wear proleće/leto 2021 kolekciju ove nedelje u Grand Palais-u u Parizu, moderna kolekcija Virginie Viard bila je zasnovana na mnoštvu monohromatskih staj...

Parfemi

Ženstvenost znači solidarnost - Idôle l’Intense – Lancôme

„Jedan za sve i svi za jednog“ - tako zvuči formula modernog feminizma.