Fitnes

Šta se dešava sa telom kada redovno idete na masažu?

Prijatan način da se oslobodite stresa i postignete skladno i zdravo telo.

Masaža je jedna od najstarijih praksi lečenja tela. Uticaj na problematična područja pomaže u rešavanju velikog broja problema, a ne radi se samo o bolovima u mišićima. Efekti pravilne masaže su različiti, pa da biste postigli željeni rezultat, treba odabrati pravu tehniku za sebe.

Kakav uticaj masaža ima na funkcionalno stanje tela?

U zavisnosti od različitih tehnika i područja uticaja, zahvaljujući masaži, možete postići vidljive rezultate nakon samo nekoliko sesija. Masaža ima trofičan uticaj na telo. Tokom seanse masaže poboljšava se protok limfe, intersticijske tečnosti, krvi i tkiva, dobija se više kiseonika, elemenata u tragovima, vitamina, usled čega se rad mišića obnavlja i poboljšava.

Tokom masaže pojačava se metabolizam, disanje kože na zahvaćenom području. Energetski stimulišući efekat masaže manifestuje se u poboljšanju metabolizma mišića, ubrzavanju enzimskih procesa, stvaranju acetilholina, što ubrzava sprovođenje nervnog impulsa iz nerava do mišića. Acetilholin proširuje male arterije. Tokom seanse masaže dolazi do brzog stvaranja histamina, koji širi krvne sudove, a takođe, delujući na nadbubrežne žlezde, izaziva pojačano lučenje adrenalina i na taj način tonira telo. Zajedno sa aminokiselinama, histamin se prenosi krvlju i limfom po telu i ima pozitivan uticaj na krvne sudove i unutrašnje organe.

Tokom masaže u koži, tkivni hormoni se sintetišu i izlučuju u krvotok, što poboljšava tok vaskularnih reakcija, prenošenje nervnih impulsa, usled čega se povećava stopa kontrakcije mišića.

Masaža može delovati tonično na osobu. Tokom postupka, receptori za tetive, mišiće i ligamente povećavaju protok nervnih impulsa u mozak. To dovodi do aktiviranja retikularne formacije mozga, što ima osvežavajući efekat na ljude. Da bi se poboljšao tonički efekat, masaža se izvodi kratko i energičnim tempom. Za toničko dejstvo na telo koriste se sledeće tehnike masaže: duboko gnetenje, udaranje, tapšanje. Da biste uklonili prekomerni neuromišićni i psihološki stres, koristi se umirujući efekat masaže. Umirujući efekat razvija se ritmičkim i dugotrajnim pokretima po celom telu. Umirujući efekat je posledica oslobađanja endorfina (prirodnih sredstava za suzbijanje bolova) i razvoja procesa inhibicije u centralnom nervnom sistemu, što se postiže ritmičkim i produženim iritacijama receptora smeštenih u ligamentima, mišićima i tetivama.

Za normalizaciju telesnih funkcija koristi se segmentarna masaža pojedinih refleksogenih zona. Masaža omogućava poboljšanje nervno-mišićnog sistema, smanjenje napetosti mišića-tetiva i poboljšanje opšteg stanja tela u celini. U središtu svake tehnike masaže je povećanje limfe i cirkulacije krvi, što aktivira mnoge vitalne procese. Naročito je važno kada se pod uticajem pokreta zagrevanja iz organizma eliminišu štetni toksini i metabolički proizvodi: na taj način postajemo zaštićeni od agresivnih uslova okoline. Zahvaljujući stimulaciji određenih refleksogenih zona takođe je moguće direktno povećati otpornost tela na infekcije. Takve bioaktivne tačke nalaze se po celom telu: na glavi i licu, vratu, leđima i udovima. Sa pravim pritiskom smanjuje se upala, eliminiše se bol, a centralni nervni sistem se normalizuje, funkcioniše unutrašnji organ i krvni pritisak. Pored toga, masaža utiče na proizvodnju hormona koji odolevaju bolestima. Na primer, serotonin doprinosi ne samo dobrom raspoloženju, već i brzom zaceljivanju tkiva, a smanjenje kortizola čuva integritet ćelija odgovornih za borbu protiv virusa.

 

Povezane teme

Nega kože

Ališa Kiz lansira beauty brend

Nova kozmetička linija pojaviće se 2021. godine.

Parfemi

Kako odabrati parfem prema svom tipu kože

Kakav ćete puder ili hidratantnu kremu odabrati zavisi od tipa vaše kože. Ovo pravilo takođe treba uzeti u obzir kada birate parfem.

Kosa

10 načina da vežete kosu u rep

Visoki ili niski, rep je frizura koja je prikladna u mnogim prilikama.

Make up

Terapija bojama: nova kolekcija sjajeva za usne L'Oreal Paris

Osam novih proizvoda u najfinijim nijansama iz kolekcije Infallible Mega Gloss.

Fitnes

Zašto vam svaki dan treba - hladan tuš

Šest razloga da postanete ledeni čovek!

Parfemi

Sočni i sveži: top 10 citrusnih mirisa

Citrusne arome pomoći će vam da se brzo razveselite tokom vrućeg letnjeg dana i istovremeno napunite pozitivnim emocijama.

Nega kože

Dijeta protiv akni

Pravila ishrane za lepu kožu!

Make up

Šminka za muškarce: Chanel proširuje liniju muške kozmetike

Chanel proširuje svoju kolekciju kozmetike Boy de Chanel za muškarce, fokusirajući se na obrve, nokte i ten.

Trendovi

Mlečni manikir: ideje za nežni nail art

Možda najromantičniji manikir.

Kosa

Tri pravila za negu plave kose

Hladne nijanse sive ili tople nijanse meda, plava kosa uvek dodaje efekat imidžu i istovremeno zahteva posebnu negu.

Make up

Ketrin Zita-Džuons lansira sopstvenu kozmetičku liniju

Ketrin Zita-Džuons lansira kozmetiku pod vlastitim brendom Casa Zeta-Jones.

Kosa

Svi ih žele: 5 frizura koje nose poznate dame

Slavne dame su uvek odličan izvor inspiracije.

Nega kože

Maska od kečapa i šampon od voća: neobične beauty rutine poznatih ličnosti

Poznatim ličnostima lako su dostupni najbolji i najskuplji proizvodi za negu lica i tela.

Make up

Najbolja rumenila za savršen prirodan izgled

Odabir odgovarajuće nijanse rumenila nije nimalo lak zadatak.

Fitnes

Kako epsom so podstiče gubitak težine i utiče na zdravlje kože

Epsom so ili magnezijum sulfat značajno se razlikuje u sastavu od obične soli.