Fitnes

Šta treba raditi posle seksualnog odnosa kako biste izbegli infekcije

Infekcije urinarnog trakta se mogu pojaviti same od sebe, ali, ukoliko ste seksualno aktivni, šanse da se jedna od njih razvije su daleko veće.

To se objašnjava činjenicom da seksualni odnos može uvesti bakterije u vaš urinarni trakt, koje se potom mogu dalje razviti u vašoj bešici. Pored toga, ukoliko ste trudni, jednostavno ste skloni tim infekcijama. I dok antibiotic zaista pomažu u rešenju problema koje ove infekcije stvaraju lako i brzo, postoje neke stvari koje možete uraditi posle seksa, kako biste sprečili njihov nastanak i sasekli ga u korenu.

1. Odlazak u kupatilo

Na ovu temu nema mnogo medicinskog istraživanja, ali se mnogi lekari slažu da kada urinirate posle seksualnog odnosa, možete izbaciti neke baterije koje su došle do vaše uretre i smanjiti šansu za razvoj UTI. Nemojte brinuti – nema potrebe da odmah po završetku odnosa skačete iz kreveta i trčite u WC, ali bi bilo dobro da to obavite u roku od petnaest minuta. Takođe, nije loša ideja da urinirate pre seksualnog odnosa, jer ćete se tako rešiti pritiska u bešici, ali i eventualnih postojećih bakterija koje možete preneti svoj partneru.

2. Obrišite se 

Opet naglašavamo – ovo ne morate uraditi odmah posle odnosa. Ali, ubrzo potom, obrišite delove oko svojih genitalija ili toplom vodom ili vlažnim maramicama koje su namenjene intimnoj upotrebi. Možete koristiti i blagi sapun, ali oprezno jer vam on može iritirati taj deo kože. Nemojte koristiti proizvode sa veštački dodatim mirisima.

3. Perite ruke

Ako ne možete ili ne želite da obrišete svoju intimnu regiju, potrudite se da operete svoje ruke i uklonite bakterije koje ste možda pokupili sa genitalija svog partnera. Pranje ruku sapunom i vodom je ključno za sprečavanje razvoja infekcija. 

4. Nemojte raditi vaginalno inspiranje 

Sigurno ste čuli za vaginalno ispiranje više puta, ali savetujemo vam da se ne prepustite trendu “čišćenja” unutrašnjeg dela vagine, pa čak ni posle seksa. Proizvodi koji se za to koriste mogu poremetiti prirodnu floru vaše vagine i njen pH balans, uznemirujući tako dobre bakterije, što dovodi do infekcija. Vaša vagina je mašina koja se sama čisti, pa je najbolje da je ostavite na miru. 

5. Spavajte nagi 

Tokom seksa, nastaje neuredna, vlažna razmena telesnih tečnosti. Pored toga, tokom noći, vaše telo će proizvesti još vaginalnog iscedka i znoja, a donji veš može zarobiti tu vlagu i stvoriti plodno tle za razvoj bakterija. Zaboravite na gaćice i spavajte nagi, a ukoliko baš ne možete, onda nabavite šorts koji vam je sasvim komotan i prozračan. 

6. Nemojte se nalivati sokom od brusnice

Iako je ovaj mit razbijen, ljudi i dalje veruju da su kapsule od brusnice i njen sok dovoljno kiseli da zaustave UTI, odnosno da sadrže supstancu koja sprečava lepljenje bakterija za urinarni trakt. To jednostavno nije istina. 

7. Pijte dosta vode 

Pre, tokom i posle seksa, treba da unosite dosta tečnosti u sebe, ne samo kako biste ostali hidrirani, već kako biste lakše urinirali nakon toga. Kada redovno mokrite, onda redovno izbacujete loše bakterije, te im ne ostavljate dovoljno vremena da se nasele u vašoj bešici i urinarnom traktu. 

8. Čistite svoje seksi igračke

UTI nisu briga samo nakon seksa sa partnerom. Solo sesija igranja sa seksi igračkama takođe može dovesti do njih, ako igračke nisu čiste. Baš kao i vaši privatni delovi, seksi igračke na sebi mogu nositi bakterije, viruse i gljivice, a samim tim i širiti polno prenosive bolesti i infekcije, posebno kada su bile u kontaktu sa telesnim tečnostima. Čistite ih nakon svake upotrebe. 

9. Posetite lekara

Mislite da imate UTI? Posetite lekara ako imate simptome – peckanje tokom mokrenja, konstantna potreba za mokrenjem i mutan urin – više od jednog dana ili se pogoršaju. Infekcije urinarnog trakta se mogu pretovriti u infekcije bubrega, zbog čega želite da ih se rešite što pre. Ako imate groznicu ili se osećate kao da imate grip pored simptoma UTI, zakažite svoju posetu odmah. 

 

Povezane teme

Fitnes

Prejedanje usled stresa – kako ga sprečiti

Ostajete posle radnog vremena na poslu, partner vas iritira, imate stotinu stvari na svojoj listi obaveza… A šta vi radite?

Make up

Lanci i prstenje: praznična makeup kolekcija Chanel 2020

Chanel praznična kolekcija 2020 nosi naziv Les Chaînes D’Or De Chanel i posvećena je legendarnom zlatnom lancu satkanom od crne kožne vrpce, jednom od kultnih simbola modne kuće.

Make up

Beauty evolucija Eme Stoun

Teško je setiti se vremena kada Ema Stoun nije bila jedno od glavnih glumačkih imena, izvor fenomenalne inspiracije stila i lepote.

Fitnes

Ginekolog otkriva: koja pitanja morate postaviti svom lekaru

Poput plaćanja računa i poreza, poseta ginekologu je apsolutno neophodna, iako nije nimalo zabavna…

Parfemi

Twist & Spray: Chanel je predstavio muški parfem u prikladnom formatu za putovanja

Chanel je predstavio ažuriranu verziju muških mirisa Bleu de Chanel

Fitnes

Za imunitet i dobro raspoloženje: kako pravilno čuvati đumbir?

Očuvanje korisnih svojstava najpopularnije superhrane.

Fitnes

Da li vam hipnoza može pomoći da smanjite kilažu?

Izbacili ste prerađeni šećer iz svoje ishrane i posećujete teretanu nekoliko puta nedeljno, ali iz nekog razloga, tih poslednjih pet kilograma koje pokušavate da skinete već godina...

Kosa

Instagram nedelje: najneobičnije frizure i boje

Leopard, geometrijski motivi, ruže...

Kosa

Street style: 35 frizura za svaki dan

Da li je frizura važna prilikom kreiranja stajlinga? Naš odgovor je – Da!

Fitnes

7 načina da sagorite 100 kalorija bez vežbanja

Ako sve ovo učinite odjednom, možete sagoreti 700 kalorija.

Fitnes

5 razloga zašto vas boli glava

Da li ste loše spavali? Vreme se menja? Da li pritisak ponovo ruši sve rekorde? Šta se zapravo može skrivati iza migrene?

Fitnes

Maggi dijeta - šta je to i da li uopšte deluje?

Ne, nećete morati da jedete pileći bujon!

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedete kruške

I zašto ih ne treba jesti na prazan stomak?

Nega kože

Farel Vilijams lansira liniju kozmetike

Farel Vilijams lansira liniju proizvoda za negu kože za sve polove.

Nega kože

Neutrogena lansira dve nove linije za negu kože

Neutrogena je brend za negu kože koji je posvećen pružanju rešenja bez kompromisa, koja prave stvarnu i dugotrajnu razliku.