grazia

Fitnes

5 ideja za vežbanje bez odlaska u teretanu

Ako želite dobru formu i zdraviji život, naravno da je najbolje da u svakodnevni planer obaveza upišete sat vremena treninga u teretani ili negde u prirodi, da praktikujete neki sport ili ples, da trčite, hodate, idete na plivanje. Ali, ako ste oprhvani obavezama i ne pronalazite vreme za trening, ne očajavajte. Dok ponovo ne postanete redovne u teretani, tu su vežbice za održavanje kondicije. Zapravo, čak nisu u pitanju ni vežbe već aktivnosti koje svakodnevno obavljate, a koje čine da postanete ili ostanete fit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GYMFIT (@gym.online63)

Probajte da implenetirate ove “sitne” korake u svakodnevicu, dok se ozbiljnije ne posvetite vežbanju, koje pozitivno utiče ne samo na fizičko stanje tela, već i na mentalno, ali o tome neki drugi put. Evo šta sve možete da uradite za sebe, ako iz nekog razloga preskačete teretanu.

Hodanje

Naravno da svuda treba da idetze pešaka, između ostalog i zbog toga što ćete u vreme špica ili zastoja u saobraćaju negde stići mnogo pre nego da se vozite gradskim prevozom ili sopstvenim autom. Takođe, za razliku od metaboličkog treninga, hodanje ne stresira telo, spada u vežbe slabijeg intenziteta, ali itekako troši masti.

Mali koraci

Dok ne krenete intenzivno da vežbate – 4 ili 5 dana nedeljno, probajte malim koracima, recimo svakodnevnim desetominutnim vežbama, dok čekate da se skuva rućak – istežite se, dok čekate da prođu reklame – radite čučnjeve, hodajte na traci deset minuta pre tuširanja ili isto toliko vremena vozite sobni bicikl.  Takođe, ako krenete sa 3 treninga nedeljno, koji traju po 20 minuta, veće su šanse da ćete ostvariti svoj cilj što se tiče vežbanja, nego da odmah krenete sa intenzivnim treninzima od po sat vremena.

Tabata trening

Revolucija u fitnesu, koju je sedamdesetih godina prošlog veka izumeo jedan Japanac, a koja se zasniva na tome da intenzivno vežbate četiri minuta tako što najjače što možete radite nešto 20 sekundi, pa odmarate deset, pa onda dvadeset sekundi intenzivno, pa opet odmarate deset i tako osam puta. Uradite to nekoliko puta dnevno ili probajte izdržati punih 20 minuta intenzivnog treninga.

Stepenice

Kad god se nađete u dilemi – lift ili stepenice, odgovor je jasan: stepenice. No osim hodanja stepenicama, možete ih koristiti i za vežbe za listove. Zastanite na prstima na svakoj stepenici i spustite pete, pa stanite visoko na prste koliko možete i ponovno se spustite - predlaže kreator AERO boxing vežbi Michael Olajide Jr.

Istezanje

Fleksibilnost sprečava bolove i povrede, pa ne smemo da zanemarimo ovaj tip vežbanja, a trener Jennifer Lawrence Dalton Wong preporučuje dobro istezanje za bolje držanje i tonirana ramena: “S ravnim leđima podignite ruke u ravni ramena. Stisnite lopatice i uključite svoj core, pa zadržite taj položaj minut - kako biste dobro istegli ramena”.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels (Pavel Danilyuk), Instagram 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Make up

Francuskinja savetuje: Crveni karmin mora biti malo mrljav

I razlog zbog koga je tako, sasvim je na mestu.

Parfemi

Ove parfeme koriste poznate dame

Otkrivamo parfeme koje obožavaju javne ličnosti.

Parfemi

Otkrivamo: Koje parfeme su Dajana, Kejt i Megan nosile na svojim venčanjima?

Sada možete da mirišete baš kao vaša omiljena royal dama.

Kosa

18 frizura savršenih za venčanje

Bez obzira na to da li ste mlada ili gošća.

Kosa

5 frizura koje laskaju okruglom licu

Osvežite svoj izgled ove sezone, tako da izgledate perfektno.

Fitnes

Zašto ne smete da "varate" dok ste na dijeti?

"Cheat Day" ništa ne olakšava niti donosi bilo kakvu korist. Evo šta možete da uradite umesto da "varate".

Fitnes

Dijeta Kim Kardašijan - kako da skinete 8 kilograma za 20 dana

Zvezda je držala rigoroznu dijetu, kako bi se "uvukla" u haljinu koju je Merilin Monro nosila 60-tih godina.

Make up

Najjednostavniji način da pripremite kožu za šminkanje i postignete savršen ten

Aura PREP&GLOW Hologramska baza za šminku kožu čini glatkom i matiranom, a nepravilnosti manje vidljivim.