grazia

Fitnes

5 ideja za vežbanje bez odlaska u teretanu

Ako želite dobru formu i zdraviji život, naravno da je najbolje da u svakodnevni planer obaveza upišete sat vremena treninga u teretani ili negde u prirodi, da praktikujete neki sport ili ples, da trčite, hodate, idete na plivanje. Ali, ako ste oprhvani obavezama i ne pronalazite vreme za trening, ne očajavajte. Dok ponovo ne postanete redovne u teretani, tu su vežbice za održavanje kondicije. Zapravo, čak nisu u pitanju ni vežbe već aktivnosti koje svakodnevno obavljate, a koje čine da postanete ili ostanete fit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GYMFIT (@gym.online63)

Probajte da implenetirate ove “sitne” korake u svakodnevicu, dok se ozbiljnije ne posvetite vežbanju, koje pozitivno utiče ne samo na fizičko stanje tela, već i na mentalno, ali o tome neki drugi put. Evo šta sve možete da uradite za sebe, ako iz nekog razloga preskačete teretanu.

Hodanje

Naravno da svuda treba da idetze pešaka, između ostalog i zbog toga što ćete u vreme špica ili zastoja u saobraćaju negde stići mnogo pre nego da se vozite gradskim prevozom ili sopstvenim autom. Takođe, za razliku od metaboličkog treninga, hodanje ne stresira telo, spada u vežbe slabijeg intenziteta, ali itekako troši masti.

Mali koraci

Dok ne krenete intenzivno da vežbate – 4 ili 5 dana nedeljno, probajte malim koracima, recimo svakodnevnim desetominutnim vežbama, dok čekate da se skuva rućak – istežite se, dok čekate da prođu reklame – radite čučnjeve, hodajte na traci deset minuta pre tuširanja ili isto toliko vremena vozite sobni bicikl.  Takođe, ako krenete sa 3 treninga nedeljno, koji traju po 20 minuta, veće su šanse da ćete ostvariti svoj cilj što se tiče vežbanja, nego da odmah krenete sa intenzivnim treninzima od po sat vremena.

Tabata trening

Revolucija u fitnesu, koju je sedamdesetih godina prošlog veka izumeo jedan Japanac, a koja se zasniva na tome da intenzivno vežbate četiri minuta tako što najjače što možete radite nešto 20 sekundi, pa odmarate deset, pa onda dvadeset sekundi intenzivno, pa opet odmarate deset i tako osam puta. Uradite to nekoliko puta dnevno ili probajte izdržati punih 20 minuta intenzivnog treninga.

Stepenice

Kad god se nađete u dilemi – lift ili stepenice, odgovor je jasan: stepenice. No osim hodanja stepenicama, možete ih koristiti i za vežbe za listove. Zastanite na prstima na svakoj stepenici i spustite pete, pa stanite visoko na prste koliko možete i ponovno se spustite - predlaže kreator AERO boxing vežbi Michael Olajide Jr.

Istezanje

Fleksibilnost sprečava bolove i povrede, pa ne smemo da zanemarimo ovaj tip vežbanja, a trener Jennifer Lawrence Dalton Wong preporučuje dobro istezanje za bolje držanje i tonirana ramena: “S ravnim leđima podignite ruke u ravni ramena. Stisnite lopatice i uključite svoj core, pa zadržite taj položaj minut - kako biste dobro istegli ramena”.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels (Pavel Danilyuk), Instagram 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Nega kože

Šta je zaista rešenje za čvrstoću, elastičnost i uklanjanje bora?

Otkrivamo vam kremu koja regeneriše vašu kožu brže nego što ona pokazuje znakove starenja

Trendovi

Sirena nokti: Novi manikir trend za koji će vas svi pitati

Mermaidcore estetika zavladala je i beauty svetom!

Parfemi

Nesvakidašnje mirisno putovanje u Beogradu: VIP masterclass Paola i Tiziane Terenzi

Šta je layering i može li miris da se pretvori u fine dining?

Nega kože

Shopping trendovi – online kupovina ili kupovina na licu mesta?

Kako veštačka inteligencija, influenseri i nova tehnologija oblikuju način na koji kupujemo

Nega kože

Zašto je Q10 čudotvorni enzim

Izvor mladosti, lepote i energije, čudotvorni koenzim Q10 preporodiće vašu kožu i dati snagu celom organizmu

Make up

Cenovnik lepote

Naše lice je sve češće na na videlu zahvaljujući digitalnoj komunikaciji. Istraživanja potrvrđuju da se lepi ljudi smatraju uspešnijima u poslu. Šta nam onda preostaje nego da svoj...

Nega kože

FOREO: Neizostavni deo života devojaka koje prate modu u Beogradu

Moda je više od samog odevanja - to je način života.

Trendovi

Revolucionarni protinol: Kada nauka pronađe put do mladalačke kože

Sigurno ste i vi sa godinama primetili da se prvi znaci starenja vide na području oko očiju. Stručnjaci imaju objašnjenje.

Nega kože

Kako nedostatak sna utiče na našu kožu

Narušen ritam spavanja i nedovoljna količina sna reflektuje se na kožu, koja gubi sposobnost da se regeneriše i podmlađuje

Kosa

3 prolećne frizure koje će obeležiti sezonu

Ako ih već ne nosite, vreme je da ih svrstate na svoju prolećnu listu noviteta!

Nega kože

Brend inspirisan snagom svemira

FOREO odaje počast nauci i istraživanju svemira putem skin-tech-a

Kosa

Design by Keune: Povodom stotog rođendana, Keune na policama radnji stavlja novu liniju proizvoda

Ostale profesionalne Keune proizvode za bojenje, negu i stajling kose, koje obožavaju profesionalci širom sveta, od sada možete pronaći samo u Keune frizerskim salonima, uz savet p...