Fitnes

Vitamin D: kako obezbediti telu "vitamin sunca" dok smo u karantinu

Vitamin D proizvodi telo stimulisano izlaganjem sunčevoj svetlosti.

Vitamin D je usko povezan sa životom na otvorenom, jer se njegova proizvodnja podstiče na nivou kože izlaganjem suncu. Dakle, u ovom periodu izolacije zbog korona virusa, dobro je integrisati ga putem ishrane.

Zato je važno da to uradite i koje namirnice jesti da biste to uradili. Zašto je važan vitamin D?

Vitamin D je takođe poznat i kao „vitamin sunca“, jer njegova proizvodnja naszaje izlaganjem suncu i ključan je za zdravlje i dobrobit. Promoviše crevnu i bubrežnu apsorpciju kalcijuma, osnovnog minerala za zdrave kosti i zube. Reguliše rast ćelija, pomaže u regulisanju rada mišića, omogućava pravilno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje moždanih funkcija i dobro raspoloženje. Takođe podstiče funkcionisanje imunog sistema.

Nivo vitamina D opada posebno ako je izloženost prirodnom svetlu mala. Ako veći deo dana provodite u zatvorenom prostoru, od kuće do kancelarije, uglavnom koristeći veštačku svetlost, to će uticati na proizvodnju vitamina D. SPF kreme koje štite od ultraljubičastih zraka takođe smanjuju proizvodnju vitamina D, kao i zagađenje životne sredine, nedostatak hrane, starost, gojaznost i bolesti koje izazivaju smanjenu crevnu apsorpciju.

Šta se dešava kada nam nedostaje vitamin D?

Manjak vitamina D ima važne posledice koje mogu biti vrlo ozbiljne. Od rahitisa u detinjstvu koji uključuje deformacije kostiju do najslabijih i najugroženijih zuba karijesom, vitamin D može ozbiljno ugroziti organizam. A takođe i psihu: nizak nivo vitamina D često je povezan sa epizodama depresije jer ova supstanca podstiče proizvodnju serotonina, hormona dobrog raspoloženja. Ako nije moguće izlagati se suncu, važno je pokušati da integrišete vitamin D hranom. Dakle, ako nemate baštu, balkon ili terasu na kojoj biste provodili nekoliko sati dnevno, obratite pažnju na to šta ste stavili na tanjir.

Hrana najbogatija vitaminom D - određene vrste ribe kao što su haringa, sardine i losos, ulje jetre bakalara, tunjevina, ostrige, pečurke i jaja. Međutim, čak i uz dijetu koja uključuje ove namirnice, nivo vitamina D nije dovoljan, zato je savet da se malo sunčate, samo ostanite kraj prozora jedan sat dnevno.

Pročitajte više o namirnicama bogatim vitaminom D!

 

Povezane teme

Fitnes

Prejedanje usled stresa – kako ga sprečiti

Ostajete posle radnog vremena na poslu, partner vas iritira, imate stotinu stvari na svojoj listi obaveza… A šta vi radite?

Make up

Lanci i prstenje: praznična makeup kolekcija Chanel 2020

Chanel praznična kolekcija 2020 nosi naziv Les Chaînes D’Or De Chanel i posvećena je legendarnom zlatnom lancu satkanom od crne kožne vrpce, jednom od kultnih simbola modne kuće.

Make up

Beauty evolucija Eme Stoun

Teško je setiti se vremena kada Ema Stoun nije bila jedno od glavnih glumačkih imena, izvor fenomenalne inspiracije stila i lepote.

Fitnes

Ginekolog otkriva: koja pitanja morate postaviti svom lekaru

Poput plaćanja računa i poreza, poseta ginekologu je apsolutno neophodna, iako nije nimalo zabavna…

Parfemi

Twist & Spray: Chanel je predstavio muški parfem u prikladnom formatu za putovanja

Chanel je predstavio ažuriranu verziju muških mirisa Bleu de Chanel

Fitnes

Za imunitet i dobro raspoloženje: kako pravilno čuvati đumbir?

Očuvanje korisnih svojstava najpopularnije superhrane.

Fitnes

Da li vam hipnoza može pomoći da smanjite kilažu?

Izbacili ste prerađeni šećer iz svoje ishrane i posećujete teretanu nekoliko puta nedeljno, ali iz nekog razloga, tih poslednjih pet kilograma koje pokušavate da skinete već godina...

Kosa

Instagram nedelje: najneobičnije frizure i boje

Leopard, geometrijski motivi, ruže...

Fitnes

Šta treba raditi posle seksualnog odnosa kako biste izbegli infekcije

Infekcije urinarnog trakta se mogu pojaviti same od sebe, ali, ukoliko ste seksualno aktivni, šanse da se jedna od njih razvije su daleko veće.

Kosa

Street style: 35 frizura za svaki dan

Da li je frizura važna prilikom kreiranja stajlinga? Naš odgovor je – Da!

Fitnes

7 načina da sagorite 100 kalorija bez vežbanja

Ako sve ovo učinite odjednom, možete sagoreti 700 kalorija.

Fitnes

5 razloga zašto vas boli glava

Da li ste loše spavali? Vreme se menja? Da li pritisak ponovo ruši sve rekorde? Šta se zapravo može skrivati iza migrene?

Fitnes

Maggi dijeta - šta je to i da li uopšte deluje?

Ne, nećete morati da jedete pileći bujon!

Fitnes

Šta se dešava sa telom kada jedete kruške

I zašto ih ne treba jesti na prazan stomak?

Nega kože

Farel Vilijams lansira liniju kozmetike

Farel Vilijams lansira liniju proizvoda za negu kože za sve polove.