grazia
X

Fitnes

Vožnja rolera: Zabavljajte se i mršavite brzo i lako

Nakon tekstova i tekstova koje smo pročitali o mršavljenju, jednom za svagda smo shvatili da je, pored kalorijskog deficita, fizička aktivnost ključna ne samo za gubitak viška kilograma, već i za oblikovanje figure. A, da bismo zaista uspeli da se držimo plana vežbanja, važno je da tip treninga koji odaberemo bude nama zabavan, zanimljiv i, u pogledu mogućnosti, realan.

Vožnja rolera ili rolšua jedan je od načina da učinite nešto dobro za svoju figuru i zdravlje, a da se pritom odlično zabavite. No, pre nego što odlučite da spojite lepo i korisno, otkrijte koje su glavne prednosti ove aktivnosti: 

  • Moćno sagorevanje kalorija - odrasla osoba prosečne težine može da sagori 9-10 kalorija u minutu, te je lako izračunati koliko ćete zapravo izgubiti vožnjom u trajanju od pola sata ili sat. Treba li dodati još nešto?
  • Jačanje i izgradnja mišića - vožnja rolera ili rolšua odlična je za mišiće donje regije (listovi, butine i gluteus), ali može doprineti i jačanju trbušnih mišića, kao i mišića ruku ukoliko ih dovoljno angažujete tokom vožnje.
  • Jačanje srca - kao što smo već spomenuli, vožnja rolera jača brojne mišiće, a među njima su i mišići srca. Čak, Američko udruženje za zdravlje srca navodi vožnju rolera kao najbolju fizičku aktivnost za ostvarivanje ovog cilja. 
  • Mali uticaj na zglobove - trčanje, preskakanje vijače, pa i neke vežbe u teretani mogu da budu pogubne za vaše zglobove, ali ne i vožnja rolera ili rolšua. Baš zato gotovo svako može da se bavi ovom fizičkom aktivnošću bez bojazni od povreda ovog tipa. Naravno, važno je da budete vešti u vožnji kako se ne biste povredili, a ovakav kardio trening možete da kombinujete sa drugim omiljenim vežbama.
  • Poboljšanje mentalnog zdravlja - mnogo je istraživanja koja su pokazala da redovno vežbanje smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, te čini ljude srećnijim, fokusiranijim i sposobnijim za odmor.

Foto: Pexels, Unsplash

Priredila: I. T.

Pročitajte još

Povezane teme

Trendovi

Grown Alchemist – jedan od najvoljenijih skincare brendova svetskih zvezda

U „Berlin 90-tih“ ambijentu predstavljen je jedan od najvoljenijih skincare brendova svetskih zvezda, Grown Alchemist.

Trendovi

(Ne)običan manikir za Dan zaljubljenih

Minimalistička srca na noktima - ko im može odoleti?

Trendovi

5 beauty trendova koje kopiramo sa Nedelje visoke mode u Parizu

Od minimalističkih i sjajnih do tamnih i metalik, donosimo vam beauty trendove direktno sa modnih pista za proleće/leto 2023.

Trendovi

Vraća nam se prirodna lepota

Za sada samo jedna, ali vredna, advertajzing kompanija više neće raditi sa inluenserima koji retuširaju svoja tela ili iltriraju lica za reklame. Jesmo li počeli da okrećemo leđa v...

Fitnes

Opsesija zdravom hranom

Fokus na navodno zdrave namirnice može se pretvoriti u suprotnost i dovesti do ortoreksije, sve češćeg problema koji ugrožava zdravlje