Fitnes

Vreme je da se odmorite: prvi znaci nedostatka energije

Vreme je da napunite „baterije“!

Ponekad se toliko umorimo da unutrašnji glas šapuće: „Ja sam više nego mrtav“. Perfekcionisti sa neurotičnim sklonostima verovatno krive lenjost i preziru svoje slabosti, ali sebi sigurno ne priznaju da su samo jako umorni. Ako svakog jutra ustanete umorni, osećate anksioznost i istovremeno beskrajnu tugu, popijete litar kafe, ali to vas više ne oživljava, to su prvi znaci nedostatka energije, tačnije sindroma hroničnog umora.

Kako se vratiti u skladno stanje, pronaći vitalnost i energiju?

Moramo da napunimo energiju iz različitih izvora da bismo održali normalnu razmenu energije. Ovaj proces se može posmatrati na primeru zakona očuvanja energije: „Energija se ne može pojaviti niotkuda i takođe nestati niotkuda. Ona se transformiše iz jednog oblika u drugi. Naše telo je u stanju da dobije sve potrebne i korisne materije iz hrane, vazduha, okoline, a zatim rezultirajuće resurse pretvara u čistu energiju: masti, proteini i ugljeni hidrati se dele na atome, ćelije se obogaćuju kiseonikom - na taj način se akumulira rad mitohondrija (ćelijskih energetskih stanica), koje su odgovorne za aktivnost tela.

Mitohondriji sami određuju odakle mogu dobiti energiju, tako da nećete uspeti da akumulirate energiju „u rezervi“ - telo će od vas zahtevati da redovno punite rezerve energije glukozom ili masnim kiselinama. S njihovim nedostatkom ili viškom dolazi do kvara i, kao rezultat toga, nedostatka energije, što je praćeno povećanim umorom, pospanošću i oslabljenim imunitetom.

Iahrana

Pre svega, vredi prilagoditi svoju ishranu. Hrana treba da bude redovna, uravnotežena i zdrava, odnosno sa dovoljnom količinom masnih kiselina: Omega-3, Omega-7 i Omega-9. Može se naći u masnoj ribi ili ribljem ulju, maslinama i maslacu, orašastim plodovima, pasulju i heljdi. Takođe, u ishranu je potrebno dodati vitamine grupe B koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću, kupusu, šargarepi, jabukama, grožđu; Grupa C - agrumi, plodovi šipka, kivi, spanać; aminokiseline, magnezijum i morska so.

Multivitamini/suplementi

Često lekari preporučuju da ne zaboravimo uzimati dodatne izvore hrane - dijetetske dodatke, koji doprinose brzom oporavku organizma. Međutim, pre konzumiranja dodataka, važno je konsultovati se sa specijalistom - prezasičenost ćelija korisnim materijama može samo pogoršati situaciju i štetiti zdravlju. Praksa intervalnog posta je takođe korisna za telo, što pomaže u nakupljanju dodatne ljudske energije. Pre nego što počnete da gladujete, morate pažljivo proučiti i raditi sve postepeno, strogo u skladu sa lekarskim receptom.

Fizioterapija

Drugi način da se povrati energija je kroz različite fizioterapijske tretmane. Na primer, postupak je intervalna hipoksiterapija koja povećava broj mitohondrija i aktivnost enzima. Takođe možete da krenete na kurs kriosaune, stimulišući proizvodnju endorfina i ojačavajući imuni sistem. Hipoksiterapija je metoda koja nije lek za lečenje određenih bolesti aktiviranjem latentnih sposobnosti ljudskog tela u uslovima nedostatka kiseonika.

San

Pokušajte da se pridržavate načina spavanja i dovoljno se naspavajte: idite u krevet do 23.00, kako bi telo imalo vremena da se opusti i stekne snagu pre novog radnog dana. Budite mirni u bilo kojoj situaciji, ne brinite - sve je ovo štetno za zdravlje i dovodi do kršenja nervnog sistema i prevremenog starenja.

Sport

Redovna fizička aktivnost aktivira sve potrebne procese, pokreće telo i obogaćuje ćelije kiseonikom. Dugotrajne fizičke vežbe povećavaju broj mitohondrija u mišićnim ćelijama, izazivajući tako porast energije, naboj živahnosti i dobrog raspoloženja za ceo dan.

foto:elle.ru

Povezane teme

Parfemi

Parfemi za leto 2020: 30 neodoljivih mirisnih noviteta

Mirisi za leto 2020. su himna ženstvenosti.

Kosa

Skupite kosu: 10 jednostavnih frizura za toplo leto

Da biste lakše podnosili tople letnje dane, najbolje je nositi odeću od prirodnih tkanina i, naravno, skupiti kosu.

Trendovi

Margo Robi: 15 najlepših beauty izgleda

Najbolji beauty izgledi jedne od najlepših devojaka u Holivudu.

Fitnes

Korisna svojstva morske vode

Kupanje u moru može biti ne samo zabavna, već i isceljujuća procedura.

Fitnes

Kako zameniti meso bez štete po zdravlje

Odabir zdravih izvora proteina za vegansku (ili vegetarijansku) dijetu.

Fitnes

Dijeta ratnika: nestandardna metoda gubitka kilograma s brzim rezultatom

Šta treba da znate o neobičnom konceptu ishrane Orija Hofmeklera.

Fitnes

Kako se rešiti masti sa donjeg dela stomaka?

Jednostavna pravila koja će vam pomoći da postignete tonus i postanete zdraviji.

Make up

Prve fotografije iz kolekcije šminke Kendall Jenner x Kylie Cosmetics

Kajli Džener lansira kolekciju Kylie Cosmetics u saradnji sa svojom sestrom Kendal Džener.

Nega kože

4 glavna razloga zbog kojih se ujutro budimo sa natečenim kapcima

Ako ste jednog lepog jutra odjednom shvatili da se sve češće budite sa natečenim kapcima, možda je problem u vašoj svakodnevnoj nezi, ishrani ili svakodnevnoj rutini.