LEPOTA / Fitnes

Fitnes

Za jak imunitet – sok od celera koji piju supermodeli

Briga o imunitetu privremeno je zamenila sve druge pozicije na listama trikova slavnih: od celulita do starenja. Svi govore samo o tome kako pomoći telu da ojača u pozadini besnog koronavirusa.

Na svom Instagramu supermodel Naomi Kembel koja je izgleda pandemiju shvatila najozbiljnije od svih svojih kolega, podelila je trik – često se pridržava saveta Entonija Vilijama, poznatijeg kao @medicalmedium, autora najprodavanijeg časopisa New York Times-a. Glavna opomena doktora je da češće pije sveži sok od celera. Svojevremeno je celeru posvetio i čitavu knjigu.

I mada bi savete bilo kog lekara uglavnom trebalo uzimati sa oprezom i skepticizmom, svojstva soka od celera potkrepljena su nizom ozbiljnih naučnih studija. Na primer, pre svega, zeleni napitak poboljšava crevnu mikrobiotu (uklanja štetnu sluz), a direktna posledica ovog procesa je jačanje imunološkog sistema. Pored toga, moćan je antioksidans. I, što je najvažnije u našim teškim vremenima, ima moćna antiinflamatorna svojstva.

Ali nisu svi sokovi od celera jednaki. Da bi sve navedeno funkcionisalo, važno je da ga pravilno pijete.

Prvo pravilo: da biste u potpunosti iskoristili sve lekovite blagodeti, važno je piti svež sok od celera na prazan stomak.

Drugo pravilo: takvom piću ne može se dodati apsolutno ništa. U suprotnom, smanjuju se ili potpuno ukidaju sve fenomenalne prednosti za imunitet. U njemu ne sme biti limunovog soka, jabukovog sirćeta, drugih zelenih sastojaka, šargarepe, vode ili leda. Ubijate njegove lekovite osobine, a ne poboljšavate.