Kako hormoni utiču na težinu?

7 hormona koji vam mogu pomoći da smršate.

Kažu da je ljudsko telo hram. Ako je tako, onda su hormoni njegov sivi kardinal, koji utiču ne samo na naše raspoloženje, već i na veličinu naše odeće. Genetika, dijeta i 30 minuta planka ne garantuju vitkost, jer postoji skriveni faktor koji kontroliše težinu – hormoni.

KORTIZOL

Kortizol, poznat i kao hormon stresa, nazivaju podmuklim neprijateljem sportista, jer uništava mišićno tkivo i dovodi do povećanja telesne masti. Pod stresom, telo troši velike rezerve energije i kao zaštitna reakcija zahteva da ga brzo napunite hranom. Stalno visoki nivoi kortizola dovode do hroničnog stresa i lošeg metabolizma.

Saveti za mršavljenje: Meditacijom kontrolirajte stres ili koristite dinamičke tehnike poput boksa da biste ga se oslobodili. Uključite citruse u ishranu – vitamin C će smanjiti kortizol za 30%, ali zaboravite na kafu: kofein podiže nivo hormona u krvi.

ADRENALIN

Iako je adrenalin srodnik kortizola, on ima suprotan efekat na metaboličke procese. Ovaj hormon se mobiliše da nadoknadi stres i snažne emocije u telu, kao i kod teškog nedostatka sna. Skok adrenalina potiskuje glad, razgrađuje masti i oslobađa energiju, ali debljanje je ispunjeno snažnim smanjenjem hormona i, kao rezultat, pogoršanjem metabolizma.

Gubitak kilograma: ponekad se malo protresete, jer za to ne treba da skačete padobranom: isprobajte jedrenje na dasci, borilačke veštine, plivanje sa delfinima ili snoubording – navala adrenalina je zagarantovana.

LEPTIN

Isti taj podmukli hormon koji govori mozgu da je vreme da jede čokoladu. Leptin je odgovoran za apetit i sitost: tokom obroka daje signal da je telo zasićeno, a smanjenjem leptina naš apetit dramatično raste. Na količinu hormona ne utiče samo hrana, već i san – otuda činjenica da su ljudi koji spavaju manje od sedam sati noću skloniji gojaznosti.

Da biste smršali: održavanje leptina u normi nije tako teško, samo ne štedite na snu i jedite više hrane bogate omega-3 kiselinama.

ESTROGEN

Ženski steroidni hormoni estrogeni eksponencijalno povećavaju težinu – debljanje je direktno povezano sa njihovim nedostatkom. Estrogen utiče na menstrualni ciklus i raspodelu telesnih masti. Zbog toga, sa početkom menopauze, kada nivo opada, žene brzo dobijaju na težini. Nedostatak polnih hormona često izaziva ljubav prema slatkišima. Telo traži estrogene u masnim naslagama i počinje da ih skladišti u predelu struka. Istovremeno, nivo testosterona, koji je odgovoran za mišiće, kod žene opada – ima ih manje, a više masti.

Gubitak kilograma: nemoguće je lečiti neravnotežu polnih hormona bez konsultacije sa lekarom. Ali možete prilagoditi svoju ishranu izbacivanjem piva, kafe, mahunarki, šećera i dodavanjem vlakana (sveže voće i povrće) u vašu ishranu.

INSULIN

Strast prema slatkišima, krofnama i drugim delicijama, kao i dodatnim centimetrima u struku, dugujemo insulinu – upravo je on odgovoran za sintezu glukoze u telu. Zapamtite ovo prilikom naručivanja sledećeg kapućina sa karamel sirupom.

Gubitak kilograma: ne dozvolite nagle skokove insulina. Jedite više proteina nego ugljenih hidrata (izuzmite belu hranu) i ne preskačite vežbanje – vežbanje je najbolje za normalizaciju šećera u krvi.

GRELIN

Hormon gladi grelin često je slom za one koji vole surove dijete. Nagli porast hormona takođe može biti uzrokovan nedostatkom sna, a rezultat će biti brutalni apetit koji dovodi do prejedanja.

Gubitak kilograma: zaboravite na sodu i druga pića sa fruktozom. Oslonite se na ribu, heljdu, mekinje, mlečne proizvode, bez čekanja na osećaj gladi: jedite u malim porcijama svaka 3-4 sata.

DOPAMIN

Bez njega bismo postali dosadni masni hipohondri: dopamin (koji je popularno hormon zadovoljstva) kriv je za mnoge naše slabosti (uključujući proždrljivost), dok je višak kilograma posledica nedostatka hormona – ovo je začarani krug. Dopamin pomaže u kontroli telesne težine, samo treba da naučite da uživate u „pravoj“ hrani.

Gubitak kilograma: zeleni čaj, riba, jagode, banane i jabuke pomoći će u suzbijanju dopamina – ova hrana je bogata tirozinom iz kojeg se sintetiše dopamin.